12. travnja 2018

Ovakvu blatnu kupelj još nitko nije doživio. Današnje “ljekovito” rapsko blato bilo je prekrasno! Utrka prelazi u drugu polovicu, favoriti se bore za vodeća mjesta… a ostali uživaju!

Ovakvu blatnu kupelj još nitko nije doživio. Današnje “ljekovito” rapsko blato bilo je prekrasno! Utrka prelazi u drugu polovicu, favoriti se bore za vodeća mjesta… a ostali uživaju

Vremenska prognoza za Rab mijenjala se brže nego što mlade djevojke mijenjaju garderobu. Na kraju se obistinila ona najgora varijanta. Kišilo je čitavu noć i potom čitav dan. Za vrijeme utrke to i nije toliko teško kao dok čekate na start. Srećom, do 11 sati kiša je popustila.

Blato iznad Lopara

U prvom smo blatu zapeli već u prvim kilometrima, odmah nakon Lopara. Potom je iz kilometra u kilometar bilo sve gore. Rijetki asfaltni odsjeci donosili su pravo olakšanje. Blato je bilo krivo i za brojne probleme, Tanciku je blokiralo vilicu, a mnogi su imali problema s chain suckom. Defekti su u takvim uvjetima bili prava noćna mora. Neke su nas cure tražile pumpu no nismo željeli stati, jer svatko se mora pobrinuti za sebe. Možda nas je zbog toga stigla kazna.

Kazna s nebesa

Na 45. kilometru je Tomaž probušio gumu. Mlijeko nije zatvorilo rupu, pa smo u naprtnjačama (da, nosimo ih) potražili „crve“. Naravno, na blatnim gumama nismo mogli pronaći rupu, pa smo ih oprali s tekućinom iz mog bidona. Otkrili smo dva „vulkana“. Ugurao sam dva „crva“ bez ljepila koji su izdržali do kraja.

Najteža?

Cilj je ove godine postavljen na Rajsku plažu u Loparu. Nakon spusta s platoa Fruge po prekrasnoj Premužičevi staz” do cilja nas je čekao još kilometar vožnje po pijesku. Očito će ove godine svaka od četiri etape biti najteža.

{loadposition inside}

Elite muški

Elita se i dalje međusobno „tuče“! Danas su s deset sekundi prednosti slavili Jan Stroz i Tomas Visnovsky (Ceska sporitelna – Accolade 2), a na drugo se mjesto uvrstio dvojac Mitas team – Michal Kanžera i Filip Adel. Treći su bili Christoph Sokoup i Matthias Alberti (Team Texpa Simplon). Skupno vodstvo su preuzeli Kanžera i Adel.

Đani Simčić i Anthony Bilić (Adrenalina Giant MTB Team) osvojili su 16. mjesto, Gregor Sikošek i Tomislav Katalenić (Bike Point – Cycling Losinj) bili su 23., a Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi (Team Croatia) 26.

Elite žene

Swissgirls (Cornelia Hug i Esther Süss) su uvjerljivo dobile i drugu etapu. Deset minuta su iza sebe ostavile Lenku Fridrichovu i Vendulu Kuntovu (Ghost Mitas Team), a na treće mjesto su se uvrstile Suzanne Hilbert i Veronika Cseh (NoMad Alpin Bike). U generalnom plasmanu vodi ekipa Swissgirls.


Rajska plaža danas nije bila rajska, ali je bila raj za sve koji su završili etapu.

Masters

Ekipa Husqvarna MTB melje sve pred sobom. Ivica Mesarić i (izbornik XCO reprezentacije) Pavao Roset (Husqvarna MTB) su s više od pola minute prednosti odmakli Maxu Friedrichu i Thorstenu Kelleru (MaXalami), a na treće mjesto s gotovo minutom zaostatka plasirali su se David Klap i Tomas Kučera (Rajec Trek). U ukupnom poretku u vodstvu su Ivica i Pavao ispred Davida i Tomasa.

Grand masters

U starijoj veteranskoj kategoriji i danas su slavili Peter Vesel i Thorsten Damm (Keindl Sport – Bike&Ski). S više od minute zaostatka u cilju su ušli Iztok Kuret i Boštjan Brelih (SLO Masters), a na treće mjesto su  se plasirali Konstantin Kuzmin i Iztok Robič (Robič – Kuzmin Team). U ukupnom poretku vode Peter i Thorsten.

Izo i Boštjan:

Ovaj puta smo za rukav povukli Iztoka Kureta, zvanog Izo. U ekipi SLO Masters vozi s Boštjanom Brelihom  iz Idrije, koji je u brdskom biciklizmu od samoh početaka.

Iztok je već „domaći“ na Rabu  jer posljednje dvije godine živi u Loparu, tamo naime posjeduje apartmane. Kaže da još nije vidio ovakvo blato. “Boštjan i ja smo brzo startali i bili smo načelu pred gradom Ravbom. Potom smo počeli osjećati posljedice brzog starta. Boštjan je pao na skliskom terenu i dobio jak udarac u bedro. Unatoč tome smo nastavili i očuvali drugu poziciju. Nadajmo se da će Boštjan biti spreman za treću etapu po Cresu.”

Miješana kategorija

Ekipa Wilier / Force Germany ne dopušta iznenađenja. Rebecca Robisch i Thomas Weschta su bile 12 minuta brže od Zave Allison i Gilberta Jeromeja (Team BBikes). Na treće mjesto su se uvrstili Shannon Boffeli i Jen Hanks (Pearl Izumi / Pivot Cycles). U ukupnom poretku vodi vodi dvojec Willier / Force Germany.

Današnji rezultati
Ukupni poredak

Sutra selimo na Cres. U planu je najdulja i možda najteža etapa na ovogodišnjoj utrci po četiri otoka. A vrijeme? Biti će u svakom slučaju!

4islands.hr

Pročitaj i
Mitas 4 Islands: Na Krku uz malo blata i s mjerom poboljšana trasa!

Na naslovni fotografiji Koka Kuzmin in Iztok Robič, ta tretja grand masterja! Foto Matej Hartman

Prati nas