20. rujna 2017

Short track ili kratki XC, uskoro u programu utrka Svjetskog kupa.

Upravni odbor međunarodnog biciklističkog saveza UCIodlučio je uvesti kratki cross country (XCC) u program utrka Svjetskog kupa. To je vidljivo iz poruke za javnost, koju su objavili u utorak navečer.

Inače, moramo napomenuti da koncept još uvijek nije potvrđen. Kao ni to da će zaista biti uveden u sezoni 2018, s obzirom da godina nije navedena.

Prijedlog koncepta je 20 do 30 minuta natjecanja, na krugu dugom kilometar do kilometar i pol. Odvijao bi se u petak i to s polovičnim bodovanjem za ukupni poredak u Svjetskom kupu. Startalo bi 40 najbolje plasiranih u poretku međunarodnog biciklističkog saveza.

Potvrdili su da bi startne pozicije u prve dvije vrste na cross countryju, (prvih 16) određivali po rezultatima kratkog XC-a.

To bi postao dio svakog natjecateljskog vikenda u Svjetskom kupu. Prema najnovijim informacijama, na prvoj utrci u Stellenboschu u Južnoj Africi, neće još biti u programu, ali očekuje se da će se prvi put održati u Albstadtu.

Uz to su prihvatili i promjene u nagradnom fondu za utrke u cross countryju. Nagradni fond za Svjetska prvenstva u elitnoj kategoriji povečao se za 67 posto, i to s 6000 na 10.000 eura i za Svjetski kup za 64 posto, sa dosadašnjih 3950 na 6500 eura.

Pročitajte još:
Možemo li u Svjetskom kupu očekivati i kratki cross country?

Foto Grega Stopar

Prati nas