“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
11. ožujka 2017

S Krka na Rab. Krug po Rabu i natrag na Krk.

20. travanj. Start u Baškoj. Ali, ne onaj pravi start. Odlazak ispred hotela i prijevoz s brodom na susjedni otok Rab, a u Loparu start za pravo!

Ukratko

Start i cilj će biti u Loparu. Slično kao što je bilo u prvom izdanju. Prošle godine je etapa počela u gradu Rabu. 

U drugoj etapi vas čeka 66 kilometara koji uključuju sve vrste terena i 1120 metara visinske razlike uspona. Neka vas manja visinska razlika ne zavara glede na dužinu staze. Rab je s jedne strane lagan, s druge upravo u ključnim trenucima etape, pruža uspon uz disanje na “škrge”. Ali da vas utješimo – pogled je divan! Uzbrdice, one malo žešće, možete nabrojat na  prste jedne ruke.


Visinski profil druge etape

Mah i druga etapa

Druga etapa će započeti malo ranije. Ne natjecateljski, nego ćete morati malo ranije ustati. Doručak u hotelu će biti u šest sati, a u 7 se već selimo s brodovima na Rab, gdje nas još od protekle večeri čekaju bicikli. Glede na prošlu godinu, krug je malo drugačiji. Start i cilj će biti, kao i prve godine, u Loparu, a centar Raba ćemo izbjeći.


Iz Krka na Rab. Na start!

Jedno od obilježja Mitas 4 Islands je start s trajekta. Na njemu ćemo ovoga puta biti već raspoređeni u dvije grupe, glede na rezultate iz prve etape. Krenuti ćemo na kopno, a već nakon dobrog kilometra kolutati očima od jada. Strma uzbrdica (dosta će ih ići pješke) će nas mimo spremnika za vodu dovesti na visoravan, sličnoj Mjesečevi na Krku. Brzo ćemo se spustiti u Supetarsku Dragu i po prečacima nastaviti prema Rabu. 

Na grebenu tik pred gradom skrenut ćemo oštro desno i iznenadit će nas par kratkih i slatkih singletraila. Prošle godine smo startali u Rabu i na njima je bio velik zastoj, ove godine će se kolona već toliko rastegnuti, da ćemo tamo moći stvarno uživati.

Nakon Kampora ćemo prvi put uživati na Premužićevom remek-djelu, a onda preko Frkanja doći do plaže Suhe Punte. Tu ćete još vidjeti more, a nakon Kalifronta će kroz prašumu Dundo voditi dosadan makadamski koridor. Uzbrdice vas ne moraju brinuti, ali zato vas na kraju šume čeka kratak, i tehnički prilično zahtjevan spust na Kamporsko polje. 

Na Rabu će vam nedostajati uzbrdice. Jedna će vas razveseliti odmah nakon ostataka koncentracijskog logora iz II. svjetskog rata. Uspon na Fafanđele su nedavno “speglali” i ne bi trebao nikome uzrokovati probleme.. Ili možda ipak.

{loadposition inside}

Strastveni planinar, Premužić je prije skoro stotinu godina gradio staze po Velebitu i otocima. Dečki iz Adriabike su za kraj etape na Rabu sačuvali najljepše. Uspon po Premužićevoj do Fruge i spust s najljepšim pogledom na loparsku Rajsku plažu. Tamo kilometar i pol terena za fatbajkove – pješčana plaža i uspon nad Saharom te kratka singlica u cilj. 


Znamo da je kič, ali takve poglede na Rabu ne možete izbjeći.

Ujutro sa sobom ponesite torbu s odjećom, da se nakon etape presvućete. Označena s vašim startnim brojem će vas čekati u cilju. Organizator će nam na brodu podjeliti vrećice s vodom, sendvićem i bananom, a ručak nas čeka u cilju. Etapa po Rabu je tehnički i fizički manje zahtjevna od Krka. Onih par uzbrdica su kraće i u komadu jedva dosežu 100 metara visinske razlike uspona.

Puno je bilo pitanja, da li da otoke voze s ruksakom ili bez. Ako ciljate na pobjedu, naravno bez. Svaka etapa ima barem dvije bogato opskrbljene okrepne stanice. S druge strane, nećete biti puno sporiji ako imate ruksak. U njega možete staviti dodatnu odjeću. U travnju vrijeme na otocima može biti lijepo, ali i ne mora. Prošle godine je upravo na Rabu bilo najhladnije, ali na sreću nije bilo kiše.


Ovdje put vodi uzbrdo i uskoro dobiciklirate na prekrasnu visoravan.

Nakon ručka se opet vraćamo na Rab. Ako je jutarnja plovidba odlična prilika za upoznavanje i razgovore, na povratku će većina spavati. Bicikle ćemo već u cilju opet predati grupi volonterima i teretni trajekt će ih odvesti direktno na Cres. Mi ćemo se vratiti u Bašku, tamo ćemo održati večernji sastanak i kraj dana je već ovdje. 

Fotografije Matej Hartman

www.adriabike.hr

Pročitajte još:
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands, 1. etapa – Otok Krk

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas