olimpijske igre
10. siječnja 2021

Do Olimpijskih igara ostalo je još dobrih šest mjeseci. U međuvremenu, na stol u MOO došao je prijedlog za ubrzano cijepljenje sportaš(ic)a, kandidata za sudjelovanje u na Igrama Tokiju…

Dick Pound, člano Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), izjavio je prije nekoliko dana kako bi sportašima trebalo omogućiti prioritet cijepljenja protiv COVID-19. Na taj bismo način mogli osigurati nesmetanu i “sigurnu” organizaciju Olimpijskih igara, koje su, zbog globalne zdravstvene situacije, odgođene za godinu dana.

Do Olimpijskih igara ostalo je manje od 200 dana

Zemlja domaćin jedna je od zemalja koja je otkrila novu verziju virusa za koju se očekuje kako će biti i do 70 posto zaraznija. Japan je, međutim, već na rubu izvanrednog stanja. Iako se cjepivo već koristi u nekim zemljama, Japanci će se početi cijepiti cjepivom Pfizer tek u prvoj polovici veljače.

Pound je rekao da je uvjeren kako se igre mogu odvijati sigurno ukoliko sportaši(ce) prime cjepivo prije natjecanja. No, sportaši u većini zemalja neće imati prednost, jer će na red prvo doći ugroženije skupine poput starijih, i zdravstvenih radnika.

“Svaka zemlja mora odlučiti hoće li sportaši moći preskočiti red. Mislim da je ovo jedini mogući način da se sigurno krene naprijed, pa i u realizaciji Olimpijskih igara”, zaključio je Dick Pound.

OI se otvaraju 23. 7., MTB je na rasporedu 26. srpnja

Olimpijske igre u Tokiju „2020.“, ako sve bude u redu, održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre slijede nekih 14 dana kasnije: od 24. kolovoza do 5. rujna.

Organizatori u Tokiju potvrdili su prošli tjedan da sportaši neće trebati biti u karanteni da bi se natjecali. Uvjet je da im neće dopustiti dolazak u Tokio više od pet dana prije natjecanja u svojoj disciplini. Morat će napustiti zemlju u roku od 48 sati od završetka natjecanja.

Sve informacije o predstojećim Olimpijskim igrama možeš pronaći na olympic.org.

Na naslovnoj fotografiji osvajači olimpijskih medalja u Riju 2016. godine: Jarosav Kulhavy, Nino Schurter i Carlos Nicolas Coloma. Foto Getty Images za olympic.org.

Prati nas