10. travnja 2017

Sezona SloEndura 2017 započela je utrkom Enduro Grozni Grožnjan u Istri, upravo tamo gdje je završila prošlogodišnja. Između 153 natjecatelja iz devet država najbrži su bili Austrijanka Petra Bernhard i Slovenac Vid Peršak. Naš najbrži ukupnoj je bio Ivo Jarić, a od Mastera Frano Liović.

Naš najbrži Frano Liović 

Prošla sezona SloEndura, međunarodnog natjecanja u brdskobiciklističkoj disciplini enduro, završila je upravo ovdje gdje je proteklog vikenda započela sezona 2017. U Grožnjanu u Istri, gdje domaći klub BBK Grožnjan organizira Enduro Grozni. Utrka je privukla rekordnih 168 biciklistica i biciklista iz devet država.

Nakon kratkog večernjeg prologa na ulici u subotu i pet etapa u nedjelju, na približno 40 km dugoj stazi s 1350 visinskih metara uspona i spusteva, na samom vrhu završila su ista imena kao u listopadu prošle godine: Austrijanka Petra Bernhard i Slovenac Vid Peršak, koji su ove godine momčadske kolege u novom austrijskom timu Team Dorrong. Petra, koja se nakon DH karijere tek lani počela baviti endurom, ponovila je prošlogodišnju pobjedu. Vid, također ukupni pobjednik serije u zadnje dvije godine, u Grožnjanu je slavio već treći put zaredom.

Oboje su bili najbrži i u prvoj etapi Sv. Juraj, koja se bodovala za posebni poredak Kenda SuperEtapa. Od hrvatskih vozača najbolje su prošli Frano Liović i Veno Vrbanović koji su vozeli u kategoriji Master 1 i zauzeli 27. i 28. mjesto u ukupnom poretku, dok je Gorana Težak bila najbolja među ženama, ukupno 107. Ivo Jarić bio najbolji u muškoj kategoriji, ukupno 44., a Alen Jurjević je bio najbolje plasirani Hrvat u kategoriji Master 2 (ukupno 53.)


Ivo Jarić – uz pad na drugom stageu ipak stigao kao 1. elite od Hrvata

 

Petra je prestigla drugoplasiranu Goranu Težak iz pulskog tima Adrenalina MTB Team, inače hrvatsku prvakinju u maratonu, dok je treća bila Talijanka Giulia Albanese (UC Caprivesi).

Peršakov najteži protivnik bio je kandidat za prošlogodišnju ukupnu pobjedu, Austrijanac Gerd Skant, također član tima Dorrong. Gerd je na kraju zaostao skoro 23 sekunde, pa možemo reći da je Peršak uvjerljivo pobijedio. Treći je bio još jedan Austrijanac Manuel Gruber (URC Bikestore.cc) koji se još prošle godine natjecao u svjetskom kupu u spustu, a sada je, nakon nastupa u jakim ekipama, odlučio natjecati se po vlastitiom izboru i guštu. Enduro mu očito ide odlično, iako je to bila tek njegova treća utrka nakon festivala na Gardi i prošlogodišnjeg austrijskog DP u Leogangu. Za pobjednikom je zaostao 32 i pol sekunde.


Gerd Skant

Gruber je upravo u zadnjoj etapi za dobre tri sekunde prestigao Matjaža Isteniča (Energijateam.com) u borbi za postolje, dok Matjaž, kojem je ovo prvi nastup u Elite kategoriji i koji je lani pobjedio kao junior, nije bio ni svjestan opasnosti iz pozadine. Doslovno, jer je Gruber nastupio sa startnim brojem 153 i s etapama započeo skoro sat vremena poslije Isteniča. Među desetoricom najbržih završili su još Isteničev timski kolega Nejc Huth na petom i Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) na osmom mjestu. Ana Zupan (Energijateam.com) je s četvrtim mjestom među ženama prekinula jednogodišnju slovensku odsutnost u toj kategoriji.

Izjave pobjednika
“Nisam previše riskirao, sve sam etape odvozio približno jednako dobro”, izjavio je Peršak. “Rute su bile vrhunske i nije mi se činilo opasno. To je za mene dobar početak sezone, a zadovoljan je i moj tim”, dodao je i kazao da će se do sljedeće utrke nad Trstom krajem mjeseca, posvetiti studiranju.

“Sve se odvijalo brzo i u prvoj etapi sam bila još malo nervozna, ipak je to prva utrka sezone”, izjavila je Petra Bernhard. »Napravila sam nekoliko grešaka, međutim uspjela sam održati konstantan ritam. Ove godine nastupit ću na svim utrkama SloEndura”, istaknula je kandidatkinja za ukupnu pobjedu. Prošlogodišnja ukupna pobjednica, Petrina sunarodnjakinja Yana Dobnig, propustila je utrlu zbog maturalnog plesa.

Kategorije

Čeh Michal Prokop (Ghost Factory Racing), pobjednik prologa i ukupno sedmi, pobijedio je u veteranskoj kategoriji master 1 pred Poljakom Marcinom Motyko (Enduro 24), treći je bio Sebastjan Stres (Kamplc). U kategoriji master 2 je pobijedio Slovak Peter Drabik pred Robertom Kordežem (Black Hole Enduro Team) i Austrijancem Crijem Maierhoferjem (Team Dorrong). Među juniorima je bio najbolji Austrijanac Philipp Freudenberg (Radlager) pred Istrijanom Ivanom Bašićem (BK TNT Pazin) i Talijanom Davidom De Sabattom (ASD Team Granzon).

Michal Prokop, pobjednik prologa

Staze, od kojih su četiri već poznate i jedna nova, bile su suhe i brze. Druga etapa je bila prekinuta zbog ozljede Maksa Trobca, koji je, prema prvim podacima, pri udarcu u drvo slomio nogu.

Druga utrka serije SloEnduro je Enduro 3 Camini 30 .travnja na novoj lokaciji u Bazovici.

Ukupni poredak

Ukupni poredak po etapama

Na uvodnoj fotografiji je Vid Peršak. Sve fotografije Matej Damijanić, više njegovih galerija možete pronaći na njegovoj  facebook stranici.

Prati nas