7. kolovoza 2017

Pobjede u elitnim kategorijama Schurteru i Belomojni, koji su već prije zadnje utrke osvojili i naslove u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Na klasičnoj lokaciji Mont Saint Anne u kanadskom Quebecu, koji Svjetski kup ugošćuje već dva desetljeća, završila je predzadnja utrka Svjetskog kupa u cross countryju. Na utrkama olimpijskog XC-a vrijeme je odlično poslužilo za razliku od dana prije na utrkama u spustu. Zato krug na padinama svete Ane nije bio ništa lakši i dobri penjači ponovno su došli do izraza.

Utrke u elitnim kategorijama bile su napete i zanimljive, a glavni igrači sezone sve do samog kraja nisu imali slobodan put do pobjede. I kako je sve skupa izgledalo?

Muški

Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing XC) i Tituan Carod (BMC Mountainbike Racing Team) su pokušali i dali sve od sebe, ali Nino Schurter (SCOTT-SRAM Mtb Racing Team) nije se predao. Svejedno je tek u predzadnjem krugu pokazao svoju nadmoć i riješio se ostalih. Manuel Fumić je svoju vožnju na čelu platio proklizavanjem u šumi i na kraju osvojio 6. mjesto. Tituan Carod je također u zadnjem krugu popustio i osvojio četvrto mjesto. U zadnjem krugu je Nino došao do pobjede s deset sekundi prednosti, drugi je bio Stephan Tempier (Bianchi Countervail), a treći Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas), koji se tako konačno riješio nadimka “vječna nada“.

Nino je tako svojem “palmaresu” dodao još jedan rekord – pet uzastopnih pobjeda u jednoj sezoni. Uz to je osvojio i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu za ovu sezonu, a na zadnjoj utrci sezone bi mogao dodati još jedan rekord, “clean sweep“, tj. pobjede na svim utrkama u jednoj sezoni.

Nino Schurter: “Savršena sezona i peta pobjeda. Veselim se i ponosan sam da mi je to uspjelo. Manuel me neko vrijeme mučio i bio sam pod velikim pritiskom. U Val di Sole želim ponovno pobijediti. Još malo pritiska, ali ništa zato.“


Jana Belomojna. Foto Grega Stopar.

Žene

Pobijedila je Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle Mtb Racing Team), koja je ove godine, čini se nepobjediva. Iako je najbolje startala Catharine Penderel (Clif Pro Team) i Pauline Fernand Prevot (Canyon Factory Racing XC) koja ju je slijedila, Jana je mirno vozila svoju utrku i pridružila im se u drugom krugu. Kad je  Fernand Prevojeva napala, Jana ju je pratila i zatim su se na čelu utrke izmjenjivale sljedeća dva kruga. Pred kraj predzadnjeg kruga Jana je na usponu stisnula, napravila razliku od nekoliko sekundi, zadnji krug koncentrirano i točno odvozila i na kraju pobijedila s 44 sekunde prednosti. Treća je bila Catharine Penderel.

Tako je Jana Belomojna nakon europskog naslova osvojila i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, prvu za Ukrajinu. Već prije zadnje utrke u Val di Sole, matematički je nitko više ne može prestići.

Jana Belomojna: “ Jednostavno ne znam što bih rekla. Neopisivo sam sretna zbog pobjede, i činjenice da sam osvojila i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Nakon europskog naslova je to ispunjenje mojeg drugog cilja. Bila sam već druga i treća na Svjetskom prvenstvu i sada želim dres duginih boja. To je sljedeći cilj.“

Fotogalerija utrke djevojaka

Dečki do 23 godine

Martins Blums (ZZK ) na samom je početku pokazao, da svojoj prvoj pobjedi iz Lenzerheidea želi dodati još jednu i to čim prije. U prvom krugu je zadao silovit tempo i ostalima jednostavno pobjegao. Tako je pobijedio pred Talijanom Nadirjem Colledanijem (Torpado Gabogas) i time se približio osvajanju ukupne pobjede u Svjetskom kupu, prve koju bi osvojio Latvijac. Treće mjesto osvojio je Simon Andreassen (Specialized Racing).

Djevojke do 23 godine

Kate Courtney (Specialized Racing) slavila je svoju treću ovogodišnju pobjedu s dvije i pol minute prednosti pred Sino Frei (jb Brunex-Felt) i zaista je blizu ukupnoj pobjedi. Treća je bila Francuskinja Lucie Urruty (SCOTT Creuse Oxygene Gueret ).

Sina Frei se danas nije mogla mjeriti s Amerikankom. Kate je pobjegla već na samom početku i ništa nije prepustila slučajnosti. Prednost je rasla iz kruga u krug. U predzadnjem je Sina pala i nakon toga se zadovoljila vožnjom na drugom mjestu. 

Ukupni poredak

Autor fotografija u galeriji je Grega Stopar

Prati nas