downhill dh sorca, soriška planina
7. srpnja 2024

Ove godine DH Sor’ca bit će treća od šest utrka za bodove u seriji 20chocolate Downhill Cup koja se održava u Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji. Vidimo se 13. i 14. srpnja na Soriškoj planini!

soriška planina

Prva utrka ovdje je održana prije deset godina, a ovogodišnja će biti osma. Za to vrijeme trasa od Lajnara, koja počinje malo iznad gornje stanice žičare, lagano se mijenjala. Ni u ovogodišnjoj izgradnji novih trâsa i nastanku Bike parka Soriška planina nisu je bitno mijenjali, samo su dodali nekoliko paralelnih trasa kako bi sve prilagodili širem krugu korisnika, ali stazu za utrku nisu puno mijenjali. Duga je 1.650 metara s visinskom razlikom od 280 metara. Završava točno na glavnom parkiralištu skijališta, a prošlogodišnja najbrža vremena bila su ispod dvije i pol minute.

Ove godine on preuzima organizacijsku inicijativu ŠK Omikron plus iz Železnika, naravno u suradnji s domaćinom, ski centar Soriška planina, no to ne bi bilo moguće bez originalnog organizacijskog tima MTB Železniki, koji također priskače u pomoć. Omikronov tim zaslužan je za mjerenje vremena utrka 20chocolate Downhill Cupa tijekom cijele sezone, ali inače imaju najviše iskustva s automobilističkim relijima.

Dobra staza, žičara, veliko parkiralište i s druge strane ceste hotel i kamp, ​​te ugodna klima za ljetne dane… Što više poželjeti?! Zato jedva čekamo ovogodišnji DH Sor’ca.

Prijave

Prijave za DH Sor’ca traju do srijede, 10. srpnja.

Prijave i sve informacije o utrci ovdje na www.sloveniadownhillcup.si.

Ukupni poredak serije

U muškoj seniorskoj konkurenciji u vrhu je pobjednik Maribora Žak Gomilšček, pobjednik Kranjske Gore Tilen Leban je drugi. Dijeli ih 40 bodova, a trećem mjestu je Miran Vauh no već je u velikom zaostatku jer je samo u Kranjskoj Gori osvojio bodove.

Kod žena vodi Eva Zala Stergar, drugo mjesto dijele najbrže iz obje utrke, Rosa Zierl i Monika Hrastnik.

U juniorskoj konkurenciji na vrhu je ljestvice je Matej Osolin, a u kadetima Ažbe Kalinšek.

Sve klasifikacije na logim.se

Idemo na vožnju biciklom!

Na Sorišku planinu stiže i program besplatnih tura s vodičem Biciklističkog saveza Slovenije (KZS).

Start bike ture je u nedjelju u 11:15 ispred prijavnice utrke. Sudionici se prvo sjedežnicom penju na vrh Lajnar, a odatle se preko Kovca spuštaju na Podbrdo. Slijedi prijevoz natrag do Soriške planine.

Okupljanje u 11 sati.
Prikladan bicikl: brdski bicikl, električni brdski bicikl s najmanje prednjom suspenzijom.
Obavezna oprema: kaciga, štitnici, odjeća primjerena uvjetima i vjetrovka, rezervna zračnica ili pribor za krpanje kaputa, sitan alat, hrana i piće.

Broj slobodnih mjesta je ograničen, a tura je besplatna. 

Prijave

Bike park Soriška planina

Kao što je već rečeno, od ove godine – točnije od 29. lipnja – na Soriškoj planini radi pravi bike park. Postojeća staza spusta i ponuda prijevoza s Podbrda, gdje se može sići s Lajnara, nadopunjena je izgradnjom obilaznica težih dijelova staze spusta, kako bi bila pogodnija za širi krug posjetitelja, a uz potpuno nova obiteljska trasa, prilagođena svima. Ovdje neće stati, spremaju drugu stazu.

Do 22. srpnja park će raditi samo vikendom, a zatim svaki dan do 27. kolovoza. Cjelokupna ponuda je na www.soriska-planina.si.

Fotografije s prošlogodišnje utrke Jure Gasparič

Pročitaj i

#20chocolate DH Cup

Prati nas