5. ožujka 2017

19. travnja započinje akcija. Predstavljamo prvu etapu utrke na četiri otoka.

19. travnja krećemo za ozbiljno. Utrka Mitas 4 Islands tradicionalno započinje na Krku. Sljedeći dan se seli na Rab, nakon toga na Cres i na kraju na Lošinj. Vaš mtb.hr će svaki tjedan predstaviti jednu od etapa. Svaki put s kratkim opisom puta prošlogodišnjeg sudionika Mateja Hartmana, koji je vozio u paru s Tomažem Mohoričem.

Ukratko

Start i cilj prve etape je u Baškoj, a između toga vas čeka 65 kilometara i 1660 metara visinske razlike uspona po različitim terenima sa dvije okrepne stanice. Lijep pogled je zagarantiran oko cijele staze, ako ćete uopće imati vremena gledati okolo, a ne samo u navigaciju, puls metar i/ili brzinomjer.


Višinski profil prve etape

Mah opisuje prvu etapu

Prošle godine organizatori su razmišljali da bi prije prve etape napravili i prolog ali su od te ideje odustali, jer bi u tom slučaju utrku morali započeti dan ranije. Tako ste prvi dan na startnoj liniji raspoređeni po startnim brojevima. Svejedno većina natjecatelja dođe u Bašku bar u utorak poslijepodne, da se u miru registriraju i preuzmu startne brojeve. Istina da to možete obaviti i u srijedu ujutro ali tada odbrojavanje već započinje


Do Mjeseca i dalje.

U srijedu, u 9 ujutro, kreće prava stvar. Zmijica natjecatelja će kroz Bašku ići na Mjesec i dalje. Iza zadnjih kuća kreće strm uspon do crkve Sv. Ivana. Tamo nestaje asfalt, strmina se smanjuje i kroz borovu šumu se penjete na Mjesečevu planinu. Prvih 7 kilometara i 360m visinske razlike su uskoro za vama, a prije toga će 600 natjecatelja, jedan po jedan, prolazit kroz usko grlo – prijelaz u kamenoj ogradi. Prošle je godine jedan od natjecatelja, Lenart Noč, na upravo tom mjestu slomio volan, tako da su ove godine prijelaz malo proširili. 

{loadposition inside}

Plato Mjeseca započinje šokantno, s jedva vožljivom kamenitom stazom. Nakon 300 metara dolazite do makadamskog puta, koji vas vodi preko visoravni. Spust  je od jeseni asfaltiran, isto kao i uspon po glavnoj cesti prema Velom vrhu. Sva sreća, da se ne mora na sam vrh, jer je već spust u Punat većini dovoljno dug i zahtjevan. 

Travnata staza je posuta gustim kamenjem. Neki će između njih voziti slalom, a neki će se spuštati direktno preko njih. Iz Punata put vodi opet ravno u nebo. Strma makadamska staza je za mnoge nevožljiva, klupice uz nju beskorisne, a križni put realnost. 


Križni put? Ne, ne, samo lijep pogled.

Na sreću vas iza toga čeka 18 poprilično mirnih, većinom makadamskih kilometara do Vrbnika. Nakon toga opet uzbrdice. Kamenita cesta je grda, ali kada iza vinograda skrenete desno na lijepu stazu, bez obzira na težinu, opet ćete uživati. Malo i pješke. Singlice se nastavljaju i nakon prevoja na spustu prema Bašćanskoj Dragi

Kada stignete na asfalt, možete prestati štediti snagu. Zadnjih deset kilometara ne skriva nikakvo iznenađenje. U Dragi skrenete desno preko (suhog) riječnog korita i po mekim stazama, kakve  još niste vidjeli u proteklih 60 kilometara, u cilj. Pazite, da vozite cijelo vrijeme dovoljno blizu partnera. Na kontrolnim točkama i u cilju, razlika među vama ne smije biti veća od dvije minute!!

Po dolasku u cilj sve natjecatelje čeka ručak. Ako je s biciklima sve u redu, odmah ih preuzmu organizatori. U suprotnom imate nekoliko sati, da sami ili uz pomoć servisne službe uklonite kvarove. Naime, još iste večeri svi bicikli putuju s trajektom na Rab.

Fotografije Matej Hartman

www.adriabike.hr

Pročitajte i prošlogodišnji report s prve etape (na slovenskom):
4 Islands: Krk je za nami

Prati nas