13. srpnja 2019

Na petoj utrci Svjetskog kupa bilo je napeto do kraja. Na stazi koja nije dopuštala velike pogreške domaći su se natjecatelji pokazali kao najbolji

Jasno je, Francuzi su opet u naletu, ne zato što je Les Gets njihova domaća utrka i sutra slave nacionalni praznik (Dan Bastille), već jednostavno zato što se ponavlja era Nica Vouilloza i Fabiena Barela. Nakon dužeg vremena, francuska spustaška škola je donijela plodove – Loris Vergier, Amauryj Pierron, Loic Brunij … samo su neki od onih koji u posljednje dvije sezone voze utabanim stazama i pomiču granice.

Danas, na nešto drugačijoj stazi za spust nego što smo navikli u Svjetskom kupu, igra stotinki, ali na kraju su ipak odlučivale sekunde. Na kratkoj i brzoj stazi, prije svega prašnjavoj i skliskoj, ludo brza juniorka, opet nepobjedivi junior te, unatoč odsutnosti triju najbržih dama, još uvijek izjednačene vožnje za prvo mjesto u elitnoj ženskoj kategoriji te pravi rezultatski rodeo kod muškaraca.

Muškarci

Najbrže vrijeme na zaista brzoj i prašnjavoj stazi prvi je postavio Britanac Brendan Fairclough (Scott Downhill Factory). Štoperica se zaustavila na tri minute. Tri minute, jednu sekundu i 644 tisućinke. Nakon približno dvadeset natjecatelja, Faircloughovom vremenu se približio Austrijanac David Trummer, koji je zaostao za manje od pola sekunde. Tada je preostalo još najbržih 16.

Najbrži je bio pobjednik zadnje utrke u svjetskoj seriji u enduru, Novozelanđanin Ed Masters (Pivot Factory Racing), s brzim gornjim dijelom, ali je dolje sve izgubio i uvrstio je na peto mjesto. Trinaesti s kvalifikacija, Amerikanac Dakotah Norton (Unior / Devinci Factory Racing) nažalost nije bio u jučerašnjem ritmu i zaostao je 4,6 sekunde za Faircloughom.

Prvi koji je Fairclougha skinuo s vrućeg sjedala bio je njegov zemljak Laurie Greenland (MS Mondraker Team) koja je kroz cijelu stazu bio brži, to jest sva su prolazna vremena bila obojena zeleno. U cilju je njegovo vrijeme iznosilo 3 minute i 458 tisućinki. Potom je Grenlandov ekipni kolega Michael Jones, koji je bio izvrsno startao, vožnjom puno obećavao, ali je potom pao. Isto se dogodilo s Kanađaninom Finnom Ilesom (Specialized Gravity), koji je pao prije drugog prolaznog vremena.

Uslijedilo je šest najbržih. Prvo, najuspješniji spustaš svih vremena, Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate). U prvom je sektoru bio brži, pa za 4-stotinke sporiji u drugom mjerenju, gotovo tri desetinke zaostatka na trećem mjerenju, te s malim pogreškama u četvrtom mjerenju, zaostatak je već bio veći od sekunde, a na cilju je to bilo dovoljno za trenutno treće mjesto iza Grenlanda i Fairclougha.

Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), nakon pada u jutarnjem treningu u završnu je utrku krenuo na sve ili ništa, bio je brži u gornjem dijelu, a u srednjem i donjem dijelu zaostatak je iznosio jednu sekundu. Toliko je zaostajao i u cilju te je zauzeo trenutno drugo mjesto.

Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) počeo je divlje, ali je ubrzo zaostao četiri sekunde, a potom je pokušao to nadoknaditi u donjem dijelu, ali onda je zbog problema s biciklom vozio rezervirano i završio pri dnu ljestvice.

Australac Troy Brosnan (Canyon Factory DH Team), prošlogodišnji pobjednik Festivala Crankworx na ovoj poprištu i na vrlo sličnoj stazi, zaostajao je četiri tisućinke manje od pola sekunde na drugom mjerenju, a zatim je uspio nadoknaditi desetinku na trećem mjerenju, dok je na četvrtom mjerenju malo usporio i na kraju zaostao za 0,687 sekundi.

Još dvojica do kraja. Zeleno za Super Brunija, 0.3, 0.6, 1.4, 1.2, 1.098 sekundi prednosti i prvo mjesto za trostrukog svjetskog prvaka Francuza Loica Brunija (Specialized Gravity). Njegovo je vrijeme 2 minute, 59 sekundi i 360 tisućinki. No to je još uvijek 0.217 sekundi sporije od pobjedničkog kvalifikacijskog vremena. Na startu još samo Brunijev zemljak Amaury Pierron (Commencal / Vallnord). Luda vožnja i povećanje prednosti, na trećem mjerenju Pierron je već imao 1.458 sekundi ispred Brunija, u cilju 2.352 sekunde! Pobjedničko vrijeme dana je 2 minute, 57 sekundi i 8 tisućinki .

Rezultati muške utrke u Les Getsu – 1. mjesto Amaury Pierron, 2. mjesto Loic Bruni, 3. mjesto Laurie Greenland, 4. mjesto Troy Brosnan, 5. mjesto Loris Vergier.

Ljestvica Svjetskog kupa nakon pet utrka. Loic Bruni (965 bodova), Amaury Pierron (855 bodova), Troy Brosnan (855 bodova), Loris Vergier (614 bodova), Danny Hart (602 boda).

Žene

Tijesno, ali još uvijek dovoljno za još jednu ovogodišnju pobjedu, gotovo nepobjedive na kvalifikacijama, Australke Tracey Hannah (Poligon UR). Za samo 0,677 sekundi pobijedila je drugoplasiranu iz Andore, Francuskinju Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Pobjedničko vrijeme u ženskoj kategoriji bilo je 3:27,600. Na trećem mjestu bila je Monikina ekipna kolegica, Salvadorka Mariana Salazar (Dorval AM), koja je za 2.171 sekundi zaostajala za Hannah.

U ukupnom poretku vodi Tracey Hannah, koja je do sada prikupila 1040 bodova, na drugo mjesto probila se Marine Cabirou, koja ima 840 bodova. Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes) pala je s prvog na treće mjesto, ona se ozlijedila na treningu. Atherton ima 730 bodova.

Juniori

Ako najboljem junioru, Francuzu Thibautu Dapreli (Commencal / Vallnord) Andora nije bila suđena, u Les Getsu je ponovno dokazao zašto nosi broj 1 na upravljaču. Kvalifikacijsko vrijeme popravio je za više od dvije desetinke sekunde, a njegovo je finalno vrijeme bilo 3 minute, 4 sekunde i 615 tisućinki. 1,661 sekundu iza Daprele uvrstio se trećeplasirani iz Andore, Kanađanin Patrick Leffey. Treće mjesto bilo je rezervirano za Kanadu, osvojio ga je Seth Sherock, zaostao je za 1.805 sekundu.

Na startu je nedostajao Francuz Matteo Iniguez, pobjednik posljednje utrke, koji je slomio zapešće na treningu.

Poredak nakon pet utrka: 1. mjesto Thibaut Daprela (240 bodova), 2. mjesto Patrick Laffey (120 bodova), treće mjesto Lucas Cruz, danas peto (119 bodova).

Juniorke

Zapravo, bez iznenađenja, Austrijanka Valentina Höll (SRAM TLD Racing) je uvjerljiva pobjednica francuske utrke. Tri minute, 26 sekundi i 218 tisućinki je sedam sekundi brže nego u jučerašnjoj utrci za poredak. Valentinino vrijeme bilo bi dovoljno za pobjedu među seniorkama. Drugo mjesto zauzela je Amerikanka Anna Newkirk (SRAM Young Guns Racing), koja je zaostala za 12.778 sekundi. Treće mjesto bilo je sa znatnim zakašnjenjem, u iznosu od 29.720 sekundi, to je iznenađujuće osvojila Francuskinja Lauryne Chappaz, četvrta nakon jučerašnjih kvalifikacija. Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes) danas je zbog ozljede propustila utrku.

U Svjetskom kupu uvjerljivo vodi Höll sa 280 bodova, druga je Anna Newkirk s 220 bodova, a treća Mille Johnset, koja ima 80 bodova.

Rezultati

Svjetski kup seli se između 2. i 4. kolovoza na klasično talijansko odredište, u Val di Sole.

Naslovna fotografija Red Bull TV.

Pročitaj i
Video: Stazom za kros u Les Getsu s Perrine Clauzel
Les Gets Report: Kratki kros u oblaku prašine
Video: Upoznaj spust u Les Getsu
Video: Les Gets, po stazi s Wynom i Benom
Najavljujemo: Karavana Svjetskog kupa doputovala u Les Gets

Prati nas