19. veljače 2018

U drugom nastavku najave selimo na otok Rab gdje nas čekaju određeni noviteti, kako na stazi tako i u logistici

Druga etapa brdsko biciklističke utrke Mitas 4 Islands započeti će sa značajnim novitetom. Natjecateljice i natjecatelji će u četvrtak ujutro sa svom svojom opremom napustiti otok Krk prebaciti se na Rab. Valamarov hotel Sahara u blizini Rajske plaže u Loparu postati će nova baza utrke.

Gore, dolje, okolo. A tu su i pravila!

Etapa na otoku Rabu biti će vrlo razigrana. Neće biti posebnih brdskih ciljeva, no na stazi duljine 65 kilometara nanizati će se čak deset strmina koje će zahtijevati ukupno 1.120 visinskih metara uspona. Zbog spomenutog seljenja start etape biti će pomaknut na kasniji termin, od 11:30. Vozačice i vozači će na palubi trajekta biti podijeljeni u tri startna bloka, obzirom na njihove rezultate iz prve etape. Startanje iz krivoga boksa ekipi će donijeti vremensku kaznu od 15 minuta! Jednaka kazna čeka i ekipe čiji će vozači na kontrolnim točkama imati međusobni razmak veći od dvije minute.

Start s trajekta

Direktno s trajekta ekipe će krenuti na prvi uspon te kratak krug iznad Lopara. Drugi uspon biti će dulji i teži. Preko visoravni Fruga doći će se do samog mjesta Raba. Uzvisina nad Rabom krije nekoliko lijepih staza. Nakon Kamporskog polja slijedi Premužićeva staza s novim usponom. Potom, tik uz more, staza prolazi zavojitim pješačkim putevima. Po njima se dolazi do Suhe Punte i prašume Dundo.

{loadposition inside}

U šumi će se nakupiti lijep broj makadamskih kilometara. Nakon toga, kratak i tehnički zahtjevan spust vraća se u Kampor. Tamo su ostaci koncentracionog logora iz Drugog svj. rata. Tužne uspomene ostaju tamo i staza opet vodi prema gore, na Fafandjele. Potom dolazi spust s puno zanimljivih detalja. Trasa nenadan s makadama skreće lijevo u pećinu. No nije tako strašno kako izgleda. Već nakon metar ili dva počinje lijepa staza koja vodi mimo Supetarske Drage i dolazi do najstarije crkve na Rabu.

Pogled s pet zvjezdica

Za veličanstvenu završnicu etape prije skoro stotinu godina pobrinuo se šumar Premužić. Njegov put započinje odmah iza crkve. Posljednji uspon na Frugu svidjet će se i onima najiscrpljenijima. Nagrada za deseti uspon na etapi biti će fantastičan pogled na Lopar i spust prema cilju. Ciljna linija biti će ucrtana u pijesak na kraju Rajske plaže.

Logistika i ostalo

Oni koji su prvi puta na utrci ponekad zaziru od zahtjevne logistike. No s plaćenim paketom za smještaj i prijevoz nema mjesta strahu. Ekipa iz tvrtke Adria Bike uvijek će se pobrinuti za sve što je potrebno i najbolje je jednostavno prepustiti da stvari idu svojim tokom. 

Malo drugačiji tretman imaju „izviđači“ koji sami brinu za svoj smještaj i prijevoz. Na Rab će morati doći redovnom trajektnom linijom, iz Valbiske do Lopara. Na cilju će imati drugačiji vremenski limit jer će vjerojatno trčati za trajektom koji za Krk polazi u 16:00. Svi ostali moći će se prepustiti dražima hotela Sahara, a Rab će napustiti tek u petak ujutro.

Kako je bilo na lanjskoj drugoj etapi?
Mitas 4 Islands: Drugi dan u videu
Mitas 4 Islands: Umjesto Raba još jednom Krk

Fotografije: Matej Hartman

Pročitaj i:
mtb.hr predstavlja: Mitas 4 Islands 2018. – 1. etapa

Prati nas