mtb slavnik
17. svibnja 2024

Suncem okupani Slavnik u Hrpeljima je ugostio više od 500 biciklist(ic)a na tradicionalnom maratonu MTB Slavnik, već šestom po redu. Ekskluzivno nam se javio Marin Deković… 

Sunce, ugodne temperature i lagani povjetarac privukli su proteklog vikenda 500 sudionika na krševite padine Slavnika. Tradicionalno, natjecatelji su krenuli na tri staze – stazu Kolektora od 66 kilometara, Lotrans od 44 kilometra i MTB maraton od 29 kilometara. Okrunili smo kralja i kraljicu Slavnika: To su Diego Cargnelutti (Sportway Cycling, Italija) i Laura Ukovich (ASD Generali Group, Italija).

mtb slavnik
Start na dugu trasu, foto Vid Ponikvar / Sportida

66 km – trasa Kolektor

mtb slavnik
Foto Vid Ponikvar / Sportida

U netaknutoj prirodi obronaka Slavnika, Ćićarije i Podgrajskog i Matarskog podolja, prvi je u cilj na trasi Kolektor (66 km) ušao Diego Cargnelutti (Sportway Cycling, Italija) s vremenom 2:48:46 i time osvojio titulu kralja Slavnika, svoj uspjeh obogatio je i pobjedom u kategoriji uspona na Slavnik (57:08). Titulu kraljice Slavnika osvojila je na najzahtjevnijem ispitu s vremenom 3:45:06 Laura Ukovich (ASD Gruppo Generali, Italija), koja je u ženskoj konkurenciji na stazi Kolektor prva stigla do brdskog cilja na Slavniku (1:16:17).

Direktor organizacije Goran Smbt (desno) s kraljicom Laurom Ukovich i kraljem Diegom Cargneluttijem

Nakon nekoliko godina pokušaja da odvozim MTB Slavnik ove godine se sve poklopilo i odabrao sam stazu KOLEKTOR u dužini od 66 km i 1600 visinskih metara. Na startu se skupila poznata ekipa iz Slovenije, Italije i Hrvatske. Profil staze nije djelovao kao prezahtjevan, ali jedno je gledanje profila, a drugo stanje na stazi. Naime ovo je jedan od onih maratona koji ima najvise šumskih puteva,  dok je jedan km asfaltiranih puteva. Mozda je zato zahtjevan ovaj maraton. Kako kaze Garmin, ima ukupno osam uspona razlicitih duzina (7km, 1km, 5km, 3km, 2km i zadnja 3 po 1km). Nakon zatvorene voznje krece prvi uspon po šumskoj cesti koji je u pocetku lijepo ispeglan, a kasnije je dosta rastresito što dodatno otežava penjanje. Nakon uspona ide ravniji dio koji nas vodi do drugog uspona. Ovaj uspon je nesto zahtjevniji jer je strmiji a teren još više rastresit. Dolazimo do 20 tog kilometra gdje se nalazi 1. feed zona i poznati vrh Slavnik po kojem maraton je dobio ime. Konacno slijedi spust od 6 km po vijugavoj cesti. Naizmjence se mijenjaju spustovi i usponi te nakon toga kad smo već pomislili da ce tako i zavrsiti ide, pa necu lagati, ali nekih 20 ili možda čak i koji km vise singlova, tehničkih uspona (kratkih), spustova koji nisu zahtjevni, pa onda relativno ravno i onda zadnji papreni uspon koji nas vodi singlicom do cilja. 

Ovo je maraton koji ima najmanje asfaltiranih puteva, nisam razmišljao o tome sve dok mi nije direktor utrke Denis Dodič to nije  napomenuo.

Marin Deković

44 km – ruta Lotrans

Najbrži na stazi Lotrans (44 km) je bilo Raul od Ragogne (MBC Trst, Italija), koji je postao princ od Slavnika, a prati ga kneginja Slavnika u ženskoj konkurenciji Michela Baf (ASD Gruppo Generali, Italija). Obojie su i najbrže biciklirali do brdskog cilja na Slavniku.

Na trasi Dacia Trgo ABC (29 km) najbrži je bio Carlo Marsi (XC Team Trieste), a najbrža Nika Mikuž (MBK Črni Vrh). Među prijavljenim biciklistima na e-biciklima slavili su Aleš Kavčič na kratkoj trasi Dacia Trgo ABC i Boris Nanut a srednjoj trasi Lotrans.

mtb slavnik
Foto Vid Ponikvar / Sportida

U Biciklističkoj udruzi Raketa smo izuzetno zadovoljni. Ove godine vrijeme nam je omogućilo odlične uvjete, zbog čega MTB Slavnik odličnom sudjelovanju učvršćuje poziciju najveće sportske manifestacije ove vrste u našoj zemlji. Također plaćamo posebnu pozornost posvetiti događanjima na središnjem mjestu, što MTB Slavnik čini ne samo utrkom, već i prvorazrednom biciklističkom udrugom”,

Goran Sambt, predstavnik Biciklističke udruge Raketa

mtb slavnik
Mini MTB Slavnik

Tradicionalno, MTB Slavnik započeo je već u subotu, 11. svibnja, preuzimanjem startnih brojeva i pašta partyjem ispred hotela Admiral u Kozini. Glavni događaj, osim natjecatelja, privukao je i brojne posjetitelje u Vaški dom u Hrpeljama koji su iskoristili priliku za zabavu, druženje i kušanje vrhunskih domaćih delicija.

Manifestaciju MTB Slavnik organiziraju Biciklistička udruga Raketa i Općina Hrpelje-Kozina uz potporu Općine Kopar i zlatnih sponzora Kolektor, Lotrans i Trgo ABC.

Sve rezultate provjeri  na prijavim.se.

www.mtbslavnik.si

Prati nas