8. rujna 2018

Za nama su i posljednje dvije utrke u krosu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Ženski i muški okršaj u elitnoj kategoriji pratilo je oko 30 tisuća gledatelja

Teren je danas bio savršen za vožnju, a uz stazu je prema procjenama bilo oko 30 tisuća gledatelja. Natjecateljice i natjecatelji dali su sve od sebe. Zlatne medalje osvojili su Amerikanka Kate Courtney i domaćin Nino Schurter.

Elite žene

Prva startna linija bila je puna MTB zvijezda. Pošto je staza tehnički zahtjevna i nema preveliku visinsku razliku, na znak starta sve su morale krenuti kao iz katapulta. Prvih dvadesetak natjecateljica koje su prošle kroz suženje nakon starta imale su šansu za vrhunski rezultat, a ostale su se morale zadovoljiti slabijim plasmanima.

Dankinja Annika Langvad najbolje je iskoristila ovu situaciju i krenula je u lov na svoju drugu svjetsku medalju. Prvu je bila osvojila 2016. već u prvom krugu vozila je u crvenom i, u stilu kratkog krosa, ostvarila znatnu razliku o odnosu na ostale. Samo dvije rastom najmanje i najlakše natjecateljice mogle su je koliko-toliko slijediti: Amerikanka Kate Courtney i Kanađanka Emily Batty. Jolanda Neff je slabije krenula, no kasnije se probila do četvrtog mjesta, ali bez šanse za osvajanje medalje. Već tri kruga prije cilja bilo je jasno kome će ići tri medalje.

Anika je doživjela pad i mučila se s korijenjem, a Kate joj se približavala iz kruga u krug. U trenutku kada je razlika iznosila desetak sekundi Annika je na korijenju morala sići i s bicikla i Kate je u tom trenutku izvukla posljednje atome energije i prestigla je. Annika je mogla slijediti Katein tempo još neko vrijeme no potonja je bila brža na korijenju, ali i na A liniji preko stijene, gdje je Annika vozila sporijom B varijantom te joj je to otvorilo put do pobjede.

Kate Courtney je u svojoj prvoj elitnoj, s 22 godine starosti, SADU-u donijela prvo svjetsko zlato nakon 17 godina. Annika se na koncu morala zadovoljiti srebrom, Emmily Batty je osvojila svojo drugu brončanu medalju na Svjetskim prvenstvima.

Snimka ženske utrke na redbull.tv

Elite muški

Nino Schurter! ImOvo je ime odzvanjalo Lentzerheidoeom. Nino je već ostvario sve što se može u ovom sportu, no još uvijek je motiviran, kao na početku karijere. Njega je danas trebalo pobijediti, a najbliži takvom podvigu danas je bio je Talijan Gerhard Kerschbaumber.

Nino je od starta nametnuo tempo kojega ostali, izuzev Gerryja, nisu mogli slijediti. Pokušao je Nizozemac Mathieu van der Poel, ali nije imao dovoljno snage, pa je ostao sam na trećoj poziciji. Gerry je pred kraj utrke čak preuzeo vodstvo i poveo dalje na sirovu snagu. Tako je ostalo sva do posljednjeg kruga. Mladost nasuprot iskustva.

Iskustvo je na kraju prevladalo. Nino je u posljednjem krugu vozio u većoj brzini, a Gerhard je polako popuštao. Bitka za zlato zaključena je na dugačkom usponu nakon okrjepne zone. Nino je u paklenom ritmu zaključio posljednji krug i izborio se za svoju sedmu zlatnu medalju na Svjetskim prvenstvima. Gerhard Kerschbaumber je bez obzira na sve bio jako zadovoljan svojim srebrom, a Nizozemac Mathieu van der Poel proslavio je svoju brončanu medalju.

Snimka muške utrke na redbull.tv

Rezultati

Ne propusti sutrašnje finale spusta!

Fotografija: redbull.tv

Pročitaj i:
SP Lenzerheide: Jedan krug s Emily
Lenzerheide report: Okršaj mlađih seniorki i seniora
Lenzerheide report: Dan D za juniore
Lenzerheide report: Štafetno zlato ostaje u Švicarskoj

SP Lenzerheide: Raspored i živi prijenosi

Prati nas