dh sljeme
16. rujna 2023

Serija 20chocolate Downhill Cup, nakon dvije runde održane u srpnju, slijedećeg vikenda gostuje u kolijevci hrvatskog MTB-a. Sljeme, Medvednica, Zagreb!

Nakon “test” utrke na Golovcu kod Ljubljane te dviju utrka na Petzenu (Peci) i Soriškoj planini – potonja je bila i Nacionalno prvenstvo Slovenije – slijedi nam spust u slovenskom kupu i Nacionalno prvenstvo Hrvatske. Serija 20chocolate Downhill Cup u nedjelju 24. listopada nastavlja se u Hrvatskoj. Klasična DH staza pod Sljemenom obnovljena je nakon 17 godina za kraj sezone: Staza DH Legends uključuje sljemenske skijaške padine i šumu na sjevernoj strani Medvednice.

Ovogodišnje Nacionalno prvenstvo Hrvatske u MTB spustu, uz utrku iXS Europskog kupa na Lošinju, jedini je službeni MTB spust u Hrvatskoj ove godine.

Legende spusta

S dužinom od cca 1900 m i visinskom razlikom od 270 m, staza nije jedna od najdužih, ali ima i brzih dionica. Dvostruki prvak Slovenije Luka Berginc od starta do cilja treba 1 minutu i 45 sekundi, to je naime bilo pobjedničko vrijeme prošlogodišnje utrke.

luka berginc
Luka Berginc

Ekipa DSR – Bike Park Sljeme pod vodstvom hrvatskog spustaškog veterana Nina Ružičke, priprema stazu kako bi opet zasjala u punom sjaju za DH Sljeme 2023.!

Nažalost, sedežnicu je oštetila ljetna oluja, što je uzrokovalo i dosta dodatnog posla oko uređenja staze, pa će prijevoz do starta biti riješen putem shittle varijante.

Galerija: Pripreme staze

Video: Lanjska insoekcija staze s Davidom Ivartnikom i Ažbetom Kalinšekom

Vremenski raspored

Utrka je jednodnevna s treningom u nedjelju ujutro od 9:15 do 13:00, klasifikacijskom vožnjom od 13:30 i finalom od 15:30.

Trening na stazi moguća je i dan ranije, u subotu, a prijevoz treba obavezno rezervirati.

Prijave su otvorene do petka 22. rujna, do kraja dana.

Detalje provjeri na www.sloveniadownhillcup.si

Tamo su i informacije o smještaju na Sljemenu.

Ovo neće biti zadnja ovogodišnja runda!

Pažnja, ovo neće biti zadnja utrka serije 20chocolate Downhill Cup u sezoni 2023. Pripremi se za još jednu jesensku utrku, a više informacija objavljujemo uskoro.

Iz povijesti

Kao pravu zanimljivost, pogledaj rezultate utrke Olympus Downhill (UCI C1) 2005, posljednje izvedbe “stare ere”. Te su godine seniorske pobjede odnijeli Austrijanka Petra Bernhard i Čeh Vlastimil Hynčica, a u juniorskoj konkurenciji pobijedio je Austrijanac MArkus Pekoll.

I par fotografija…

Pročitaj i
20chocolate Downhill Cup 

Prati nas