XCO Samobor
9. rujna 2020

Unatoč korona krizi XCO Samobor ide po planu u nedjelju 13. rujna i bilježi lijep broj prijava iz Francuske, Italije, Češke, Rumunjske, Slovenije i BiH. Uz novu lokaciju starta i cilja, staza je neznatno promijenjena, no i dalje vrlo izazovna i atraktivna…

XCO Samobor ove je godine jedina XCO utrka u Hrvatskoj koja je uključena u međunarodni kalendar svjetske biciklističke federacije UCI. Na početku godine izgledalo je kako ćemo imati bogatu međunarodnu MTB sezonu, no uslijed korona krize otkazan je čitav niz tradicionalnih utrka.

Najvažniji kriterij ovih dana očito je mogućnost prelaska granica, bolje rečeno povratka u matičnu zemlju bez samoizolacije. Zbog toga je najveći broj prijava, osim iz Hrvatske, stigao iz Francuske i Italije.

(EDIT) Najvišu poziciju na UCI ljestvici, 17. mjesto, drži Rumunj Vlad Dascalu (Team Trek Pirelli), aktualni svjetski i europski prvak te pobjednik Svjetskog kupa u kategoriji U23! Iz Italije se u muškoj seniorskoj konkurenciji prijavio  Nadir Colledani (MMR Factory Racing Team) koji će najvjerojatnije, uz Dascalua, biti i prvi favorit utrke. Nadalje, tu su Gioele de Cosmo i Simone Avondetto (oba Team Trek Pirelli), a u seniorkama je prijavljena Giorgia Marchet (Team Rudy Project). Od francuskih natjecatelja trebali bi startati seniori Benjamin Le Ny (Cercle Cycliste Mainsat Evaux) i Maxime Loret (Scott Creuse Oxygene Gueret), te seniorka Manon Mantei (Team Massi Academie).

Biti će ih naravno još, no ovdje spominjemo samo one s najvećim brojem svjetskih bodova. Očekujemo, naravno, i najbolje hrvatske natjecatelj(ic)e.

Start i cilj prebačeni na Vugrinšćak

Obzirom na očekivani manji broj sudionika, startno-ciljni prostor ove godine neće biti na tradicionalnoj lokaciji  – glavnom samoborskom trgu – već dvjestotinjak metara dalje, na livadi Vugrinšćak, koja je već ranije služila kao lokacija za Samobor Downhill te MTB maraton Occupy Samobor.

Staza na području Park šume Tepec biti će neznatno modificirana u dionici spusta, te prilagođena širem krugu vozač(ic)a, no i dalje vrlo atraktivna.

Vlad Dascalu u majici vodećeg u UCI Svjetskom XCO kupu (osobna arhiva/Facebook)

XCO Samobor 2020: Raspored

  • U 9 startati će utrke kategorija do 7, 9 i 11 godina,
  • u 10:15 sati utrke kategorija do 14 i 15 godina starosti,
  • u 12 sati utrke kategorija kadeti, veterani i rekreativci,
  • a u 14 sati počinje najatraktivniji dio utrke gdje će se natjecati juniori i elite.
  • Proglašenje pobjednika biti će u 16:30 sati.

Prijave su otvorene, a propozicije utrke preuzmite na www.bbk-sismis.hr.

Ažurirane informacije na Facebooku: @bbksismis

Mesićev uspon: nacionalno prvenstvo u MTB usponu i otvoreno prvenstvo Samobora u MTB usponu

U subotu, 12. rujna održat će se MTB utrka u disciplini Cross-country point-to-point (XCP) Samobor Uphill – Mesićev uspon 2020. Utrka je nacionalno prvenstvo u disciplini MTB uspon. Istoga dana, na stazi na kojoj se održava nacionalno prvenstvo u disciplini MTB uspon održat će se i utrka za rekreativce bez licence: Otvoreno prvenstvo Samobora u MTB usponu. Mjesto okupljanja natjecatelja za obje utrke je parkiralište kod škole u naselju Smerovišće, gdje se od 8 do 10 sati obavlja registracija natjecatelja i podjela startnih brojeva.

Pročitaj i
XCO Samobor održati će se 13. rujna!

Foto: Organizator

Prati nas