“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
19. ožujka 2017

Završio je još jedan sajam, na kojem su ljubitelji ručno rađenih bicikala u ograničenim serijama, pasli oči.

Da je naslov na engleskom jeziku, idealno bi ga opisali s tri slova B – Beers, Beards & Bikes. Na hrvatskom ne zvuči baš pjesnički – Pivo, Brade i Bicikli. To je NAHBS, sjevernoamerički show ručno izrađenih bicikala. Nešto za sladokusce, nešto za malo posebnije i zasigurno za sve one koji obožavaju klasiku, čiste linije i trud pojedinaca sa šablonom i aparatom za varenje u rukama, uz hrpu mašte i kreativnosti!

Ovogodišnji NAHBS

Od 10. do 12. ožujka u Salt Lake Cityju, u saveznoj državi Utah. Velik broj izlagača i dvadeset različitih kategorija. Od najboljeg brdskog bicikla, preko najljepšeg teretnog bicikla, do najljepše izrađenog okvira u tehnici zavarivanja TIG, pa sve do naboljeg bicikla po mišljenju strukovne komisije i najljepšeg bicikla po mišljenju posjetitelja.

Od titana do bambusa

Titančelične cijevi Columbus ili Reynolds, bambus i eloksirane komponente. Skoro uvijek bez amortizera,  još i dan danas u “bikepack” stilu, većinom s ležajevima Chris King i sjedalom Brooks. Ili pak komponente Paul u kombinaciji s modernijim kotačima Enve. 

Klasika? Bezvremenska klasika ili prestiž? Sve skupa. 
Ako izrađujete bicikl od samog početka, svakako ga želite na kraju napraviti najbolje što možete. I što slijedi? Najljepši gore nabrojeni nakit. I boje! Da, i boje su važne, osim ako ne želite ostaviti sirov ili polirani titan ili možda blago ljubčastu nijansu i tragove varenja na “kolumbusovim” cijevima. 

{gallery}2017/170320_nahbshr2{/gallery}

Gdje se skriva taj “retro”?

Recimo pri nagradi za najljepši bicikl s opremom Campagnolo! Možda kod najljepše sastavljenog okvira s “mufovima” ili možda kod najljepše tematike cijelog bicikla? I još puno nagrada, a svačiji trud je isplaćen već samim time, da na takvom sajmu možete izložiti svoju umjetnost. 

Poznati obrtnici i veliki igrači

Black Sheep, Moonmen, Calfee, Funk Cycles, Moots, Shamrock, Squid, Sycip Designs, Vlad Cycles, … i još mnogo njih. Naravno, bez “komercijale” ne ide: Thomson, Sram, Selle SMP, Schwalbe, Magura, FSA, Brooks …

{gallery}2017/170320_nahbshr3{/gallery}

Druženje

Uvjerenje, da je NAHBS dio hipsterske kulture je sasvim krivo. Ako pomislite na bradu, naravno! Ne, ne to su bradonje u karirastim košuljama, koji piju pivo i ruke su im prljave od rada, prsti blago opečeni od varenja, a nokti crni od brušenja. To nije hipsteraj, nego biciklistička subkultura onih, kojima se ne sviđa masovna proizvodnja i modni trendovi velikih imena!

Samo da još napomenemo, mnogi standardi, koji su se kasnije primjenjivali u biciklističkoj industriji, prije toga su bili predstavljeni na upravo takvim sajmovima – od 650b, fat bajkova, 29+ i štošta drugog. 

Više o sajmu možete pročitati na nahbs.com

Fotografije organizator

“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas