29. svibnja 2019

Nakon duge pauze poslije prve utrke Svjetskog kupa u Mariboru, slijedi preseljenje u Škotsku, jedno od najlegendarnijih mjesta, na utrku koja je u kalendaru od 2002. godine

Spustaška karavana se nakon duge pauze i prve utrke održane na mariborskom Pohorju seli na škotski Highland, točnije u Ft. William. Biti će tamo vruće 1. i 2. lipnja, pa makar padala kiša. Tehnička staza , gruba na vrhu i brza na kraju , a na njoj gotovo svi elementi potrebni suvremenoj utrci Svjetskog kupa i, najglasniji navijači, koje ne ometaju komarci, a još manje loše i vjetrovito vrijeme. Vjerna publika će se okupiti uz stazu ispod Nevis Rangea , koja će se ove godine prostirati na 555 visinskih metara, uz manje promjene, osobito u srednjem dijelu.

Utrka s doista dugom tradicijom

U škotskom Highlandu, ova utrka je kontinuirano na rasporedu od 2002. godine. Rekorder u broju pobjeda u muškoj kategoriji je Greg Minnaar iz Južne Afrike , koji je prvi put slavio 2004. godine , a a posljednji je put stajao na postolju za 2017. godine. U međuvremenu je bio najbrži u godinama 2008, 2009, 2011, 2015, 2016. Po dvije pobjede na ovoj stazi imaju Australac Chris Kovarik 2002, Francuz Cedric Gracia (2003), Britanac Steve Peat (2005), Amerikanac Aaron Gwin (2005), Australac Sam Hill (2006 i 07), Britanac Gee Atherton (2010 i 13) (2012), Australac Troy Brosnan (2014.) i Francuz Amaury Pierron (2018.).

U ženskoj kategoriji je na prvoj utrci 2002. godine slavila Britanka Tracy Moseley. Ponovno je pobijedila 2005., 2006., 2008. i 2011. godine. Godine 2003. slavila je Francuskinja Celine Gros, a godinu dana kasnije njezina sunarodnjakinja Anne-Caroline Chausson. Godine 2007. najbrža je bila njezina sunarodnjakinja Sabrina Jonnier, koja je ponovila pobjede još i 2009. i 2010. godine. Godine 2012. slavila je još jedna Francuskinja, Emmeline Ragot, koja je isto postignuće ponovila 2014. godine. Britanka Rachel Atherton slavila je 2013., 2015. i 2016. godine. Godine 2017. najbrža je bila Australka Tracey Hannah, a prošle je godine svoju konkurenciju nadvladala Britanka Tahnee Seagrave.

Na startu troje slovenskih susjeda

U juniorskoj konkurenciji startati će susjed Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team), aktualni europski doprvak.U muškoj konkurenciji Jure Žabjek (Unior / Devinci factory Racing) će nositi broj 14 a u ženskoj će s brojem 4 na biciklu nastupiti Monika Hrastnik (Dorval AM).U juniorskoj konkurenciji startati će njih, u ženskoj 31, dok će u elitnoj muškoj kategoriji natjecati biti 135 natjecatelja.

VIDEO: Najzanimljivije u lanjskoj utrci

Što nam se sprema ovog vikenda?

A sada malo o vremenu. Za sada izgleda da će biti mokro, kišovito i oko 15 stupnjeva tijekom dana.Za vrijeme muškog finala možda će zasijati sunce. i oko 15 stupnjeva tijekom dana.Za vrijeme muškog finala možda će zasijati sunce. ni. ni. 
Francuz Loic Bruni (Specialized Gravity) ušao je u sezonu više nego spreman, s novom kombinacijom 27,5 i 29-inčnih kotača pokazao je da s njim nema šale. Uostalom, bio je najbrži na prvoj utrci. Konstantne vožnje/0} , kako u kvalifikacijama, tako i u finalu, pokazao je i Britanac Danny Hart (Madison Saracen Downhill Team), koji je osvojio drugo mjesto.Niti jedan od njih nije još stao na najvišu stepenicu u Ft. Williamu.

Što će se dogoditi s prošlogodišnjim pobjednikom, kako utrke u Škotskoj tako i ukupnog poretka Svjetskog kupa Amauryjem Pierronom (Commencal Vallnord)? Završio je sedmi u Mariboru, samo jedno mjesto iza peterostrukog ukupnog pobjednika Svjetskog kupa i pobjednika utrke u Škotskoj, Amerikanca Aarona Gwina (Intense Factory Racing). Gwin ima smolu ove godine.Prvo je  prije tjedan dana na drugoj utrci američkog kupa teško je ozlijedio gležanj , a jučer , kada je već zakoračio na škotsko tlo, ukrali su mu natjecateljski bicikl!

Što je s veteranom, Britancem Geejem Athertonom (Atherton Racing)?Pobjednik u Ft. Williamu, i, još češće, poraženi. Staza mu odgovara i on može iznenaditi.Više od toga zabrinjava pozicija veterana i sedmerostrukog pobjednika utrke, Južnoafrikanca Grega Minnara (Santa Cruz Sindicate), koji se nije kvalificirao za utrku u Mariboru, tako da sada nije među zaštićenim natjecateljima.

Potom, tu su iznimno brzi Britanac Laurie Greenland (MS Mondraker), njegov zemljak Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), nesretnik iz Maribora Francuz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), Australac Troy Brosnan (Canyon Factory Racing DH), a ne možemo ignorirati Kanađanina Finna Ilesa (Specialized Gravity) …

Kako stvari izgledaju s damama? Ako počnemo s Monikom, onda može biti vrlo napeto. Monika je lani završila kvalifikacije na 4. mjestu, a u finalu je bila 12. Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc Off Factory Racing) je bila brža od kraljice spusta, zemljakinje Rachel Atherton (Atherton Racing), a isto se ponovilo na prvoj utrci u Mariboru. Australka Tracey Hannah (Poligon UR) također je opasna, uvijek brza u kvalifikacijama, ali obično sa smolom u finalu. Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) također će biti brza ove godine.

Vremenski raspored

petak:
– 8:00 – 15:00 trening
– 15:30 – 17:00 trening s mjerenjem vremena za prvih 60 muškaraca, 15 žena, 10 juniora i 3 juniorke

subota:
– 8:00 – 9:45 trening za skupinu B
– 10:00 – 11:45 trening za grupu A i prvih 5 dama
– 12:15, kvalifikacije za juniorke
– 12:30, kvalifikacije za juniore
– 13:30, kvalifikacije za elitnu žensku kategoriju
– 14:00, kvalifikacije za elitnu mušku kategoriju 

nedjelja:
– 10:15 finale juniora
– 10:45 finale juniorki
– 12:30 finale elitne ženske kategorije
– 13:30 finale elitne muške kategorije

TV prijenosi uživo u nedjelju na RedBull TV. Daljnje informacije o drugoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva pronaći ćeš na fortwilliamworldcup.co.uk.

Pročitaj još i izvješća iz Maribora:
VIDEO: Svjetski kup Maribor, najbolje od najboljeg
Svjetski kup Maribor Report: Seagrave i Bruni najbrže do cilja
Svjetski kup Maribor report: Kiša pomiješala rezultate kvalifikacija
VIDEO: Upoznaj stazu Svjetskog kupa u Mariboru

Prati nas