13. lipnja 2023

Već 24. izdanje četverodnevne etapne utrke u austrijskim Alpama. Ove godine će se održati 22. do 25. lipnja u Schladmingu…

Radi praktičnosti i uštede vremena, start i cilj svake etape smješteni su u centru Schladminga. Sve je etape moguće voziti u svim vremenskim uvjetima, jedino snijeg može promijeniti planove jer se svaki dan ide na drugi vrh.

Mogući problem predstavlja druga etapa Reiteralm/Giglachsee. Naime jjezero koje se nalazi na 1900mnv trenutno je puno snijega, i upravo su tu su moguće promjene jer jedan vlasnik zemljišta preko koje prolazi utrka, nije baš zadovoljan pa više ne dozvoljava prolaz.

Dakle nije to samo problem kod nas 🙂 , ali zbog velike količine snijega trenutno se ionako ne može proći nova staza pa je organizator najavio promjene. MTB.hr će biti prvi koji će objaviti promjene i novosti.

Kategorije:

 • Solo Riders – Pojedinačno po kategorijama
 • Duo – u paru (ekipe će se uzeti u obzir za poredak samo ako su zajedno ušli u cilj, prvi član ekipe ne smije biti udaljen više od dvije minute od drugog člana.
 • Duo E-Plus – dvočlanaekipa koja vozi na jednom biciku bez motora te jednom e-MTB biciklu. Dopušteni e-MTB-ovi do 25 km/h i snagom motora od najviše 250 W. Baterije smiju imati kapacitet od najviše 750 Wh. Svi električne bajkove provjeravaju prije starta
 • Dopušteno je ponijeti rezervnu bateriju ili pak ostaviti rezervnu bateriju u prvoj feed zoni.
 • Mountainbike FUN Solo – biciklisti(ce) koji voze istu rutu, ali ne sudjeluju u rezultatima
 • E-Bike FUN Solo – THE SPECIAL SIDE EVENT 

Startni paket uključuje:

 • Feed zona svakih 25 km i u cilju
 • Alpentour majica
 • Službeni Raceprogram – Magazin
 • Broj i broj za dresa
 • 3 x večera (Kongresni centar Schladming)
 • Pasta party nakon posljednje etape (Schaf-Alm Planai)
 • Nagradno izvlačenje: besplatan ulaz za Crocodile Trophy 2023
 • Izvlačenje nagrada: Dirndl i Lederhose
 • Praonica bicikla
 • Prijevoz prtljage na četvrtoj etapi do Schaf-Alm Planai

Prve tri etape startaju u 10.00 sa glavnog trga, dok je start četvrte etape (kronometra) u 9:30 od posljednjeg prema prvoplasiranome natjecatelju u ukupnom poretku treće etape.

1.etapa Schladming – Dachstein Türlwandhütte – Schladming 67 km /3100 vm.

Početna km je neutralizirana voznja izlaza iz Schladminga. Nakon umjerenog uspona i kraćeg spusta dolazimo do Lodenwalkera. Zatim počinje 13 km dug uspon do Türlwandhütte na 1690 m s prvom feed zonom i ‘King/Queen of the mountain classification’ u podnožju gotovo 3000 m visokog Dachsteina. Nastavljamo preko Türlwandhütte, 8 km duge nizbrdice s brojnim pojedinačnim sing trail-ovima do Ramsau. Sljedeći izazov su kratki, ali strmi usponi na Rittisberg. Zatim slijedi dugi spust s kratkim usponom do tech zone u Pichlu na 48. km Do druge feed zone koja je na km 60 slijedi još 5 km dug uspon uz brzi spust. Od Landalma ima još 200 metara uspona za savladati prije nego što se spusti preko Planai do cilja u slalom areni.

2. etapa Schladming – Reiteralm – Schladming 64 Km / 3.200 vm

Neutralizirana vožnja od glavnog trga do izlaza iz grada. Prvi dio vodi do preko Landalma u smjeru Reiteralma. Nakon 13,5 km stižemo do parkirališta kod Preunegg Jet Lifta, od kuda idemo preko skijaške staze do King/Queen of the mountain classification. Na 1740 metara, vozači i pratnja mogu uživati u prekrasnoj planinskoj panorami. 9 km dug spust također vodi preko skijaških staza u smjeru Urspungsalma, što je svakako zabavno. Onda počinje uspon do Giglachseea gdje se prije strog uspona nalazi feed zona u rustičnog Ursprungalma. Vozimo planinarskim i šumskim stazama uz glečersko jezeto Giglachsee na 1954 m. duga nizbrdica s djelomično tehničkim djelovima idemo do 3. feed zone u Landalmu sto je 9 km prije do cilja gdje preko flow trail-a dolazimo do cilja druge i vjerojatno najteže etape Alpentoura.

3. etapa Schladming – Hauser Kaibling – Schladming 56 km / 2500 vm

Neutralizirana vožnja do izlaza iz grada, gdje će direktor utrke dati znak za start. Etapa je na prvi pogled lagana zbog svojih 55 km, ali nas čeka točno 18,5 km i 1240 vm uspona do feed zone i King/Queen of the mountain classification na 1840 m visokom Krummholzhütte. Najduži uspon u Alpentour Trophyju, s prosječnim vremenom penjanja od 1:30 minuta. Spust od Hauser Kaiblinga do cilja kod stadiona Planai dugačak je gotovo kao i uspon, uglavnom lijepim singlicama, sa kratkim usponom na 48 km ometa opuštajući spust. Kao i prijašnjih dana, ponovno treba svladati strmu i tehnički spust Planai kojom se zimi u dolinu velikom brzinom spuštaju skijaši Svjetskog kupa.

4. etapa Rathaus Schladming – Schafalm 13 Km / 1250 vm

Pojedinačni kronometat, start je obrnutim redoslijedom. Posljednja osoba u poretku ide prva, a vodeći u poretku ide zadnji. Utrka počinje ispred gradske vijećnice, zatim ruta vodi jedan kilometar kroz selo i dalje uz rijeku u klanac Talbach. Dijelom se ruta odvija po singl trail-ovima lakim za vožnj. Posljednji kilometar do 1770 metara visokog Schafalma, cesta vodi otvorenim terenom s pogledom na odredište. Posljednjih 500 metara je izuzetno strmo, ali uz ovacije brojnih gledatelja zaboravite na bol. Panoramski pogled s terase na suprotni planinski lanac s Dachsteinom oduzima dah.

Više informacija potraži na: https://alpen-tour.at

(Marin Deković)

Foto: Organizator

Prati nas