Mediterranean Epic
2. travnja 2021

Četverodnevna utrka u španjolskoj provinciji Castellon nedaleko od Valencije spada u kategoriju Hors (SHC). Ove godine u izjednačenoj borbi za etapne pobjede na utrci su nastupila brojna zvučna imena…

Unatoč lošoj zdravstvenoj situaciji koja nas prati već godinu dana, Španjolci su uspješno organizirali još etapnu utrku koja je privukla izvrsne maratonke / maratonce te XC asove. Potonji su utrku iskoristili za testiranje uspješnosti zimskih priprema za novu sezonu Svjetskog kupa.

Tako su se na start odazvala braća Braidot, kao i bivši svjetski prvaci Jaroslav Kulhavy i Sam Gaze. Tu su bili i bivši svjetski prvak u MTB maratonu Alban Lakata, Nadir Colledani, Urs Huber te aktualni svjetski prvak u MTB maratonu Hector Leonardo Paez. Među damama prvo je ime bila Ramona Forchini. U prvom su startnom redu bile i Chiara Teocchi, Eva Lechner, Janika Loiv …

Prva etapa

Prva etapa, točnije prolog, uključivala je svega 16 kilometara i 550 nadmorskih visina. Talijan Fabian Rabensteiner (Team Trek-Pirelli) bio je najbrži. Drugo mjesto pripalo je Čehu Martinu Stošeku (Canyon Northwave Team), a treće Nijemcu Sachi Weberu (Trek -Vaude). U ženskoj je kategoriji pobjedu izborila Chiara Teocchi iz Italije (nacionalna reprezentacija Italije), drugo mjesto pripalo je aktualnoj svjetskoj prvakinji u MTB maratonu Ramoni Forchini iz Švicarske (JB Brunex Superior Factory Racing), a treće mjesto osvojila je Janika Loiv iz Estonije.

Druga etapa

Drugi dan, 58 kilometara i 1700 visinskih metara uspona. Talijan Daniele Braidot (nacionalna reprezentacija Italije) pokazao je najviše snage i vještine. Nizozemac Hans Becking (Buff Scott MTB Team) plasirao se na drugo mjesto sa samo tri sekunde zaostatka. Treće mjesto pripalo je Luci Braidotu (nacionalna reprezentacija Italije) s istim vremenom. Drugu etapnu pobjedu slavila je Chiara Teocchi, drugo mjesto zauzela je Njemica Nina Benz (JB Brunex Superior Factory Racing) s zaostatkom od 42 sekunde, treća je bila Ramona Forchini, s minutom i trinaest sekundi zaostatka za pobjednicom.

Treća etapa

Kraljevska etapa s 93 kilometra i 1650 metara uspona i pobjedom za Novozelanđanina. Najbrži je bio Sam Gaze, a sekundu iza njega u cilj su ušli blizanci Braidot stigli su do cilja. Luca je bio brži od Danielea. Ujedno i prva etapna pobjeda Ramone Forchini. S minutom i 19 sekundi zaostatka u cilj je kao druga ušla Martina Berta (nacionalna reprezentacija Italije). Njena sunarodnjakinja Greta Siewald (Santa Cruz FSA MTB Team) završila je na trećem mjestu s četiri minute i 36 sekundi zaostatka.

Četvrta etapa

Na posljednjoj etapi bilo je potrebno prevladati 50 kilometara i 1050 visinskih metara. Etapnu pobjedu slavio je olimpijski pobjednik,  Čeh Jaroslav Kulhavy (Česká spořitelna – Accolade Cycling Team). Luca i Daniele Braidot u cilj su ušli s tri sekunde zaostatka. U konkurenciji dama posljednju je etapnu najbrže odvezla Martina Berta. U istom je vremenu u cilj ušla i Talijanka Eva Lechner (nacionalna reprezentacija Italije). Treće mjesto pripalo je još jednoj Talijanki. Chiara Teocchi zaostala je svega jednu sekundu.

Na kraju, Daniele i Ramona

Nakon četiri dana, Daniele Braidot i Ramona Forchini stupili su na vrh. Luca Braidot sa svega jednom sekundom zaostatka na drugom mjestu, ali među damama je Chiaru Teocchi do pobjede dijelilo pet minuta i 53 sekunde. Treće mjesto u muškoj elitnoj kategoriji pripalo je Austrijancu Danielu Geismayru (Team Trek-Pirelli), koji je zaostao pola minute. Kod dama, Martina Berta stupila je na treću stepenicu (6 minuta i 3 sekunde zaostatka).

Rezultati po kategorijama

Foto: Mediterranean Epic

Pročitaj i
Mediterranean Epic Report: U eliti najbrži Valero i Forchini

Prati nas