3. ožujka 2018

Etapa na Lošinju, u subotu, biti će zaključna za ovogodišnje izdanje legendarne utrke po kvarnerskim otocima

Tko je kriv za to što utrka Mitas 4 Islands ima četiri etape? Rimljani! Eto, baš su morali iskopati tjesnac kod Osora i od jednog otoka napraviti dva. Posljednja etapa na Lošinju možda jest najkraća, no put koji će natjecateljice i natjecatelji trebati prevaliti prije cilja u Zlatnoj uvali neće niti u kom slučaju biti lagan. Posljednji dan s 40 kilometara uz nešto ispod 1000 visinskih metara tražiti će svu preostalu energiju i tehničku vještinu.

3, 2, 1 – kreni!

Start etape biti će na glavnom trgu u Malom Lošinju. Nakon promenade uz more uslijediti će lijepi šumski putevi. Potom počinje dugačak asfaltirani uspon prema vrhu Sveti Ivan. Staza prolazi tik uz startnu rampu DH staze na kojoj će nekoliko dana kasnije započeti cirkus Svjetskog MTB kupa. Ta je lokacija već blizu najviše kote, a nakon prelaska preko te točke umjesto nogu glavnu će ulogu preuzeti glava. Šljunkoviti spust ka moru tražiti će punu koncentraciju. Nakon toga uslijediti će kilometar staze uz more, pun je zamki. Staza poput zmije zavija među grmovima i oštrim kamenjem te može ugristi za gumu.


Noge su prokuhale, ali posljednja je etapa, još malo treba stisnuti zube (a DH rampa ti govori da je vrh blizu)

Vidjet ćeš nebo, a potom ponor

Slijedi dvotračni put u nebo, no dobro, možda je taj opis previše poetičan za ono što slijedi. Dvotračna betonska staza vodi natrag prema svecu Ivanu. Jedna je traka rezervirana za šetače, a po drugoj će voziti odabrani heroji s najlakšim omjerom prijenosa. Povratak na vrh nudi oprost, ali samo za kratko. S nebesa se treba baciti nazad u uvalu Javorna.

Spust počinje u obliku grubog kamenog puta i nastavlja se s drvenim northshore elementima. Oni spretniji savladati će detalje bez problema, a ukoliko izgubite kontrolu nad biciklom osuđeni te na dugo pješačenje. Ista ocjena vrijedi za posljednje stepenice koje vode sve do mora.


Meka staza među borovima. Cilj je blizu!

Kroz boriće

Sve opisano stalo je u svega petnaest kilometara, no nastavak neće biti niti približno stresan. Uz obalu dolazimo do Rovanjske gdje se staza opet odvaja od mora. Mreža terapijskih staza u gustoj borovoj šumi spaja Veli i Mali Lošinj s poluotokom Čikat. Aromatičan zrak posebno godi astmatičarima pa će sigurno goditi i biciklistima. Baš tu, među borovima, nakupiti će se najveći dio kilometarske statistike.

Oprezno do cilja

Cilj se već može namirisati. Nakon Zlatne Uvale slijedi Srebrna, a potom na red dolazi Sunčana uvala. No i posljednji kilometri tražiti će oprez i koncentraciju. Prošle je godine jedan natjecatelj doživio težak pad u kampu Čikat. K tome, najmanje dva para su doživjela pad pri ulasku u cilj, u trenutku kada su proslavljali završetak držeći se za ruke. Umor smeta koncentraciji.

{loadposition inside}

Noge će se konačno moći odmoriti

Nakon opreznog zaustavljanja, grljenja s ekipnim kolegom i nježnog odlaganja bicikla (koji je ipak sigurno odradio četverodnevnu avanturu) dolazi vrijeme za slavlje. U “finisher” majicama, u društvu prijatelja, u hladnom moru namočiti će se umorne noge, a na red dolazi i zasluženo iće i piće.


Zasluženi odmor na plaži

Gala večera za službeni kraj!

Nakon proglašenja rezultata uslijediti će gala večera. Tamo će se najbolje ekipe još jednom ukazati pred svima. Predstaviti će se i oni koji su brinuli za četverodnevno uživanje (i patnju), natjecanje, proklinjanje, bijes, smijeh, a možda i pokoji plač. Zahvaliti će se svim sudionicima i pozdraviti se do slijedeće prilike. Neki će se vratiti tek za godinu dana, a neki puno ranije. Slijedeći događaj u organizaciji Adria Bike biti će već 16. lipnja – maraton Plitvice!

Kako je bilo na lanjskoj četvrtoj etapi?
Mitas 4 Islands: Zadnja etapa u videu
Mitas 4 Islands: Finale na Lošinju

Fotografije: Matej Hartman

Pročitaj i:
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands 2018. – 3.etapa
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands 2018. – 2. etapa
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands 2018. – 1. etapa

Prati nas