Lenzerheide, Rachel Atherton
12. srpnja 2022

Ovogodišnje izdanje Svjetskog kupa u švicarskom Lenzerheide obilježili su odlični rezultati slovenskih natjecateljica…

Napokon potpuno suh vikend, bez kiše i blata. Super scenografija u sredini Alpa, idilični Lenzerheide, i izuzetno uzbudljive utrke.

Vita Movrin zauzela je više nego solidno 13. mjesto u jutarnjoj nedjeljnoj utrci mlađih seniorki (do 23 godine) i time je izjednačila svoj najbolji rezultat iz Češke od prije dva mjeseca. Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing) bila je 26., što je njezin drugi po redu rezultat ove godine. Susjede, čestitamo!

Seniorke: Lecomte preuzima vodstvo

Utrka seniorki u nedjelju je protekla u znaku francuskih, švedskih i švicarskih predstavnica. Od početka utrke na čelu su vodile Loan Lecomte, Jenny Risveds i Alessandra Keller. Lecomte je pobjegla  u predzadnjem krugu. Ušla je u posljednji krug s osam sekundi prednosti, Rissveds je zadržala drugo mjesto, a Keller je pustila i s 24 sekunde zaostatka završila na trećem mjestu.

S 26. mjestom, Tanja Žakelj je ove godine zauzela drugo najbolje mjesto nakon 19. mjesta u Leogangu.

Nakon drugog mjesta u Novom Mestu i druge uzastopne pobjede, Lecomte preuzima vodstvo u ukupnom poretku od Australke Rebecce McConnell, koja je ovaj put bila tek 14.

Mlađe seniorke: Dankinja najbrža, Vita odlična

Vita Movrin zauzela je 13. mjesto u dresu reprezentacije Slovenije sa zaostatkom od pet minuta i 23 sekunde za pobjednicom Sofiom Pedersen iz Danske. Druga je bila Francuskinja Line Burquier (Canyon CLLCTV), a treća Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Phenix).

Seniori: Odličan Luca!

Naš prijatelj iz mjesta Mossa kod Gorizije i česti sudionik na hrvatskim utrkama Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) osvojio je svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu u seniorskoj kategoriji. Drugoplasirani je bio Južnoafrikanac Alan Heatherly, a treći Švicarac Mathias Flückiger.

U ukupnom poretku i dalje nakon pet utrka vodi Nino Schurter (u nedjelju tek peti), a slijede ga Hatherly i Flückiger.

Čileanac Martin Vidaure Kossmann i ovaj je put bio najbrži u konkurenciji mlađih seniora.

U Lenzerheide prašnjavi i klizni. Hrastnik je opet odličan. Pobjede su podijeljene između Kanađana i Francuza.

Subotnji spust

U muškoj konkurenciji mirisalo je na kanadsku pobjedu, ali najbolje se snašao divlji Francuz. U ženskoj konkurenciji pak dominaciju Švicarke prekinula je aktualna svjetska prvakinja.

Myriam Nicole, Foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Žene: Myriam Nicole (Commencal/Muc-Off by Riding Addiction)

Francuskinja je od starta do cilja bila bolja od konkurentica. Čak i velika pogreška na ulazu u šumski dio nije je zbunila, odmah je pronašla ritam koji je imala prije pogreške i slavila s velikom prednosti od 4.419. Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) bila je druga, a Talijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team) osvojila je treće mjesto sa 8.433 sekunde zaostatka.

Povratak Rachel Atherton

Tri godine nakon ozljede Britanka Rachel Atherton vratila se vrlo solidnom vožnjom. Sa šestim mjestom u finalu, 35-godišnjakinja će gotovo još okusiti slast pobjede.

Monika sjedi, četiri!

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) napreduje u ukupnom poretku. Nedavno osvojena titula europske prvakinje dala joj je malo dodatnog samopouzdanja, a njezin konačni nastup činio se vrlo dobrim. Iza Nicole je zaostala 10,228 sekundi, a manje od dvije sekunde nedostajalo joj je treće mjesto! Monika je osim toga ostvarila drugu najveću izmjerenu brzinu na stazi, a radar ju je uhvatio pri brzini od 63.360 kilometara na sat. Brža od nje bila je samo Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team).

Monika Hrastnik, fotografija Jey Crunch

U ukupnom poretku vodi Camille Balanche (895 bodova), drugo mjesto u rukama Myriam Nicole (795 bodova), a treća je Vali Höll (586 bodova). Monika je napredovala sa sedmog na peto mjesto i ima 384 boda.

Muškarci: Commencal Brži od Specializedovog prototipa

Već mirisalo na prvu seniorsku pobjedu kanadskog prvaka i nekadašnjeg najboljeg juniora na svijetu, Finna Ilesa (Specialized Gravity), no  pak  Francuz Amaury Pierron (Commencal /Muc-Off by Riding Addction) preuzeo je vodstvo od samog starta i pokazao tko je pravi šef sezone Svjetskog kupa 2022. Slavio je s 2:47,153 te nadmašio Ilesa za 1.402 sekunde. Svjetski prvak i GOAT, Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) osvojio je treće mjesto.

