“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
8. svibnja 2019

Utrke u MTB spustu samo su „vrh ledene sante“ koji privlači gledatelje, medije i natjecatelje iz čitavog svijeta. No Lošinj može ponuditi još više biciklistima svih vrsta, tijekom cijele godine

Prošlogodišnja utrka Svjetskog kupa u MTB spustu na stazi iznad Velog Lošinja bila je kulminacija dugogodišnjeg projekta u koji su uključene turističke organizacije i atletski klub s Lošinja te biciklistički klub iz Trbovlja u Sloveniji. Prva utrka u Svjetskog kupa u MTB spustu 2018. privukla je na Lošinj goste i predstavnike medija iz cijelog svijeta, a Lošinj, Kvarner i Hrvatsku je postavila na svjetsku kartu brdskog biciklizma.

Štoviše, Svjetski kup na Lošinju biciklistička je utrka najvišeg ranga održana u Hrvatskoj, s kojom se može uspoređivati tek Svjetski kup u BMX-u slobodnog stila održan u Osijeku. No, MTB spust privlači puno veću pažnju svjetske javnosti, a konkurencija među vrhunskim natjecateljima posljednjih je godina na izuzetno visokoj razini.

Ovaj projekt među ostalim ubrzava i razvoj biciklističke ponude na otoku Lošinju. Ponuda hotela i drugog smještaja već je od ranije na visokoj razini, a sada se tome dodaju i nove MTB staze koje će zaokružiti sliku Lošinja kao cjelogodišnje biciklističke destinacije.

Slijedeća utrka na rasporedu je Unior Downhill Cup Lošinj UCI C1 koja će se održati 11. i 12. svibnja ove godine na istoj trasi koja je inače predviđena za utrke u Svjetskom kupu. Staza će biti donekle izmijenjena u odnosu na onu „svjetsku“. Biti će nešto lakša i kraća, prilagođena širem krugu natjecatelja, jer će ovaj put tamo uz najbrže senior(k)e nastupiti i juniori te veterani. Slijedeća utrka Svjetskog kupa u MTB spustu na rasporedu je 9. i 10. svibnja 2020. godine.

U organizaciju Svjetskog kupa i drugih međunarodnih utrka uključila se praktički cijela lokalna i šira zajednica. Bez takve podrške ne bi bilo moguće uspješno izvesti veliki projekt poput Svjetskog kupa.

Uz organizatore iz klubova AK Lošinj i MTB Trbovlje uključena je Hrvatska Turistička zajednica koja je službeni partner utrke. Suorganizatori su Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja. Dodatnu podršku pružaju Turistička zajednica Kvarnera i tvrtka Lošinj Hotels & Villas.

Prva utrka u MTB spustu održana je na Lošinju u svibnju 2013. godine. Ideju su donijeli organizatori  utrke DH Javor, u Trbovlju, a u organizaciju se uključio AK Lošinj. Naime downhill entuzijasti iz Trbovlja godinama su ljetovali na Lošinju i vozili se lošinjskim stazama.  Malo po malo, došlo je do ideje o organizaciji utrke u MTB spustu. Ostalo je, kako kažu, povijest.

http://losinjworldcup.com/

Video: MTB Svjetski kup na Lošinju

Pročitaj i:
Najavljujemo: Unior Downhill Cup Lošinj UCI C1
Najavljujemo: Downhill Lošinj 2019.!

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas