Les Gets
5. srpnja 2021

Posljednju svjetsku XC utrku uoči nadolazećih Olimpijskih igara u Tokiju pratila je kiša i blato u Francuskoj. Opet sjajne utrke u svim kategorijama…

Olimpijske igre sve su bliže. Do nastupa najboljih sportaša i bodovima najbogatijih brdskih biciklist(ic)a ostalo je svega oko tri tjedna (utrke u olimpijskom krosu u Tokiju na rasporedu su 26. i 27. srpnja), a posljednja utrka Svjetskog kupa XC već je naznačila glavne favorite za medalje.

Staza u Les Getsu ionako je zahtjevna i prilično tehnička po suhom vremenu, ali po mokrom je čak i pomalo opasna.

Muškarci: Ciklokros ili olimpijski kros?

Jučer je Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) odlučio već na početku utrke nabiti razlika u odnosu na konkurente. Slijedili su ga Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team), Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Francuz Jordan Sarrou (Specialized Racing), Talijan Daniele Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria) i Švicarac Nino Schurter (Scott – SRAM MTB Racing Team). Iz pozadine se polako probijao Britanac Tom Pidcock.

Mokra staza nije dopuštala pogreške, a to je prvi osjetio svjetski prvak Sarrou koji je proklizao na tehničkom i kamenitom terenu. Sredinom trećeg kruga prednost Flueckigera pred ostalima porasla je na 22 sekunde. Drugo mjesto držao je prvi svjetski prvak u eMTB disciplini Hatherly, a treće mjesto Sarrou. Na šesto mjesto se probio Luca, to jest drugi brat Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team).

S brojem jedan na upravljaču, Flueckiger je krenuo u četvrti krug s pola minute prednosti pred Cinkom i Sarrouom. Danac Simon Andreassen (Cannondale Factory Racing) probio se među prvih sedam. U drugom dijelu četvrtog kruga Flueckiger je pao, brzo se pridigao i na kraju četvrte runde prednost mu je bila 28 sekundi. Schurter se probio na peto mjesto.

Mathias Flueckiger na kratkom krosu u petak. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Usamljeni jahač Flueckiger

Ondrej Cink malo je povećao kadencu i nadoknadio deset sekundi zaostatka iza vodećeg Flueckigera, dok su blizanci Braidot počeli „disali za vreatom“ Ninu Schurteru koji je vozio na petom mjestu. Ali ne zadugo, jer je Luca skliznuo na jednom od travnatih dijelova i odmah izgubio 10 sekundi. Thomas Pidcock, iako je bio izvrstan u blatu, nije mogao pratiti stazu, nekoliko puta se našao na zemlji i imao tehničkih problema s biciklom te je u šestom krugu odustao.

Flueckiger je u posljednju rundu ušao s pola minute prednosti pred Cinkom, a Hatherly i Sarrou držali su treće i četvrto mjesto (+ 42 sekunde). Nino Schurter vozio je na petom mjestu, minutu i 16 sekundi zaostatka za vodećim. U borbi za drugo mjesto, Sarrou je izveo napad na Hatherlyja i poveo pet sekundi u usponu.

Flueckigeru je trebalo za sedam krugova trebalo sat27 minuta i 33 sekunde! Ondrej Cink zauzeo je još jedno drugo mjesto s zaostatkom od 25 sekundi. Treći je bio Jordan Sarrou, koji je zaostajao 35 sekundi.

Vodeći nakon četiri utrke

… današnji pobjednik Mathias Flueckiger, koji je prikupio 1169 bodova. Ondrej Cink je na drugom mjestu s 934 boda, a treće mjesto trenutno je rezervirano za Jordana Sarroua (790 bodova). Četvrti je Francuz Victor Koretzky (KMC – Orbea), koji je jednom pobjedom zaradio 745 bodova, rangirajući se između deset i današnjeg 22. mjesta. Nino Schurter na petom mjestu ima 11 bodova manje.

Žene: Loana daleko ispred svih ostalih

Utrka se prvi prelamala u drugom krugu, kada su se za vodstvo borile Francuskinje  Pauline Ferrand Prevot (Absolute – Absalon – BMC) i Loana Lecomte (MASSI). Potonja je bila spretnijia. Tada je Pauline Ferrand Prevot proklizala na jednom od spustova i izgubila je  kontakt s prvoplasiranom. U pozadini, treće mjesto nakon pada Šveđanke Jenny Rissveds preuzima Australka Rebecca McConnell, (Primaflor Mondraker Xsauce), a onda eventualno dostiže PFP.

Loana Lecomte tada je počela voziti vlastitu utrku i u trećem krugu povela gotovo pola minute ispred Pauline Ferrand Prevot i Rebecce McConnell. Četvrto mjesto je bilo predmet borbe između Jenny Rissveds i izvrsne ciklokrosistice, Britanke Evie Richards (Trek Factory Racing XC). Susjeda Tanja Žakelj (Unior – Sinter) napredovala na 35. mjesto u trećem krugu, odmah iza Kanađanke prvaka Emily Batty (Canyon Collective Factory Racing).