Najveću brzinu postavio je Francuz Rudy Cabirou na 70.337 kilometara na sat. Finn Iles testirao je potpuno novi Specialized Demo koji je bio prilično „kamufliran” tijekom vikenda.

U ukupnom poretku subotnji je pobjednik Pierron povećao vodstvo i ima 830 bodova. Na drugom mjestu je Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), sa 556 bodova. Francuz Benoit Coulanges (Dorval AM Commencal) preselio se na treće mjesto (515 bodova).

Finn Iles, Foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Juniori: Majica svjetskog prvaka daje ti krila…

… a i besplatnu kacigu. Unatoč nešto lošijem startu, Kanađanin Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate) najbrže je vozio donji dio staze i s vremenom od 2:50.072 zabilježio još jednu pobjedu u Svjetskom kupu. Na drugo mjesto uvrstio se Novozelanđanin Lachlan Stevens McNab (UNION). Treće mjesto, s nekoliko pogrešaka u donjem dijelu, na vrhu je bio najbrži, osvojio je pobjednik Leoganga, Britanac Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team). Najveća brzina kod juniora bila je 68.394 kilometara na sat (Williams).

Nakon četiri utrke, Goldstone je na prvom mjestu ukupnog poretka sa 220 bodova, Williams je drugi s 10 bodova manje, dok trećeplasirani Stevens McNab ima 165 bodova.

Jackson Goldstone, Foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Juniorke: Pobjeda u Kanadu po treći put

Ove godine nema dominacije Bugarke Izabele Jankove (Gen-S), ali zato je primat preuzela Kanađanka Gracey Hemstreet (Norco Factory Team), koja je uspjela postići svoju treću pobjedu ove godine! Pobjedničko vrijeme u kategoriji juniorki bilo je 3:28,111. Pobjednica iz Leoganga, Britanska Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), zauzela je drugo mjesto 2.848 sekundi zaostatka, a Australka Jenna Hastings (Pivot Factory Racing) osvojila je treće mjesto s vremenom 3:33.793. Bugarka Jankova, najbolja lanjska juniorka, osvojila je četvrto mjesto.

Ukupno, Hemstreet je i dalje u vodstvusa 225 bodova. Na drugom mjestu slijedi je Gale s 210 bodova, a treća je Hastings (165 bodova).

Rezultati

Kratki kros: Fenomenalna staza u Švicarskim Alpama

Odličan, 900 metara dugačak krug s 37 nadmorskih metara uspona sadržavao je sve elemente koje zahtijeva kratki kros. Lenzerheide je visoko u brdima pa se utrke odvijaju na 1500 metara nadmorske visine. Kratki kros u petak bio je obilježen je velikim brzinama, suhom i skliskom površinom, uz samo nekoliko kratkih dijelova koji su dozvoljavali prestizanje.  

Kratki kros: Žene

Pred kraj šestog kruga, Šveđanka Jenny Rissveds (Team 31 Ibis) preuzela je inicijativu i u sedmi krug je ušla s prednošću od dvije sekunde. Zatim, na prvom usponu se prednost blago povećala. Za njom je u krug ušla Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon), a za potonjom još tri natjecateljice. Rissveds je imao dovoljnu prednost za ulazak u posljednji  krug bez opterećenja i za osvajanje svoje druge pobjede u kratkom krosu u Lenzerheide. U pozadini, Keller je „okrenula” pakleni tempo, suparnice su je slijedile, ali u cilj je ipak ušla kao drugoplasirana. Odmah iza nje u ciolj je ušla Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC).

Prvoplasirana u ukupnom poretku i dalje je Australka Rebecca McConnell (830 bodova), koja je u petak osvojila 11. mjesto. Alessandra Keller zauzima drugo mjesto sa 740 bodova, a Rissveds je sa 680 bodova na trećem mjestu.

Kratki kros: Muškarci

U devetom krugu formirana je skupina od sedam vozača, a prvi veliki napad odradio je Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus Maxon). Ali ne zadugo, jer ga je odmah sustigao sunarodnjak švicarski Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing Team). Flueckiger je ponovno pokušao, a za lovili su ga Schurter i švicarski prvak u kratkom krosu Filippo Colombo (BMC MTB Racing). Trojac je tako na čelu ušao u završni krug, a Colombo je preuzeo inicijativu. Pridružio im se Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), no Colombo i Flueckiger su ubrzali. U žestokom finalu Hatherly je ubrzao i nadmašio Nina Schurtera u nadmetanju za treće mjesto, dok su se Filippo Colombo i Mathias Flueckiger obračunali na ciljnoj crti. Utrku je na kraju osvojio mlađi švicarski predstavnik – Colombo!

Nakon pet utrka u ukupnom poretku vodi Mathias Flueckiger (738 bodova), drugi je Alan Hatherly (673 boda), a trećeplasirani Luca Schwarzbauer (Canyon cllctv), ima 661 bod.

Snimke svih utrka pogledaj na Red Bull TV.

Fotografije Bartek Wolinski/Red Bull Sadržaj bazen

Rezultati na uci.org

Slijedeći vikend na redu je Andora.

Prati nas