9. lipnja 2019

U trećoj utrci Svjetskog kupa na najvišu ljestvicu popeli su se Loic Bruni i Tracey Hannah. Odlični Jure Žabjek ušao u top 10, Monika Hrastnik dvanaesta

Suha, prašnjava i klizava staza danas u Leogangu. U kategoriji juniorki nakon tri utrke dvije su različite pobjednice. Nakon dvije Britanke, nakon dugo vremena na najvišoj stepenici i Australka. Tracey Hannah osvojila je svoju četvrtu pobjedu u Svjetskom kupu!

U muškoj kategoriji nakon prve tri utrke sva tri prva mjesta pripadaju Francuzima. U Mariboru Bruni, u Ft. Williamu Pierron, te u Leogangu ponovno Bruni! Uzbudljiva utrka, veličanstveni povratak veterana i trostrukog ukupnog pobjednika Svjetskog kupa Grega Minnaara, smola Lorisa Vergiera i odličan rezultat Jure Žabjeka.

Muškarci

Nakon ne najsretnijih kvalifikacija, trostruki svjetski prvak Loic Bruni (Specialized Gravity) ponovno je pokazao svoje majstorstvo. S vremenom od 3 minute 16 sekundi i 132 tisućinke bilo je na vrućem sjedalu sve do kraja i samo je pratio napetu utrku. Na drugo mjesto uvrstio se pobjednik kvalifikacija, Južnoafrkanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), koji je za Francuzom zaostao samo 0.324 sekunde. Treći je bio treći vodeći u Svjetskom kupu, Australac Troy Brosnan (Canyon FactoryDownhill Team).Njegov zaostatak bio je 0,746 sekundi. Na postolje su se uvrstili Britanac Danny Hart (Madison Saracen Factory Team), te, s četiri pobjede kralj Leoganga, Amerikanac Aaron Gwin (Intense Factory Racing). Hart je zaostao 1,994, Gwin je zastao 2,418 sekundi.

Ekipa Unior/Devinci Factory Racing

Vožnja Jure Žabjeka, jučer u kvalifikacijama, bila je u gornjem dijelu suverena i brza, a u sredini je bilo nekih sitnih pogrešaka, ali još uvijek dovoljno za plasman među najbolje. Sa 3,562 sekunde zaostatka, zauzeo je 10. mjesto. Time je izjednačio svoj najbolji plasman u Svjetskom kupu. Kanađanin Kirk prvi je krenuo na stazu od svojih ekipnih kolega i došao do 37. mjesta, njegov je zaostatak iza Brunija iznosio 8,7 sekundi. Najbolje plasirani na ovogodišnjoj ljestvici Svjetskog kupa, Amerikanac Dakotah Norton, bio je 51.

Žene

Slavlje Australke Tracey Hannah (Polygon UR), drugo mjesto za Njemicu Ninu Hoffmann, a treće je mjesto osvojila Novozelanđanka Kate Weatherly, kojoj su izmjerili i najveću brzinu, iznosila 51.991 kilometara na sat! Za Hoffmann drugo je mjesto najbolji rezultat u karijeri, nakon što je u Ft. William bila treća. Weatherly je bila šesta u Škotskoj.

Tracey Hannah, čije je vrijeme na stazi danas bilo 3 minute 42 sekunde i 107 tisućinki, nakon dugog vremena veselila se najvišoj stepenici na postolju, ovo je njezina četvrta pobjeda u Svjetskom kupu. Hoffmann je zaostala za 2,435 sekundi, a Weatherly za 9,360. Četvrto mjesto nakon nevjerojatno brzog gornjeg dijela osvojila je, izvrsna Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), s padom i zaostatkom od 9,5 sekundi, a peta je bila Talijanka Veronika Widmann (Insync).

Drugi s jučerašnjim kvalifikacijama i do danas vodeća u Svjetskom kupu, Rachel Atherton (Atherton Bikes) pala je u gornjem dijelu i s više od 26 sekundi zaostatka zauzela 15. mjesto. Monika Hrastnik (Dorval AM) osvojila je 12. mjesto s 21,242 sekunde zaostatka.

Juniori

Slavlje Francuza Thibauta Daprele (Commencal / Vallnord), koji ne ostavlja šansu suparnicima. Ovaj put je najbrži kvalifikant postavio i pobjedničko vrijeme finalne vožnje (3 minute, 23 sekunde i 950 tisućinki) i za sobom ostavio za 1,963 sekunde ostavio jučer četvrtoplasiranog Australca Kylea A’Herna (Canyon Factory DH Team). Treći je bio drugoplasirani u jučerašnjim kvalifikacijama Francuz Matteo Iniguez, koji je zaostao za 3.125 sekundi. Daprela je poboljšao svoje kvalifikacijsko vrijeme za sekundu i sedam desetinki.

Juniorke

Austrijanka Valentina Höll (Sram TLD Racing) nije dopustila iznenađenja i poboljšala je jučerašnje vrijeme za 1,3 sekunde. Danas je štoperica zaustavljena na tri minute, 49 sekundi i 363 tisućinke. Najbliža pratiteljica Amerikanka Anna Newkirk (Sram Young Guns) zaostala je za 18,749 sekundi. Treće mjesto osvojila je Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes), njen je zaostatak za Austrijankom iznosio 19.266 sekundi.

Rezultati na uci.org

Snimke muške i ženske utrke pogledaj na RedBull.tv.

Na naslovnoj fotografiji je pobjednik muške utrke Loic Bruni. Foto Borina Mišica.

Prati nas