22. travnja 2017

Uvjerljiv nastup Austrijanca, ispred Žabjeka, Tetzlaffa, Vauha… Na odličnoj kamenitoj stazi festival probušenih guma.

Oko 150 biciklista iz osam zemalja nastupilo je u subotu na polufinalu utrke Downhill Lošinj. Vozači su odvozili stazu od Sv. Ivana do Velog Lošinja i svojim plasmanom zauzeli mjesto na startnoj listi za nedjeljno finale (najbolji će startati zadnji).

U Elite muškoj kategoriji uvjerljivo najbrži bio je Austrijanac Markus Pekoll (MS Mondraker Team). Broj 23 na svjetskoj ljestvici i momčadski kolega svjetskog prvaka je na 1,7 km dugoj kamenitoj stazi bio za 3,7 sekunde brži od slovenskog prvaka Jure Žabjeka (Unior Tools Team). Treći je bio još jedan Austrijanac, Boris Teztlaff (RC WSV Schladming), Pekolov sugrađanin iz štajerske skijaške prijestolnice.

Petoricu su zaokružili Miran Vauh (KK Črn trn) na 4. i Britanac Oliver Morris (Intense Racing UK) na 5. mjestu, dobrih devet sekundi iza Pekolla. Najbolje plasirani Hrvat bio je Frano Liović (BK Stina) na 21. mjestu, četiri mjesta ispred Nikole Klačinskog (BK KKJ – WD40 Bike).

{loadposition inside}

Pekollovo vrijeme je skoro 12 sekundi sporije od vremena prošlogodišnjeg pobjednika Slawomirja Lukasika. Poprilično izmijenjena staza očito je sporija od prošlogodišnje. Više ćemo saznati sutra, kad krene za ozbiljno. Staza inače izgleda odlično, linija je na pretek, jedino za one manje spretne može biti dosta opasna. No, ipak je riječ o stazi svjetskog kupa.

Monika

Na stazi su bile samo četiri dame, najbrža je bila Monika Hrastnik (KK Črn trn) ispred Katarine Primožič (Batt Team) i Špele Horvat (BK KKJ – WD40 Bike).

Najbrži junior bio je Matic Kokelj (Wolf Racing Team), ispred Žana Teskača (Supersnurf) i Ivana Bašića (TNT Pazin), razlika je bila pet sekundi.

Među njima bi na drugom mjestu bio najbrži mladi junior Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), slijede mu timski kolege Žan Pirš i Blaž Gerbec (ŠKTD Avče).

U veteranskoj kategoriji master polufinale je dobio Britanac Chris Sinden, a među amaterima Mariborčanin Andreas Vidovič (Ganesha team).

Marko Niemiz na putu u Veli Lošinj

Hladnog vjetra na otocima danas nije bilo, tako da je atmosfera uz stazu i u cilnjom prostoru na rivi, bila proljetna i opuštena. Lošije volje bili su brojni natjecatelji, koji su u cilj stigli s praznim gumama – na oko bi mogli reći da se to dogodilo svakom petom!

U nedjelju će finale prve utrke kupa Unior Downhill Cup i hrvatskog kupa, nakon prijepodnevnog treninga, započeti u 13.30.

Ukupni poredak polufinala i startna lista finala

Na uvodnoj fotografiji Markus Pekoll, sve fotke  Klemen Humar. Fotogalerija na uniordownhillcup.com

Prati nas