12. veljače 2018

Po običaju, i ovogodišnja će utrka po četiri kvarnerska otoka započeti na Krku. No što je novo, što se promijenilo?

Etapna brdsko biciklistička utrka Mitas 4 Islands ove godine će se održati tjedan dana ranije nego što je to uobičajeno. “Krivac” za promjenu je utrka Svjetskog kupa u MTB spustu koja će se održati tjedan kasnije na Lošinju. No to nije jedina novost koja nas očekuje između 11. i 14. travnja 2018., na proputovanju preko Krka, Raba, Cresa i Lošinja. 

Četverodnevna utrka starta na Krku. Prvog dana na redu je start utrke u Baškoj nakon čega natjecatelje čeka svladavanje staze duljine 71 km uz 1750 m uspona.

Do mjeseca i dalje

Već su mnogi upoznali uspon iz Baške na Mjesečev plato. Započinje strmim asfaltnim usponom do crkve Sv. Ivana i nastavlja zavojitim kamenim putem, naravno prema gore. Sama staza koja ide Mjesečevim platoom nije pretjerano zahtjevna kao što bi se dalo zaključiti iz njena početka. No stvari se mijenjaju s početkom uspona prema prijevoju Treskavac.

{loadposition inside}

Prijašnjih godina išlo se usponom po glavnoj asfaltnoj cesti, no ove godine natjecatelje čeka lijep single trail iznad potoka Vela Rika. Dugačak i tehnički zahtjevan spust u Punat odlikuje se umjetnim objektima koje su izgradili lokalni spustaši, s time da su sa strane ostavili dovoljno prostora onima koji će željeti izbjeći tehničke prepreke.

Križni put

Strmi makadamski križni put opet nas okreće prema nebu i prema srednjem dijelu otoka Krka. Na tom mjestu natjecatelje očekuje potpuno nova trasa. Neki se dijelovi naslanjaju na lanjsku „rezervnu“ etapu, a neki na trasu maratona Krk’n’Roll. Neki su pak potpuno novi. Rije č je o kombinaciji makadamskih puteva i kamenitih staza stisnutih među suhozide. Šuma iza naselja Kras krije najljepši spust prvoga dana.

Po starim stazama

Od Vrbnika dalje prema cilju natjecatelji će voziti po već poznatim putevima. Još jednom pod Treskavcem slijedi spust u dolinu Vele Rike, ovaj put u suprotnom smjeru. Posljednjih 10 kilometara neće donijeti iznenađenja. Posljednja je novost tek u cilju. Osmica na Krku ove se godine proteže na 71 kilometar. 

Odmah po dolasku u cilj trebati će se pripremiti za novu etapu. Mnogi će doživjeti promjenu i prije dolaska na startnu liniju drugoga dana.

Fotografije: Matej Hartman

Kako je bilo lani, na prvoj etapi?
Mitas 4 Islands: Prvi dan u videu
Mitas 4 Islands: Prva etapa završena. Zbog bure sutra ostajemo na Krku

Prati nas