23. travnja 2017

 Od juniora najbrži je bio Hrvat Ivan Bašić iz BK TNT Pazin

Na Lošinju je za Hrvate, Slovence i goste iz još šest drugih zemalja započela sezona natjecanja u downhillu. Četvrto izdanje međunarodne utrke Downhill Lošinj u organizaciji Atletskog kluba Lošinj i MTB Trbovlje, koje donosi UCI bodove prve kategorije, bilo je ujedno otvaranje slovenskog kupa pod novim nazivom Unior Downhill Cup te hrvatskog kupa u spustu. Uz to, utrka je bila generalka za prvu utrku u spustu svjetskog kupa u brdskom biciklizmu 21. i 22. travnja 2018. godine.

Isto kao i u subotnjem polufinalu, među muškarcima najbrži je bio 30-godišnji Austrijanac Markus Pekoll, član tima MS Mondraker, koji je na 1,7 km dugoj stazi s 256 m visinske razlike svoje polufinalno vrijeme poboljšao za dobrih pola sekunde. Na drugom i trećem mjestu slijedili su Slovenci: slovenski prvak Jure Žabjek (Unior Tools Team), koji se na UCI ljestvici nalazi na 22. mjestu, jedno mjesto ispred Pekolla, zaostao je dvije sekunde i 43 stotinke. Trostruki slovenski prvak, iskusni Miran Vauh (KK Črn trn) bio je treći, a za pobjednikom je zaostao 5,9 sekundi.

Jure Žabjek

Slijedili su Britanac Josh Lowe (Kona Europe) na četvrtom i Austrijanac Boris Tetzlaff (RC WSV Schladming) na petom mjestu. Među prvih deset su se od Slovenaca još ugurali Žiga Pandur (Unior Tools Team) s 9. i Jan Cimperman (MTB Trbovlje) s 10. mjestom, a UCI bodove dobili su i Luka Berginc na 11. i Vid Kovač (obojica Črn trn) na 13. mjestu.

Ajdovski Črn trn odnio je i pobjedu u ženskoj kategoriji s Monikom Hrastnik, koja je imala veliku prednost pred drugoplasiranom Špelom Horvat (BK KKJ – WD40 Bike) i trećeplasiranom Katarinom Primožič (Batt Team).


Monika Hrastnik

Od juniora najbrži je bio Hrvat Ivan Bašić (BK TNT Pazin) pred Slovencima Nejcem Avbljem (Supersnurf) i Maticem Kokljem (Wolf Racing Team), među mlađim juniorima do 17 godina  Britanac Jamie Edmondson (Transition Bikes / FMD Factory Team) pred Slovencem Markom Niemizom (Sinter Brakes Team) i Hrvatom Robertom Kišakom (BK Stina).


Ivan Bašić

Najbrži u veteranskoj kategoriji master bio je Britanac Chris Sinden (Brink / Plush Suspension), Gašper Jereb (ŠKTD Avče) bio je treći, a najbrži amater Mariborčanin  Andreas Vidovič (Ganesha team).

U subotnjem polufinalu nastupilo je nešto manje od 150 biciklistica i biciklista iz osam država, no do nedjeljnog finala se zbog kvarova i ozlijeda broj malo smanjio. Kamenita staza nije štedila ni bicikle ni bicikliste. Na kraju se pokazala da je vrijedna održavanja svjetskog kupa.

Markus Pekoll: “Želio sam dobar rezultat za početak sezone i veselim se pobjedi. Staza je zahtjevna i opasna, tražio sam najbolje linije i očito sam ih i pronašao. Zadnji dio po ulici jednostavno moramo prihvatiti, ali do tamo je staza odličan izazov i sljedeći tjedan u Lurdu ću natjecateljima moći pozitivno odgovarati na pitanja o stazi na Lošinju.”

Monika Hrastnik: “Za prvu utrku sezone je bilo dobro, sretna sam da su gume cijele. Bilo je opasno i morali smo paziti na sebe. U finalnoj sam vožnji  napravila manju grešku, a skokove sam zaobišla. Nisam riskirala, slijedeći tjedan me čeka Lurd. Zadovoljna sam  jer je toliko natjecatelja bilo iz našeg kluba Črn trn.”

Miran Vauh: “Zadovoljan sam, rekao sam si, da moram paziti na gume. Vožnja je bila kontrolirana. Prošle sam godine bio četvrti a ove je godine konkurencija bila jednako jaka. U Lurd idem uživati na stazi i ako sve bude po planu, onda će i rezultat u finalu biti dobar.”

Jure Žabjek: “Ujutro sam na treningu dva puta probušio gumu, tako da nisam uspio testirati novu liniju koju sam otkrio. U finalu sam ju svejedno isprobao, ali mi nije uspjela. Nema veze, blizu sam Pekolla. Iako je kratka, staza je prilično zahtjevna. Cijelo vrijeme moraš biti koncentriran, mekan i prenositi brzinu preko kamenja.”

{loadposition inside}

Kup Unior u spustu nastavlja se 13. i 14. svibnja u Kranjskoj Gori, a tjedan dana prije, na istoj stazi u lokalnom bike parku ,započinje europski kup u spustu iXS European Downhill Cup.

Ukupni poredak

www.uniordownhillcup.com

Pročitajte još:
Monika Hrastnik i Markus Pekoll najbrži u polufinalu DH Lošinj
Uživo iz Lošinja s Hrvojem Šepićem i Davidom Vazquezom

Na uvodnoj fotografiji Markus Pekoll, sve fotografije Klemen Humar. Fotogalerija

Prati nas