25. veljače 2020

Danas je startala još jedna etapna utrka u kalendaru federacije UCI. Osim našeg Marka Fržopa u Španjolsku su otputovali i susjedi Blaža Pintarič, Peter Vesel te Aleš Boben

Andalucia Bike Race, jedna od najglasovitijih etapnih utrka, ove je godine još važnija, jer je sada kategorizirana kao SHC utrka, drugim riječima najviša UCI kategorija (baš kao i Cape Epic). Time joj je pripalo važno mjesto u kalendarima najboljih brdskih biciklist(ic)a, jer donosi važne bodove uoči Olimpijskih igara u Tokiju. ABR (Andalucia Bike Race), u svojoj desetoj iteraciji, postala je individualna utrka, dakle više se ne natječu dvočlane ekipe. Trase etapa nalaze se na području španjolskih gradova Jaén in Cordoba.

Edit: Marko Fržop o prvoj etapi

Nakon zaključenja i objave teksta uspio nam se javiti Marko Fržop, i podijeliti dojmove s putovanja do Andaluzije i s prvog dana:

“Šta da kažem, nakon podosta gustog rasporeda prošlih tjedana na poslu i s treninzima nagomilalo se ponešto umora u tijelu. Sam put je jako dug i iscrpljujući, na put smo krenuli s kamperom moj prijatelj Petar Vesel i ja njegova supruga i sin. Put je trajao gotovo 30 h do tu te smo se nas dvojica izmjenjivali u vožnji.

 

Danas smo odvozili prvu etapu koja je ujedno bila i kronometar, a sastojala se od poprilično strmog uspona, na mjestima preko 25% koji se pretvara u tehnički singl track. Spust je jako opasan, sam Petar je jučer dobro “opleo” na spustu, dosta kontra nagiba, dropova, korijenja, pravi rock end roll? Mene su noge prvih 20min dobro slušale, zatim mala kriza(umor došao na naplatu) na spustu sam se jako dobro snašao, samo gužva je bila prevelika. Startali smo svakih 20sec i jednostavno nisam uspio voziti cijeli spust u dobrom ritmu. 16. mjesto nakraju mastera 40 u konkurenciji 160 vozača.

 

Zadovoljan? Pa i ne baš, plan je prvih 10,sve ostalo me ne zadovoljava. Sutra je na redu dosta duža etapa pa vidimo što nosi novi dan”.

Više o ABR 2020

Šest etapa i 366 kilometara uz 11.160 metara uspona. Od 25. veljače do 1. ožujka. Jedan predstavnik Hrvatske, troje iz Slovenije. Nakon pobjede na maratonu serije Hero u Dubaiju, Blaža Pintarič dolazi u vrhunskoj formi. Peter Vesel došao je na svoju prvu utrku u sezoni, ali ima i lijepa sjećanja na ABR jer je tamo vozio 2016. godine u ekipi s Markom Fržopom i završio 11. u kategoriji Master 30. U utrci će sudjelovati i mtb.si agent Aleš Boben, koji će startati svoju drugu etapnu utrku u posljednjih mjesec dana. Slovenskoj ekspediciji pridružio se i Marko Fržop, koji će nastupiti željan ponavljanja dobrog rezultata nakon sjajnog nastupa na utrci 4Stage Lanzarote.

Startna lista 

ABR 2020: Etape

Današnja prva etapa je u formatu kronometra, dugačke 25 kilometara i s čak 1119 metara nadmorske visine. Druga etapa će ustvari biti maraton, dugačak 71,9 km uz 2190 visinaca. Niti treća etapa neće biti lagana: 69,8 kilometara i 1897 visinskih metara nadmorske. Četvrta etapa bit će dugačka 58 kilometara, uz 2310 nadmorske visine. Peta etapa biti će kraljevska, s čak 2040 visinaca na 83,7 kilometara trase. Posljednja etapa bit će dugačka 58,7 kilometara, sa „samo“ 1239 metara nadmorske visine.

Visinski profili etapa 

Dodatne informacije potraži na andaluciabikerace.com te na facebooku.

Foto organizator

Prati nas