Loana Lecomte ove je godine nezaustavljiva. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Loana Lecomte odvozila je svoju utrku gotovo besprijekorno. Međutim, iz pozadine je napala Evie Richards i probila se do trećeg mjesta sredinom petog kruga! Ferrand Prevot nastavila je gubiti sekunde i vozila je na petoj poziciji. U borbi za postolje prišla joj je Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team). Evie Richards pala je u lovu na Jenny Rissveds na spustu s trave i skoro izgubila treće mjesto.  

Loanina simultanka

Loana Lecomte je vozila sama u posljednjem krugu, a Jenny Rissveds  40 sekundi iza nje i 25 sekundi ispred treće Evie Richards. Rissveds je u svemu tome najavila žestoku obranu olimpijskog zlata u Tokiju. Pauline Ferrand Prevot nekako je prebrodila krizu i napala Rebeccu McConnell, probivši se na četvrto mjesto. U pozadini se Tanja Žakelj još uvijek borila s Emily Batty.

Nakon sati, 27 minuta i 23 sekunde najviše postolje u Les Getsu je zaslužila Loana Lecomte, drugo mjesto s 51 sekundu zaostatka zaslužila je Jenny Rissveds, a svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu ostvarila je Evie Richards (+1: 10). Četvrto mjesto za Pauline Ferrand Prevot i peto za Rebeccu McConnell. Tanja Žakelj osvojila je na kraju 32. mjesto.  

Tanja Žakelj s najboljim rezultatom  ove godine. Foto Grega Stopar

Nakon četiri XC utrke i četiri u kratkom krosu

Loana Lecomte ima 1330 bodova, što je gotovo neuhvatljiva prednost pred posljednjim dvjema  utrkama u Švicarskoj i Sjedinjenim Državama. Pauline Ferrand Prevot učvrstila se na drugom mjestu (955 bodova). Na trećem mjestu savršen je vikend u Les Getsu provela Jenny Rissveds (780 bodova). 

Žene U23: Mona ponovila najbolji rezultat

Austrijanka Mona Mitterwallner (Trek / Vaude) nastavlja svoj pobjednički niz. Četvrta utrka u Svjetskom kupu i četvrta pobjeda. Ovoga puta trebalo je sat, 9 minuta i 47 sekundi za pet krugova. Drugoplasirana Danko Caroline Bohe prestigla je 3 minute i 8 sekundi, trećeplasirana Nijemca Leonie Daubermann zaostala je 4 minute i 4 minute. Izvrsna i uvijek među prva tri, ovog puta bila je tek peta, Mađarica Kata Blanka Vas, ispred nje je bila izvrsna ciklokrosistica, ujedno i aktualna europska prvakinja u ovoj disciplini, Nizozemska Puck Pieterse .

Ukupno

Savršenim rezultatima Mona Mitterwallner uvjerljivo vodi (360 bodova). Na drugom mjestu je Caroline Bohe (270 bodova), treće je mjesto još uvijek u domeni Mađarskog sela (230 bodova).

Muškarci U23: Talijan na vrhu

Prva pobjeda ove godine za Talijana Simonea Avondetta (Trek – Pirelli), koji je za 14 sekundi pretekao Čileanca Martina Kossmanna (Lexware Mountain Bike Team). Treće mjesto osvojio je još jedan Talijan. Juri Zanotti (KTM Protek Elettrosystem) zaostao je 40 sekundi za pobjednikom sa sat, 13 minuta i 5 sekundi. Kanađanin Carter Woods (Norco Factory Team), pobjednik u prva dva ovogodišnja pokušaja, završio je na 43. mjestu. Najbolji od Leoganga, Amerikanac Amos Riley, ovaj put nije bio na startu.

Ukupno

Nakon četiri utrke, današnji pobjednik Simone Avondetto, koji ima 240 bodova, poveo je u ukupnom poretku. Na drugom mjestu je Carter Woods, koji je danas ostao bez bodova i ima 220, treće mjesto s 200 bodova i dalje drži Amos Riley .

Rezultati

Najbolji u kratkom krosu, petak

Muškarci

1        Mathias Flueckiger (Swi) 0:19:34

2        Jordan Sarrou (Fra) 0:00:01

3        Ondřej Cink (Cze)  0:00:03

Žene

1        Pauline Ferrand Prevot (Fra)      0:20:28

2        Sina Frei (Swi)      0:00:04

3        Jenny Rissveds (Swe)      0:00:13

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike

Pročitaj i
Svjetski kup Leogang Report: Lecomte i Flueckiger su s drugog planeta
Svjetski kup Leogang Report: Flueckiger i Lacomte najbrži u kratkom krosu

Prati nas