Svetovni pokal, Nove Mesto
27. rujna 2020

Konačno smo dočekali! Svjetski kup u olimpijskom krosu i kratkom krosu započinje u utorak, 29. rujna. Možeš ga pratiti uživo na Red Bull TV…

Nakon svih otkazivanja i odgoda, Svjetski MTB kup 2021. započinje u Novom Mestu, u ČeškojDvostruki raspored u disciplinama olimpijski kros i kratki kros.

Visočina Arena konstanta je u utrkama Svjetskog kupa u krosu gotovo cijelo desetljećeU nadolazećem tjednu natjecatelji i gledatelji imat će natrpan raspored, jer je od utorka do nedjelje na rasporedu čak četiri utrke, plus utrka Svjetske UCI serije za juniore i juniorke.

Raspored

  • Utorak, 29. rujna: U 17:00 start prve ovogodišnje kratke kros utrke za žene, a 45 minuta kasnije starta muška elita.
  • Četvrtak, 1. listopada: Start prve olimpijske kros utrke za kategorije U23 (8:30), U23 muškarci (10:15), elite žene (12:20) i elite muškarci (15:50).
  • Petak, 2. listopada: Na rasporedu će biti druga utrka u kratkom krosu. Ženski start u 17:00, a muški u 17:45.
  • Subota, 3. listopada: Prvo utrka juniorske serije, nakon čega slijedi utrka kategorija do 23 godine.
  • Nedjelja, 4. listopada : U 11:50 start ženske elitne kategorije i u 15:20 start muške elitne kategorije.

Zbog javno zdravstvene situacije utrke će se odvijati bez gledatelja!

Staza

Kratki krug za kros bit će dugačak 1.200 metara, muškarci bi trebali voziti 10 + 1, a žene 7 + 1 krug. Pobjednik u svakoj kategoriji dobiva 125 bodova. S obzirom na to da će ove godine Svjetski kup je u ovoj godini sveden samo na Novo Mesto u Moravskoj, svaki bod može biti presudan.

Krug za olimpijski kros je prava konstanta. Svake godine samo malo promijene manji dio unutar kruga dugog gotovo 4 kilometra, na kojem se kumulira oko 120 visinskih metara. Pobjednik dobiva 250 bodova.

Video: Kako je bilo lani u Novem Mestu

Staza u Visočina Areni naizgled je lagana, ali to nije baš tako. Ovo je staza koja vam ne ostavlja niti metar odmora. Tako kažu svi natjecatelji.

Lani je u kategoriji seniorki slavila Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing ), jedina koja se mogla natjecati s njom bila je Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), vodeća u prvih šest krugova, no u posljednjem je krugu imala tehničkih problema i skliznula na dno top 10.

Na drugom mjestu je bila Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), a treće mjesto osvojila je Haley Smith (Norco).

Prvu pobjedu u Svjetskom kupu izborio je Mathieu van der Poel, drugo mjesto pripalo je Ninu Schurteru (Scott SRAM MTB Racing), treće mjesto pripalo e Mathiasu Flückigeru (Thoemus RN Swiss Bike Team).

Utrke u olimpijskom i kratkom krosu moći ćeš pratiti uživo na RedBull TV.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Prati nas