27. ožujka 2022

Trek UCI Gravel World Series će sudionicima i sudionicama pružiti priliku za kvalifikaciju na prvo Svjetsko gravel prvenstvo koje će biti održano najesen u Europi…

Svjetska biciklistička unija – Union Cycliste Internationale (UCI) – u suradnji s partnerskom, belgijskom  tvrtkom Golazo, u petak je najavila prvi službeni gravel kalendar, i to za sezonu 2022. Serija pod službenim nazivom Trek UCI Gravel World Series će sudionicima i sudionicama pružiti priliku za kvalifikaciju na prvo Svjetsko gravel prvenstvo koje će biti održano najesen u Europi. Datum i mjesto održavanja prvog gravel SP-a u koro će biti poznati.

Gravel: Korijeni su u SAD-u

Gravel je još jedna biciklistička disciplina nastala u SAD-u, i to na njegovu Srednjem zapadu, prije petnaestak godina. Gravel je vremenom dobio na popularnosti i sada cvjeta diljem svijeta. Popularan je među vozačim(ca)a koji traže nove izazove, kombinira elemente cestovnog i brdskog biciklizma, a odvija se uglavnom na neasfaltiranim cestama (makadami, šumske staze, seoske ceste, kocke itd.).

Sezona s 12 utrka

Između 3. travnja i 18. rujna biti će održano 12 utrka u deset različitih zemalja. Svaki događaj pružit će vozači(ca)ma priliku za kvalifikaciju za Svjetsko gravel prvenstvo koje bi se, prema neslužbenim informacijama, trebalo održati na bijelim cestama Toskane u listopadu 2022. godine.

Američka marka Trek Bikes je glavni sponzor serije od 2022. do 2024. godine. Serija će je odvijati u organizaciji belgijske tvrtke Golazo.

„Oduševljen sam time što smo dobili uzbudljiv i bogat kalendar gravel događanja za vozače s pustolovnim duhom koji uživaju u vožnji neasfaltiranim cestama i stazama”, izjavio je tim povodom je predsjednik UCI-ja David Lappartient. „Najbolji među njima će zaslužiti pravo natjecanja na inauguracijskom UCI Svjetskom gravel prvenstvu, o čemu će detalji uskoro biti objavljeni. Svjetska serija UCI Gran Fondo je nevjerojatno popularna i uvjeren sam da će taj koncept biti jednako uspješan za gravel”, dodao je.

Fleksibilan pravilnik

Pravila za utrke će biti prilično nedefinirana, barem u prvih nekoliko godina. „UCI je odlučio kako propisi neće biti previše strogi u prvim godinama, što će sudionicima omogućiti natjecanje na bilo kojoj vrsti bicikla bez električne pomoći (gravel, ciklokros, brdski bicikli, cestovni bicikli…),”, dodaje se u najavim iz UCI-ja. „Pravila će potom biti evaluirana”, dodaje se u najavi.

Gravel World Series: Kalendar 2022.

Nedjelja, 3. travnja: UCI Gravel Philippines – Bongabon, Nueva Ecija Ecija, Filipini
Nedjelja, 15. svibnja: Seven – Nannup, Australija
Nedjelja, 5. lipnja: Wish One Gravel Race – Millau, Francuska
Subota, 18. lipnja: Gravel Adventure – Świeradów-Zdrój, Poljska
Subota, 25. lipnja: Highlands Gravel Classic – Fayetteville, SAD
Subota, 6. kolovoza: Jingle GX Gravel Race – Amana, SAD
Subota, 20. kolovoza: Gravel Grit n Grind – Halmstad, Švedska
Subota, 27. kolovoza: Houffa Gravel – Houffalize, Belgija
Subota, 3. rujna: La Monsterrato-Strade Bianche Monferrato – Quattordio, Italija
Nedjelja, 4. rujna: Gravelista – Beechworth, Australija
Subota, 17. rujna: Gravel One Fifty, Nizozemska
Nedjelja, 18. rujna: Ranxo – Ponts, Španjolska

Više: https://ucigravelworldseries.com/

Foto: Golazo

Prati nas