“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
26. veljače 2018

Treću etapu zovu kraljevskom. Čime je to zaslužila? U svakom slučaju start na Cresu biti će u petak 13. travnja

Petak 13.! Taj datum kao da je naručen za najdulju, kraljevsku etapu utrke Mitas 4 Islands. Na prvoj etapi će doduše natjecatelji svladati više visinskih metara, no noge će im biti svježije i bicikli manje rasklimani. 

I treći dan utrke započeti će vrlo rano. Nakrcan vremenski raspored jedna je od karakteristika svake etapne utrke, pa tako i ove. Nakon jutarnjeg pakiranja karavana će se preseliti s Raba na Cres. Točno u 10:30 etapa će startati iz trajektne luke Merag. Ovo će biti kritičan trenutak za ekipe koje će same organizirati svoju logistiku jer će imati jednu brigu više. Naime etapa na Cresu je jedina etapa s transferom, s ciljem u Osoru, što znači da će se odmah nakon završetka morati pobrinuti za prijevoz do Lošinja.

S trajekta na uspon

Natjecateljice i natjecatelje i u Meragu čeka start s trajekta. Na toj lokaciji to je ujedno i jedini način na koji se može startati jer bi inače biciklistička gomila potpuno blokirala ovu malu luku. Odmah nakon starta čeka ih put u nebo, strmi uspon od 300 visinskih metara.


Odmah nakon starta sudionike čeka vrtoglav uspon.

Na Lubenice

Spust prema mjestu Cres je u svom drugom dijelu prilično razlomljen. Prije ulaza u samo mjesto staza zavija udesno te čini velik krug kroz prostrane vinograde i nasade maslina. Nakon prolaska pored marine staza (s)kreće prema gore i prelazi na makadamski put prema Valunu. Pod stazom je more, nad stazom makija, a ispred…pa… brži biciklisti. Nakon gotovo 15 kilometara, prije Zbičine počinje uspon na Lubenice. No i taj uspon će biti malo drugačiji.


Nježne staze kroz maslinike

Težak spust po jednoj od najljepših staza etape

Natjecateljice i natjecatelji će se u tri dana već naviknuti na oštro kamenje, pa će borova šuma prije vrha Helm doći kao pravo olakšanje. No samo na kratko. Spust kroz Vidoviće i potom u Martinščicu biti će vrlo zahtjevan za one tehnički malo slabije potkovane.

{loadposition inside}

Pet kilometara po asfaltu do Stivana dobro će doći kao mjesto za odmor, no to ne znači da baš tamo neki neće maksimalno stisnuti po pedalama. Nakon skretanja desno prelazi se na makadam prema Ustrinama koji će se pretvoriti u jednu od najljepših staza etape. Jednako lijepo biti će i u nastavku, na novom dijelu prema Punta Križi, što možda mnogi neće niti moći doživjeti radi umora. U posljednjim kilometrima još ih čeka strm uspon i dug, položen spust.

Priča ne završava u Osoru

Na cilju u Osoru organizatori pripremaju najbolji gastronomski doživljaj na utrci. Ukoliko će sve ići po planu, ciklo kompjuteri će nakon ulaska u cilj pokazivati 73 kilometra duljine i 1650 visinskih metara. Najveće probleme uzrokovati će gruba podloga pa se za to treba dobro pripremiti. 

Svi dolaze na start s čistim i podmazanim biciklima, no koliko njih ima nove gume? Čak i ako su ripne još uvijek prepoznatljive, stari materijal će se teže nositi is oštrim kamenjem i trnjem kojega ima posvuda. Tubeless gume ovdje su najbolji izbor.


Start s trajekta je zaštitni znak utrke.

No u Osoru neće biti kraj. Nakon ručka se autobusima ide do Velog Lošinaj i posljednjeg baznog logora etapne utrke Mitas 4  Islands.

Kako je bilo na lanjskoj trećoj etapi?
Mitas 4 Islands: Treća etapa u videu
Mitas 4 Islands: Epska etapa – Cres

Naslovna fotografija: Dunja Dopsaj. Ostale fotografije: Matej Hartman

Pričitaj i:
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands 2018. – 1. etapa
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands 2018. – 2. etapa

“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas