9. kolovoza 2019

Utrke u kratkom krosu sve su zanimljivije i napete do samog kraja. Niti danas u Švicarskoj nije bilo drugačije. Borba među seniorkama do zadnjeg metra, u kategoriji seniora napadi i odlična taktika

Utrke u kratkom krosu sve su zanimljivije i napete do samog kraja. Niti danas u Švicarskoj nije bilo drugačije. Nevjerojatni nastupi u ženskoj kategoriji, brojni napadi i gotovo bez taktiziranja. Kod muških je, pak, podsjećalo na taktiku cestovnog biciklizma, ali ipak je bila borba do posljednjeg daha. Kod seniorki sjajan nastup Francuskinje, Švicarke, Šveđanke i Nizozemke, te snažan napredak Tanje Žakelj u ovoj disciplini. kod seniora, međutim, Nizozemac se poigravao s Brazilcem i Švicarcem. 

Žene

Nakon startnog kruga, u prvi je krug prva ušla Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), a slijedile su je Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), Švicarka Linda Indergand (Superior XC Team), te kao četvrta, Amerikanka Kate Courtney (Scott – SRAM MTB Racing).Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) u prvi je krug ušla kao 16.

U drugom krugu vodstvo je preuzela Šveđanka Jenny Rissveds, a slijedile su je McConnell, Neff, Courtney i Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Tanja je pak još uvijek držala 16. mjesto.

U četvrtom krugu šest djevojaka formiralo se u vodstvu, dobrih pet sekundi ispred druge grupe. Na čelu ove skupine tempo je diktirala Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Facotry Team). Tanja je napredovala na 14. mjesto.

U petom krugu Nizozemka Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team) diktira tempo, Tanja napreduje na 12. mjesto. U šestom kolu domaća Alessandra Keller (Thomus RN Swiss Bike Team) preuzima inicijativu, a slijede je McConnell, Neff, Terpstra, Tauber i Njemica Elisabeth Brandau. Tanja i dalje drži 12. mjesto. Tada se u razmaku od tri sekunde formira grupa od deset djevojaka, a tempo diktira Njemica Sa 17 sekundi zaostatka, Tanja se spušta na 14. mjesto.


Tanja

Nešto promjena na čelu utrke i pakleni tempo osmog kruga koji i dalje diktira Njemica Brandau. Tanja ipak uspijeva zadržati 14. mjesto i zaostaje 22 sekunde.

Na kraju osmog kruga Elisabeth Brandau trijumfalno podiže ruke, ali zaboravlja da je pred njom još jedan krug. Silazi s bicikla, ali kad vidi da je potrebno proći i posljednji krug, ponovo juri za suparnicama. Jolanda Neff postavlja se na čelo, ali iznenađuje je Pauline Ferrand Prevot i napada prvi put. Jenny Rissveds sigurno vozi na trećem mjestu, ali ne može držati priključak s vodeće dvije. Tanja pada na 16. mjesto.

Ferrand Prevot još uvijek napada, Neff je prati, ali u finišu sprinta, koji je vrlo sličio onom s nedjeljnog krosa u VdS, Francuskinja ima više snage i raduje se svojoj prvoj pobjedi u kratkom krosu!Jolanda Neff zauzima drugo mjesto, Jenny Rissveds na trećem mjestu sa samo sekundom zaostatka. Ovaj put četvrto je mjesto pripalo Anne Tauber. Tanja Žakelj sa 39 sekundi zaostatka na 17. mjestu, dok je za još četiri mjesta za Tanjom današnja “osma” Elisabeth Brandau.


Mathieu van der Poel, za njim Maxime Marotte

Muškarci

Nakon startnog kruga na čelu je Nizozemac Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), a slijede Švicarac Nino Schurter (Scott – SRAM MTB Racing), Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Francuz Jordan Sarrou (Absolute Absalon) i još jedan Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team), na čelu skupine od dvadeset natjecatelja.

U drugom krugu na čelo ide Schurter, s prvih petnaestak u samo sedam sekundi. U četvrtom vodi Sarrou, a slijede ga Schurter, van der Poel i Avancini. Pred kraj kruga Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus) probija se naprijed na čelo. Ali samo nakratko.

Do sedmog kruga deset natjecatelja nalazi se u glavnoj skupini, a Avancini je na čelu. Tada Schurter diže tempo utrke a u osmom krugu samo još četvorica voze zajedno – Schurter, Avancini, van der Poel i Marotte. Najbolju utrku u kratkom krugu ove godine vozi Nijemac Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing), koji se probija do sedmog mjesta.

U posljednjem krugu napada van der Poel, koji odmah stječe nekoliko metara prednosti i drži to do kraja. Sa sekundom zaostatka, Avancini dolazi na drugo mjesto, a Nino Schurter je treći, pet sekundi iza pobjednika. Marotte osvaja četvrto mjesto s osam sekundi zaostatka, a s odličnim završnim krugom peto mjesto iza Francuza pripada Luci Braidotu (CS Carabinieri – Cicli Olympia – Vittoria). Fumic je na kraju šesti.

Rezultati  

Na naslovnoj fotografiji Pauline Ferrand Prevot, Jolanda Neff, Jenny Rissveds i Anne Tauber. Fotografije Matej Hartman

Prati nas