5. kolovoza 2017

Vremenski uvjeti učinili su muško finale još neizvjesnijim, a Aarona Gwina to nije ni najmanje omelo. Kod djevojaka savršena vožnja Britanke, među juniorima najbolji Finn Iles.

Kiša koja je pala oko ponoći, isprva je samo osvježila prašnjavu i sklisku stazu, te kod juniora i djevojaka nije toliko utjecala na rezultate. Zatim se u zadnjoj trećini muškog finala ponovio Lurd. Kiša je konkretno namočila stazu i ništa nije upućivalo na to da bi se vrijeme moglo smiriti. Sljedila je prava drama!

Muški

Na hot seatu je dosta dugo sjedio Dean Lucas (Intense Factory), a zatim su vremenski uvjeti krenuli utjecati na rasplet finala. Sve do najbržih iz jučerajšnjih kvalifikacija.

Prvo luda vožnja Jacka Moira (Intense Factory), koji je pokazao da najveći majstori znaju kako se to radi, popeo se na 4. mjesto. Nakon toga je Troy Brosnan (Canyon Factory Racing) odvozio još brže i uvrstio se na treće mjesto. Zatim spektakl Dannya Harta (MS Mondraker), koji je skoro došao do prvog mjesta, zaostao je samo dobre tri desetinke sekunde, a na “autocesti” su mu izmjerili najveću brzinu od 70,9 kilometara na sat!

Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), vodeći u Svjetskom kupu, u gornjem je dijelu imao probleme i zaostao više od 22 sekunde. Na kraju je čak bio diskvalificiran, jer se na stazu nije vratio na istom mjestu. Nakon toga Loic Bruni sa super odvožene tri četvrtine staze, neko vrijeme je čak imao najbolji ritam, na kraju je dosegao treće mjesto, iza Lucasa i Harta.

Na startu je ostao samo još jedan natjecatelj – Aaron Gwin (The YT Mob). I kako je rekao prije utrke, odlučio je pobijediti u Kanadi i nakon toga i u Val di Sole. Njegova vožnja podsjećala je na onu iz 2011. godine, kad je Danny Hart po kiši i blatu osvojio naslov Svjetskog prvaka. Brze i drugačije linije nego u kvalifikacijama, i samo jedna greška na kamenom dijelu, te na kraju veličanstvena pobjeda!

Konačni rezultati – Aaron GwinDean LucasDanny HartLoic Bruni i Michael Jones.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa je također postalo vruće. Dosad je Greg Minnaar s konkretnom prednošću zauzimao mjesto vodećeg, a nakon jučerašnje pobjede se mu sa samo 33 boda razlike približio Aaron Gwin. Treći je s 77 bodova zaostatka jučer šestoplasirani Troy Brosnan.

Gwinova vožnja. U cilju je bio za dobru sekundu brži od Deana Lucasa.

Djevojke

Četvrta u kvalifikacijama, Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory) stazu je uspjela odvoziti skoro bez greške i postavila daleko najbolje vrijeme. Na startu su bile samo još najbrže tri. Prva se sa stazom suočila Rachel Atherton (Trek Factory Racing), koja je imala dosta problema već u gornjem dijelu, a zatim i pravi rodeo na kamenu Stevie-a Smitha. Dobro je izbjegla pad, ali je izgubila previše vremena i utrku završila 12,8 sekundi iza Seagraveovo. 

Tracey Hannah (Polygon UR) je usprkos sitnim greškama na stazi, barem izdaleka, ugrožavala vrijeme vodeće Britanke, ali u donjem dijelu je probušila gumu i na kraju zaostala osam desetinki sekunde manje od Rachel Atherton. Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), vodeća u Svjetskom kupu, imala je najbolje vrijeme u kvalifikacijama, startala je zadnja, ali na kraju je dosegla drugo mjesto. 

Konačni rezultati – Tahnee SeagraveMyriam Nicole i Tracey Hannah. U ukupnom poretku prije zadnje utrke u Val di Sole, još uvijek vodi Myriam Nicole, koja ima 110 bodova prednosti pred Tracey Hannah i 146 pred današnjom pobjednicom Tahnee Seagrave.

Juniori

Ako mu je već u kvalifikacijama planove poremetila probušena guma, onda je u finalu pokazao zašto je pobijedio na skoro svim ovogodišnjim utrkama Svjetskog kupa. Domaćin Finn Iles (Specialized Gravity) slavio je peti put u sezoni. Za sekundu i šest desetinki prestigao je najbržeg iz kvalifikacija Sylvaina Cougoureuxa (Les Gets Intense Team), na treće mjesto plasirao se Joe Breeden (Intense Racing UL), koji je za Ilesom zaostao četiri i pol sekunde.

Konačna pobjeda među juniorima je već odlučena, Iles ju je zaslužio već u Lenzerheideu. Očekuje nas borba za drugo mjesto, s obzirom da Cougoureuxa, Breedena i Matta Walkerja dijeli samo 15 bodova.

Ukupni poredak

Prati nas