26. rujna 2017

U 21. izdanju klasičnog istarskog maratona Parenzana, odnosno nešto mlađoj etapnoj utrci, pobijedili Austrijanac Lukas Islitzer i Mađarka Beáta Balázs.

Parenzana, etapna utrka u Istri, nekad jednodnevni maraton, je tradicionalni završetak natjecateljske sezone već dobrih dvadeset godina. Tu se sakupljaju natjecatelji iz susjednih država i braća Poljaci i Česi na zadnjem koliko toliko toplom vikendu sezone.

Nepredvidljivo vrijeme je i ovog puta pokazalo sve svoje čari. Prva dva dana natjecanja protekla su u suhom i toplom vremenu, a treći je dan majka priroda pokazala svu svoju nepredvidljivost uz kišu i grmljavinu, te s potocima preko trase i na njoj. 


Naglič i Lovše na startu

Tokom cijele utrke, u elitnoj kategoriji dominirao je Austrijanac Lukas Islitzer (CRAFT – Rocky Mountain Factory Team), koji je bio nepobjediv sva tri dana, prvi u pojedinačnim etapama i naravno u ukupnom poretku. Najviše mu se približio Čeh Jan Fojtík (Force KCK Zlín), koji je nakon tri dana zaostao pet minuta, dok je treći bio Talijan Sebastiano Frassetto (A.S.D.Bike Pro Action), koji je zaostao još 10 minuta više. 


Maja Zavrl

U elitnoj ženskoj konkurenciji, u ukupnom poretku je odlična bila i Maja Zavrl (Pohorc – UFA) s četvrtim mjestom. Pobijedila je Mađarka Beáta Balázs (Bringabanda SC) pred Ildikom Karacsonyi, (Merida Maraton Team) također iz Mađarske i Talijankom Claudiom Paolazzi (Carina Brao Caffe).

U ostalim kategorijama su Slovenci bili odlični. Kod juniora je pobijedio David Ivartnik (Energijateam.com), kod juniorka Vita Movrin (Energijateam.com), u kadetima Jakob Smolnikar (Energijateam.com), kod veterana A Matej Lovše (Tuš) i kod veterana C Peter Vesel (Uni team).


Peter Vesel u poplavi

Organizator BBK Grožnjan i neumorni Manuel Vigini, odlično su odradili posao usprkos neugodnoj nedjelji i, nazovimo to, skromnoj pomoći lokalne zajednice. Staze su ove godine bile znatno promijenjene te primjerene i zanimljive za Parenzana stage race, koji treba novi početak i pomlađivanje. Po riječima organizatora to možemo očekivati sljedeće godine. Parenzana nadobudno kreće u treće desetljeće.

Ukupni poredak

www.facebook.com/pg/MTBParenzana

Fotografije Matej Damijanić, na uvodnoj je Rok Naglič.

Prati nas