11. kolovoza 2019

Odlične kros utrke u Švicarskoj. Glavni akteri u sjajnoj formi, izazovan teren na stazi koja je bila domaćin Svjetskog prvenstva prošle godine. Luda predstava švedske povratnice i premoć Nizozemca

Pet krugova za žene i jedan krug više za muškarce. Tehnički zahtjevna, ali i dalje vrlo brza podloga kruga u švicarskom Lenzerheideu nakon Svjetskog prvenstva prošle godine dala je nove pobjednike pretposljednje utrke Svjetskog kupa – povratak u vrh Šveđanke Jenny Rissveds koja je pokazala sjajnu formu uoči nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Mont Sainte Anne. Mathieu van der Poel pak dokazuje da je zreo za osvajanje svijeta brdskog biciklizma, nakon ciklokrosa i ceste.

Žene

U početnim krugovima se formirala skupina od četiri najbolje natjecateljice s Francuskinjom Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory) Šveđankom Jenny Rissveds (Team 31, njeno ime izgovara se Jeni, a ne Đeni), Nizozemkom Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) i Švicarkom Jolandom Neff (Trek Factory Racing XC).

Promjene vodstva i stalne promjene tempa na tehnički zahtjevnom krugu također su uzele danak odlično pripremljenim natjecateljicama. Jolanda Neff bila je prva od četiri koja je popustila, a Anne Terpstra najduže je ustrajala u vodstvu. Jedino je Jenny Rissveds uspjela slomiti njen tempo kad je otresla Pauline Ferrand Prevot. Tada je Rissveds odvezla “kronometar” do cilja i radovala se svojoj prvoj pobjedi nakon više od dvije godine odsutnosti od utrka Svjetskog kupa!

Dvadeset i pet sekundi iza nje na drugo mjesto se dovezla Anne Terpstra, a treće je mjesto osvojila Pauline Ferrand Prevot sa minutom i 19 sekundi zaostatka. Nakon što je Jolanda Neff u posljednjem krugu probušila gumu, na četvrto mesto se uspjela probiti druga Švicarka Sina Frei (Ghost Factory Racing), a kanadska veteranka Catharine Pendrel zauzela je peto mjesto. U internoj borbi vodećih u Svjetskom kupu, sedmoplasirana Amerikanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing) prigrabila je vrijedne bodove od na kraju osme Jolande Neff.

Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) završila je na 20. mjestu sa zaostatkom od 5 minuta i 45 sekundi.

Jolanda Neff vodi u ukupnom poretku Svjetskog kupa s 1625 bodova, Kate Courtney druga je sa 1552 boda, a Pauline Ferrand Prevot je treća (1225 bodova).Tanja Žakelj ima 532 boda i na 21. je mjestu.

Muškarci

Mala skupina pobjegla je od ostalih natjecatelja odmah nakon startnog kruga. U njoj su bili Nizozemac Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing), Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) i, još jedan Švicarac, Mathias Flueckiger (Thomas RN Swiss Bike Team). Izborili su prednost i mijenjali se u vodstvu. Zatim je uslijedilo nekoliko napada, a prvi koji nije držao tempo i prilično zaostao je bio Avancini.

U pozadini, borba Francuza Titouana Caroda (BMC MTB Team), Victora Koretzkyja (KMC – EKOI -ORBEA), a u lovu na najbolje pridružio im se Stephane Temper (Bianchi Countervail). Tik za njima – Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus) i Nijemac Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing).

U petom, pretposljednjem krugu, van der Poel više nije taktizirao i napao je te je odmakao na sigurnu razdaljinu od Schurtera. Flueckiger je ostao na trećem mjestu, a borba za preostale stepenice na postolju vodila se između Koretzkyja i Kerschbaumera.

Mathieu van der Poel na kraju je upisao još jednu pobjedu u Svjetskom kupu, Nino Schurter je zaostao za 25 sekundi i morao se na domaćem terenu zadovoljiti drugim mjestom, a Mathias Flueckiger je bio treći s 3 minute i 19 sekundi zaostatka.

Odličnu predstavu su s osmim i devetim mjestom pokazali Manuel Fumic i Talijan Luca Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olimpia – Vittoria). Avancini je danas završio na 10. mjestu.

Ukupni poredak nakon pretposljednje utrke sezone: Nino Schurter (1670 bodova), Mathieu van der Poel (1649 bodova), Henrique Avancini (1360 bodova). Borba za ukupnu pobjedu danas nije zaključena, a konačni pobjednik biti će potvrđen na posljednjoj utrci olimpijskoga i kratkog krosa u američkom Snowshoe. No to neće biti van der Poel koji će preskočiti finale Svjetskog kupa kako bi se fokusirao na SP u cestovnom biciklizmu, u rujnu u Yorkshireu.

Seniorke do 23 godine

Pobjeda je pripala Martini Berta (Torpado Ursus).Nakon nešto više od sat i 10 minuta utrke, ona je za 25 sekundi prestigla Njemicu Ronju Eibl (Corendon – Circus), treća je bila Amerikanka Haley Batten, koja je u sprintu za vlas prestigla Austrijanku Lisu Pasteiner (Ghost Factory Racing). ,

Ronja Eibl vodi u ukupnom poretku s 480 bodova i već je osigurala prvo mjesto na kraju sezone.Još uvijek je otvorena borba za drugo mjesto, a Austrijanka Laura Stigger s osvojenih 300 ima samo 21 bod prednosti ispred Haley Batten i 26 ispred Martine Berta.

Rezultati


Naslovna fotografija s Jenny Rissveds: Aleš Boben

Pročitaj i
Lenzerheide XCC Report: Još jedan atraktivan kratki kros

Prati nas