Kenda DH Pohorje
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
23. travnja 2017

 Od juniora najbrži je bio Hrvat Ivan Bašić iz BK TNT Pazin

Na Lošinju je za Hrvate, Slovence i goste iz još šest drugih zemalja započela sezona natjecanja u downhillu. Četvrto izdanje međunarodne utrke Downhill Lošinj u organizaciji Atletskog kluba Lošinj i MTB Trbovlje, koje donosi UCI bodove prve kategorije, bilo je ujedno otvaranje slovenskog kupa pod novim nazivom Unior Downhill Cup te hrvatskog kupa u spustu. Uz to, utrka je bila generalka za prvu utrku u spustu svjetskog kupa u brdskom biciklizmu 21. i 22. travnja 2018. godine.

Isto kao i u subotnjem polufinalu, među muškarcima najbrži je bio 30-godišnji Austrijanac Markus Pekoll, član tima MS Mondraker, koji je na 1,7 km dugoj stazi s 256 m visinske razlike svoje polufinalno vrijeme poboljšao za dobrih pola sekunde. Na drugom i trećem mjestu slijedili su Slovenci: slovenski prvak Jure Žabjek (Unior Tools Team), koji se na UCI ljestvici nalazi na 22. mjestu, jedno mjesto ispred Pekolla, zaostao je dvije sekunde i 43 stotinke. Trostruki slovenski prvak, iskusni Miran Vauh (KK Črn trn) bio je treći, a za pobjednikom je zaostao 5,9 sekundi.

Jure Žabjek

Slijedili su Britanac Josh Lowe (Kona Europe) na četvrtom i Austrijanac Boris Tetzlaff (RC WSV Schladming) na petom mjestu. Među prvih deset su se od Slovenaca još ugurali Žiga Pandur (Unior Tools Team) s 9. i Jan Cimperman (MTB Trbovlje) s 10. mjestom, a UCI bodove dobili su i Luka Berginc na 11. i Vid Kovač (obojica Črn trn) na 13. mjestu.

Ajdovski Črn trn odnio je i pobjedu u ženskoj kategoriji s Monikom Hrastnik, koja je imala veliku prednost pred drugoplasiranom Špelom Horvat (BK KKJ – WD40 Bike) i trećeplasiranom Katarinom Primožič (Batt Team).


Monika Hrastnik

Od juniora najbrži je bio Hrvat Ivan Bašić (BK TNT Pazin) pred Slovencima Nejcem Avbljem (Supersnurf) i Maticem Kokljem (Wolf Racing Team), među mlađim juniorima do 17 godina  Britanac Jamie Edmondson (Transition Bikes / FMD Factory Team) pred Slovencem Markom Niemizom (Sinter Brakes Team) i Hrvatom Robertom Kišakom (BK Stina).


Ivan Bašić

Najbrži u veteranskoj kategoriji master bio je Britanac Chris Sinden (Brink / Plush Suspension), Gašper Jereb (ŠKTD Avče) bio je treći, a najbrži amater Mariborčanin  Andreas Vidovič (Ganesha team).

U subotnjem polufinalu nastupilo je nešto manje od 150 biciklistica i biciklista iz osam država, no do nedjeljnog finala se zbog kvarova i ozlijeda broj malo smanjio. Kamenita staza nije štedila ni bicikle ni bicikliste. Na kraju se pokazala da je vrijedna održavanja svjetskog kupa.

Markus Pekoll: “Želio sam dobar rezultat za početak sezone i veselim se pobjedi. Staza je zahtjevna i opasna, tražio sam najbolje linije i očito sam ih i pronašao. Zadnji dio po ulici jednostavno moramo prihvatiti, ali do tamo je staza odličan izazov i sljedeći tjedan u Lurdu ću natjecateljima moći pozitivno odgovarati na pitanja o stazi na Lošinju.”

Monika Hrastnik: “Za prvu utrku sezone je bilo dobro, sretna sam da su gume cijele. Bilo je opasno i morali smo paziti na sebe. U finalnoj sam vožnji  napravila manju grešku, a skokove sam zaobišla. Nisam riskirala, slijedeći tjedan me čeka Lurd. Zadovoljna sam  jer je toliko natjecatelja bilo iz našeg kluba Črn trn.”

Miran Vauh: “Zadovoljan sam, rekao sam si, da moram paziti na gume. Vožnja je bila kontrolirana. Prošle sam godine bio četvrti a ove je godine konkurencija bila jednako jaka. U Lurd idem uživati na stazi i ako sve bude po planu, onda će i rezultat u finalu biti dobar.”

Jure Žabjek: “Ujutro sam na treningu dva puta probušio gumu, tako da nisam uspio testirati novu liniju koju sam otkrio. U finalu sam ju svejedno isprobao, ali mi nije uspjela. Nema veze, blizu sam Pekolla. Iako je kratka, staza je prilično zahtjevna. Cijelo vrijeme moraš biti koncentriran, mekan i prenositi brzinu preko kamenja.”

{loadposition inside}

Kup Unior u spustu nastavlja se 13. i 14. svibnja u Kranjskoj Gori, a tjedan dana prije, na istoj stazi u lokalnom bike parku ,započinje europski kup u spustu iXS European Downhill Cup.

Ukupni poredak

www.uniordownhillcup.com

Pročitajte još:
Monika Hrastnik i Markus Pekoll najbrži u polufinalu DH Lošinj
Uživo iz Lošinja s Hrvojem Šepićem i Davidom Vazquezom

Na uvodnoj fotografiji Markus Pekoll, sve fotografije Klemen Humar. Fotogalerija

Kenda DH Pohorje
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas