7. kolovoza 2023

Hrvatska mlada reprezentacija nastupila je s dva predstavnika. Leon Gabriel i Luka Rafael Kišiček uspješno su završili utrke u svojim kategorijama, a Slovenke najavljuju još jednu generaciju za svjetske uspjehe… 

Il Ciocco je na glasu kao mjesto održavanja drugog službenog Svjetskog prvenstva u brdskom biciklizmu. U Toskani su se najbolji brdski biciklisti i biciklistice natjecali davne 1991. godine..Prošli tjedan i vikend Il Ciocco je bio domaćin Europskog prvenstva za kategorije mlađe od 17 godina. Nastupila su dva predstavnika Hrvatske. Za usporedbu, samo su Slovenci tamo poveli svojih 18 slovenskih natjecatelja i natjecateljica.

EP Il Ciocco, nedjelja, kategorije U17

Nova Europska prvakinja u kategoriji XCO Girls 15 je Švicarka Anja Grossmann, a srebro je osvojila Čehinja Lucie Grohová. Slovenka Eva Terpin je s 2 minute i 50 sekundi zaostatka za novom europskom prvakinjom osvojila treće mjesto i donijela još jednu medalju! Uspjeh Slovenki u ovoj kategoriji je petim mjestom zaokružila Meta Tancik.

U kategoriji XCO Boys 15 nastupilo je 136 natjecatelja. Zlato je pripalo Nijemcu Eliasu Hückmannu, drugi je bio Danac Daan Backelaar, a treći Poljak Maksymilian Matysik.

U kategoriji XCO Girls 16 Slovenka Maruša Tereza Šerkezi je nakon brončane medalje u kratkom krosu u petak osvojila europsko zlato medalja u olimpijskom krosu. Tako je ponovila lanjski uspjeh, kada je u Švicarskoj bila europska prvakinja u kategoriji 15-godišnjakinja. Ovaj put je bila brža od 67 natjecateljica! Pretekla je drugoplasiranu Austrijanku Antoniu Grangl za 2 minute i 21 sekundu. Trećeplasirana Čehinja Amalie Gottwaldowa zaostala je 2 minute i 59 sekundi.

U kategoriji XCO Boys 16 u konkurenciji od 139 natjecatelja Europski prvak postao je Čeh Kryštof Bažant. Drugi je bio Austrijanac Anatol Friedl, a treći Talijan Elia Rial. 

EP Il Ciocco, subota, kategorije U15

U kategoriji XCO Girls 13 startale su 63 djevojčice. Zlato je osvojila Šveđanka Lilly Temar, druga Poljakinja Natalia Pirog, a treća Švicarska Yaelle Klauser. Slovenkai Plima Šoštarko bila je deseta.

U kategoriji XCO Boys 13 najbolji je bio Belgijac Lars Peers. Srebro je osvojio Čeh Samuel Mucha, a broncu njegov zemljak Vojtech Rada. 

U kategoriji XCO Girls 14 pobijedila je Talijanka Mariachiara Signorelli, druga je bila Čehinja Klotylda Slukova, a treća Austrijanka Johanna Piringer. Anastazija Stojnić iz BiH nastupila je za CRO MTB Team i zauzela je 77. mjesto. 

U kategoriji XCO Boys 14  europski prvak postao je Švicarac Karimom Barhoumi, drugi je bio Nijemac Nico Brandl, a treći Talijan Walter Vaglio. Leon Gabriel Kišiček završio je utrku na 106. mjestu. Nastupilo je čak 172 natjecatelja.

U kategoriji XCO Boys 13 Luka Rafael Kišiček zauzeo je 91. poziciju od ukupno 93 finišera. 

EP Il Ciocco, petak, kratki kros

Pravo nastupa na utrci XCC zaslužilo je samo 45 natjecatelja koji su se kvalificirali na kronometru u srijedu.. Hrvatska niti ovdje nije imala predstavnike najbolji po kategorijama bili su:

WU15
1 – HUBER Shana (SUI)
2 – PIRINGER Johanna (AUT)
3 – SLUKOVÁ Klotylda (CZE)

MU15
1 – BARHOUMI Karim Marwan (SUI)
2 – PEERS Lars (BEL)
3 – BERTHOUD Yanis (SUI) 

WU17
1 – GROSSMANN Anja (SUI)
2 – GROHOVÁ Lucie (CZE)
3 – ŠERKEZI Maruša Tereza (SLO)

MU17
1 – HOFER Valentin (AUT)
2 – FRIEDL Anatol (AUT)
3 – BAŽANT Kryštof (CZE)

Video: XCC U17 djevojke – najbolji trenuci

Video: Kronometar – najbolji trenuci

Štafetni ogledi na EP Il Ciocco

U četvrtak su održane i štafetne utrke, Hrvatska niti ovdje nije imala predstavnike, a rezultati su:

U15
1 – Lombardia B
2 – Austria 1 U15
3 – Polska

U17
1 – Czech National Team U17 A
2 – Specialized Junior Racing Team Switzerland
3 – Lombardia 3

Svi rezultati dostupni su na uec.ch.

Fotografije UEC, Union Europeenne de Cyclisme

Pročitaj i
Video: Najbolje iz XCO utrka na EYOF Maribor

Prati nas