11. lipnja 2019

U nedjelju, 16. lipnja, na području Park šume Tepec na rasporedu je 26. izdanje međunarodne brdsko biciklističke utrke XCO Samobor. Organizatori očekuju se više od 300 natjecatelj(ic)a iz cijele Europe

U nedjelju, 16. lipnja, na području Park šume Tepec na rasporedu je 26. izdanje međunarodne brdsko biciklističke utrke XCO Samobor. Organizatori očekuju se više od 300 natjecatelj(ic)a iz cijele Europe.

 

Dodatnu dimenziju i poseban šarm utrci daju start i cilj na glavnom gradskom trgu, što je magnet ne samo za brojne natjecatelje već i za posjetitelje koji se godinama iznova ovdje vraćaju. Također, utrka je uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke federacije, te se boduje za Kup natjecanja Hrvatske i Slovenije.

 

Prijašnjih godina na utrci su nastupila velika imena svjetske MTB scene: Manuel Fumic (GER), braća Luca i Daniele Braidot (ITA), Tanja Žakelj (SLO), Yana Belomoina (UKR), Blaža Pintarič (SLO), Barbara Benko (HUN), Mary McConneloug (USA), Jens Schuermans (BEL), Mirko Tabbachi (ITA, Andras Parti (HUN), Alexander Gehbauer (AUT), Sergii Rysenko (UKR), Catriel Soto (ARG), Uwe Hochenwarter (AUT) kao i najbolji hrvatski MTB vozači(ce) Pavao Roset, Gorana Težak, Đani Simčić, Filip Turk, Matija Meštrić i mnogi drugi.

 
Manuel Fumic (Cabnnnondale Factory Team) lani na zahtjevnom Balvan spustu (foto: organizator)

Vremenski raspored

U 9 sati startati će utrke kategorija do 7, 9 i 11 godina, u 10:15 sati utrke kategorija do 14 i 15 godina starosti, u 12 sati utrke kategorija kadeti, veterani i rekreativci, a u 14 sati počinje najatraktivniji dio utrke gdje će se natjecati juniori i biciklisti kategorije elite. Proglašenje pobjednika biti će u 16:30 sati.

 

Staza

 

Staza 26. izdanja ove atraktivne utrke među natjecateljima je poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti te kao takva od natjecatelja zahtjeva maksimalan angažman i koncentraciju. Ono što karakterizira ovu stazu su težak, ali atraktivan Balvan spust te jednako tako i zahtjevan spust stubama podno samoborskoga starog grada. Zanimljivo je da ova utrka, sa startom na središnjem gradskom trgu, prolazi najljepšim dijelovima Samobora – glavnim gradskim trgom, Park šumom Tepec, uz kapelu svete Ane, stari grad, kraj Samoborskog muzeja…

 

Tradicija

Utrka se od svojih početaka, 1994., do danas održavala na četiri različite staze: uz najatraktivniju aktualnu stazu, ranijih se godina održavala u Park šumi Stražnik, te u Otruševcu dok su prva njezina izdanja održana na stazi u blizini Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu.

  

Prijave: https://goo.gl/forms/HHqiV56I0CXPPCCm1

 

Raspis: http://bbk-sismis.hr/web/index.php/manifestacije/xcsamobor/26-xco-samobor-2019-uci-c1-hrvatski


Naslovna fotografija: Na glavnom trgu u Samoboru u 2018. smo vidjeli najjači XCO start u Hrvatskoj ikad (foto: organizator) 

Pročitaj i:

XCO Samobor report: Daniele bolji od blizanca Luce, u ženskoj konkurenciji najbolja Tanja

Prati nas