11. travnja 2018

Mitas 4 islands danas je otvoren prvom etapom na Krku. Izmijenjena, nešto dulja trasa je dobro poslužila najboljim biciklistima i biciklistima te donijela pozitivnu energiju svima koji su došli do cilja

Rano ujutro još smo slušali kako kiša lagano rominja po krovu. Mogli smo po tome zaključiti kako vani pada kiša. Ove godine po pri puta na utrci sudjeluje i konkurencija seniora i seniorki koji se natječu za UCI bodove. Oni su startali točno u deset sati, a ostale kategorije s pet odnosno deset minuta razlike iza njih. Već na početku je proradila selekcija na prvom usponu prema Mjesečevom krajoliku. No ipak nije bilo iznenađenja.

Bijeg od blata

Prvu etapa na Krku obilježilo je – blato. Prvi puta smo se susreli s njim već na usponu Vela Rika. Ovaj smo dio obično prolazili na povratku prema cilju. Ove godine je novi dizajn staze donio prvo uspon, pa zatim spuštanje  tim odsjekom. Na prijelazu Treskavac dočekala nas je prva okrjepa koja je dobro došla radi uspona na Veli Vrh. Tehnički zahtjevan spust prema Puntu mnogima je bilo najteže iskustvo prvoga dana. U donjem dijelu spusta lokalni bajkeri su izgradili freeride elemente što je donijelo dodatne izazove.

Strmi Križni put iz Punta izravno u nebo donio je nove izazove. Prije naselja Kras dočekao nas je novi dio staze. nakon toga smo se priključili na trasu MTB maratona Krk’n’Roll. I tu smo se susretali s blatom, no zahvaljujući Tomislavu i ekipi AdriaBike u vinogradima iza Vrbnika smo se provezli suhim dijelom. 

Nakon Vrbnika čekao nas je posljednji ozbiljan uspon. Taj makadamski odsjek ove je godine lijepo obnovljen pa je bolji i od mnogih asfaltiranih cesta. Na povratku preko Vele Rike činilo se da ima još više blata nego prilikom uspona. Kada smo došli do asfalta prije Bašćanske Drage mogli smo odahnuti. Bilo je ostalo još 10 km do cilja. 

Cilj u Baški donio je veliko olakšanje. Prvi smo pospremili, bicikli su ostali u jednom komadu, mada je pranje potrajalo. Tjestenina i grah dobro su legli nakon desetak gelova. Idemo dalje! Sutra nas čeka Rab ali, nadajmo se, ne i kiša!

Muški elite

U elitnoj kategoriji, ispunjenoj poznatim imenima iz svijeta profesionalnih UCI ekipa, sa samo sekundom prednosti je slavio dvojac Bartlomiej Wawak / Fabian Giger (Kross Racing Team), ispred Filipa Adela i Michala Kanere (Mitas Team). Na treće se mjesto uvrstila ekipa Team Texpa Simplon (Alberti Matthias i Christoph Soukup).

{loadposition inside}

Najbolje uvršteni hrvatski natjecatelj je Tomislav Katalenić koji je u ekipi s novim partnerom Gregorom Sikošekom (Bike Point – Cycling Losinj) zauzeo 20. mjesto. Đani Simčić i Anthony Bilić (Adrenalina Giant MTB Team) bili su 24., a Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi (Team Croatia) 31.

Na večeri poslije utrke po službenoj smo dužnosti gnjavili dvojac koji je više nego solidno odradio prvu etapu. Anthony Bilić i Đani Simćić kažu: “Danas nam je dobro išlo sve do pada. Dočekao sam se na ruke i kada sam provjerio nije li što slomljeno nastavili smo (Anthony). Pri tome smo izgubili nešto vremena, ali ne previše. Nakon toga ulovili smo optimalan tempo i tako došli do cilja. Na drugoj etapi ne očekujemo ništa posebno, na startu ćemo odlučiti o taktici i potom će biti  –  kako bude.”

Žene elite

Glavne favoritkinje – Esther Süss i Cornelia Hug dobile su prvu etapu s čak 13 minuta i 40 sekundi prednosti ispred Lorenze Menapace i Chiare Selva (Centro Bike Val di Sole), a treće su bile Vendula Kuntova i Lenka Fridrichova (Ghost Mitas Team).

Master

Domaći dvojac iz ekipe Husqvarna MTB – Ivica Mesarić i Pavao Roset bio je više od jedne minute brži od Tomasa Kucere i Davida Klapa (Rajec Trek). Treća je bila ekipa Rocklube.eu (Julian Phillip i Andreas Deutschendorf).

Grand master

Nije veliko iznenađenje što su na prvom mjestu završili  Peter Vesel i Thorsten Damm (Keindl Sport – Bike&Ski). Za njima su s više od četiri minute zaostatka u cilj ušli SLO Masters s Iztokom Kuretom i Boštjanom Brelihom. Treći su bili Slovenci Konstantin Kuzmin i Iztok Robič (Robič-Kuzmin Team).

Miješana kategorija

Uvjerljivo je pobijedio dvojac Thomas Weschta i Rebecca Robisch (Wilier Force Germany), a sedamnaest minuta za njima su  na cilj u Baški ušli Anthony White i Iwona Szmyd (MTZOOM.COM). Na treće se mjesto uvrstila ekipa Pearl Izumi / Pivot Cycles – Shannon Boffeli i Jen Hanks.

Rezultati na 4islands.hr

Foto: Matej Hartman

Prati nas