9. rujna 2018

SuperBruni je postao pravi specijalist za majicu duginih boja, Atherton je pak pokazala svoju najuvjerljiviju izvedbu u ovoj godini

Svjetsko prvenstvo u Švicarskoj zaključeno je po mjeri vozača olimpijskog krosa kojima nije odgovaralo subotnje finale spusta, jer nakon njega nisu mogli spavati.

Finale spusta – prvi put u povijest s ograničenim brojem mjesta na startnoj listi – bilo je spektakularno, na zahtjevnoj, brzoj i atraktivnoj stazi. Sunčano vrijeme privuklo je oko 20 tisuća gledatelja.

U seniorskim kategorijama svjetski su prvaci postali Francuz Loïc Bruni  (treće njegovo zlato)i Britanka Rachel Atherton (peto zlato).

Loïc, specijalist za SP

Loïc Bruni je ove godine došao do jedne pobjede u svjetskom kupu, a tako je bilo i prije dvije godine. No pokazao se pravim specijalistom za važne utrke i osvojio je svoje treće svjetsko zlato, na kraju sezone koju je otvorio ozljedom s treninga na Lošinju.

Bio je 21 stotinku sekunde brži od najvećeg iznenađenja sezone, Belgijca Martina Maesa, enduro šampiona za kojega su svi već znali da je brz, no malo tko je predvidio da bi on mogao biti pravom prijetnjom i u spustu. Broncu je sa zaostatkom tri desetinke sekunde za pobjednikom osvojio Britanac Danny Hart.  

Postolje s prvom petoricom dopunili su još jedan Francuz Loris Vergier na 4. i Amerikanac Aaron Gwin na 5. mjestu – što znači da je još jednom ostao bez svjetskog naslova. Trećeplasirani Francuz Amaury Pierron, pobjednik ovogodišnjeg Svjetskog kupa, startao je kao posljednji, ali je pao.


R. Atherton, foto: SP Lenzerheide

Rachel u svom najuvjerljivijem izdanju

Rachel Atherton lani se morala odreći majice duginih boja no već je u utrkama Svjetskog kupa najavila da je je najvjerojatnije ponovno odjenuti. To joj je i uspjelo, već peti put u karijeri. Njena zemljaknja Tahnee Seagrave jedina je ove godine još mogla nešto napraviti u Svjetskom kupu, no ovdje joj nije bila niti blizu, jer je srebro osvojila s gotovo deset sekundi zaostatka. Treća je bila Francuskinja Myriam Nicole.

Juniorske kategorije

U juniorskoj kategoriji svjetski je prvak postao Britanac Kade Edwards, drugi je bio Australac Kye A’Hern, a s trećim mjestom iznenadio je Kanađanin Elliot Jamieson. Pobjednik Svjetskog kupa, Francuz Thibaut Daprela, zaozeo je 4. mjesto.

U kategoriji juniorki nadmoćno je pobijedila Austrijanka Valentina Hoell, s deseti sekundi prednosti pred drugom, Amerikankom Annom Newkirk i trećom, Norvežankom Mille Johnset.

Rezultati

Snimka utrke na redbull.tv

Uvodna fotografija (Loic Bruni), foto: redbull.tv

Pročitaj i:
Lenzerheide report: U elitnoj utrci zlato za Kate Courtney i Nina Schurtera
SP Lenzerheide: Jedan krug s Emily
Lenzerheide report: Okršaj mlađih seniorki i seniora
Lenzerheide report: Dan D za juniore
Lenzerheide report: Štafetno zlato ostaje u Švicarskoj

Prati nas