30. ožujka 2018

Etapna utrka po četiri otoka dobila je svoje mrežno odredište na kojemu još uvijek stigneš obaviti prijavu, ukoliko požuriš. No prije toga pročitaj najnovije dojmove s Cresa i Krka

Tik pred održavanjem svoje četvrtke izvedbe, jedinstvena brdsko-biciklistička avantura Mitas 4 Islands dobila je vlastito mrežno odredište. Tamo su vrlo pregledno posložene sve potrebne informacije o utrci i popratnim stvarima. No iako su sve četiri etape detaljno opisane, nemoguće je dosita znati koja je etapa najteža. Sami smo isprobali stazu prošlog vikenda i moglo bi se reći da to više nije Cres. No idemo po redu.

4islands (točka) hr

Etapna utrka Mitas 4 Islands sada nudi informacije na mrežnom odredištu 4Islands.hr. Tamo ćeš završiti i otvoriš li matični web site Adria Bike. Organizatori su povukli ovaj potez jer se na osnovnom odredištu već nalazi mnogo informacija o njihovim manifestacijama. Naravno, ovako velika utrka i zaslužuje vlastito mrežno odredište.

Na novim stranicama utrka je podrobno predstavljena te natjecatelji mogu potražiti baš sve potrebne informacije. Ove je godine start na rasporedu već 11. travnja, a prijave su otvorene svega do 1. travnja. Osim natjecatelja, organizatori zovu i dobrovoljce. Doživjeti utrku na ovaj poseban način i sudjelovati u pozitivnoj međunarodnoj ekipi doista je jedinstven doživljaj koji uostalom može mladima pomoći i u nastavku karijere. Ukoliko imaš vremena između 10. i 15. travnja svakako se prijavi!

Na stranicama su osim toga dostupni svi rezultati iz prethodnih godina te foto i video galerije. Europljani već dobro poznaju jadransku obalu, no posjetitelji iz ostalih dijelova svijeta ovdje mogu pronaći detaljno predstavljanje kvarnerskih otoka i cijele regije.

Na terenu

No sada idemo s mreže preseliti u prirodu. Trasa ovogodišnje utrke već je odavno definirana. Odmah po uskršnjim praznicima na teren idu četiri ekipe za čišćenje i označavanje. Dio posla smo i sami obavili već prošlog vikenda. Bili smo na Cresu i Krku te smo uživo provjerili stanje staze te njene nove odsjeke.


“Pješačka”, lani na Krku
 

Cres

Veći dio transferne etape na Cresu već od ranije poznajemo. Naikon strmog uspona iz Meraga slijedi ludi spust prema mjestu Cres. Negdje na sredini iznenadio nas je dulji odsjek srušen kamene ograde. Ukoliko ne odstrane sve prepreke, tamo će se za vrijeme etape prolaziti pješke. Dio koji ide kroz maslinike ove je godine ljepše postavljen


Cres ekspres

Do Lubenica (naglasak na i) opet smo došli po strmim betonu ravno iz Zbičine. Prošlogodišnji obilazak kroz Pernat nije opstao. Prije spusta u Vidoviće opet smo naišli na djelomično porušeni suhozid, pa smo morali više puta stati i raščistiti stazu..

Ono što gubimo ispod Lubenica dobivamo iznad Osora. Dodatnih osam kilometara i 100 visinskih metara donosi dodatak prema Punta Križi. Travnati teren je vrlo zahtjevan i nadamo se da u danima prije utrke, ili za vrijeme utrke, neće kišiti.


Meki teren na Krku

 

Krk

Na Krku sve započinje već poznatim usponom na Mjesečev krajolik. Poznat nam je i kanjon Vele Rike, koji doduše inače prolazimo u suprotnom smjeru. Ove godine tamo ćemo se penjati preko prijelaza Treskavac I dalje prema Velom vrhu.

 

U drugom dijelu zahtjevnog spusta u Punat domaći su spustaši izgradili pravi bike park s brojnim zemljanim objektima. Većine objekata možemo zaobići s lijeve strane, a samo jedan s desne.


Ako mogu ovce … 

Potpuno nov odsjek nas čeka među selima Garica i Kras. Ako si na njemu sam, biti će ti lijepo. Na utrci prolazimo preko vrha Herbuljica kojega karakterizira vrlo zahtjevna podloga.

 

Srećom, slijede najljepši trailovi maratona Krk’n’Roll. Vinogradi pred Vrbnikom su raskopani i trebati će ih zaobići. Makadamsku cestu iz Vrbnika prema Treskavcu su obnovili podloga je bolja od mnogih asfaltnih cesta. Još jednom ćemo proći kroz močvarno područje uz Velu Riku gdje ćemo biti sigurno da je ono najteže ostalo za nama.

{loadposition inside}

Inspekcija za uživanje

Trasa utrke Mitas 4 Islands je prelijepa, pa je šteta po njoj samo utrkivati se. Zato će ekipa MahMTB 7. i 8. travnja voziti dijelove prve i druge etape u rekreativnom tempu. Uživati ćemo u stvarima koje tijekom utrke prebrzo prolete mimo nas. Vikend na Krku i Rabu  namijenjen je svim pravim brdskim biciklistima. Kako onima koji tek žele upoznati skrivene dijelove dvaju otoka, tako i ozbiljnim natjecateljima koji žele uoči utrke spoznati što ih sve očekuje. Provjerite informacije na mahmtb.com i pridružite nam se.

 

4islands.hr

 

Fotografije: Mah. Prošli tjedan je držao volan od bicikla i pretovarao kamenje, pa donosimo njegove fotografije s lanjske utrke

Prati nas