6. rujna 2018

Nije veliko iznenađenje ako kažemo da je ekipa Švicarske pobijedila u jučerašnjoj utrci štafeta

Štafetna utrka odvija se tek dva put godišnje (na Svjetskom i Kontinentalnom prvenstvu) pa je pomalo zbunjujuća za manje iskusne gledatelje. Zbog toga na kraju teksta pojašnjavamo ovu disciplinu koja je premijerno bila predstavljena na SP u švedskom Areu 1999, što znači da smo jučer gledali njenu dvadesetu izvedbu.

Utrka

Startale su 22 štafetne ekipe.

Na kraju prvog kruga prvi je palicu predao Talijan Gerry Kerschbaumer, da bi u drugome najbrži bio Francuz Mathis Azzaro, svega nekoliko sekundi ispred Švicaraca.


U nedostatku hrvatske ekipe mogli smo navijati za prijatelje Slovence koji su na kraju osvojili 17, mjesto. Na slici slijeva (bez Tanje Žakelj koja slučajno nije tu): Miha Klemenčič, Rok Naglič, Vita Movrin i Matevž Govekar

U trećem krugu na stazi su uglavnom bile ženske vozačice. Prvi je predao Australac Reece Tucknott, jer je protiv njega išla Švicarka Sinna Frei. Zato je Jolanda Neff morala nadoknaditi minutu i 26 sekundi.

U četvrtom je krugu  prva predala Australka Holly Harris, Njemica Ronja Eibl, je nadoknadila više od minute i predala kao druga. Zbog toga je Mani Fumić lako riješio problem australske juniorke Zoe Cuthbert. No za Manijem je u posljednji krug krenuo Nino Schurter.

Rasplet možete naslutiti. Schurter, pa Fumić, a kao treći u cilj je ušao Danac Simon Andreassen, bivši juniorski prvak svijeta u ciklokrosu.

Rezultati


U očekivanju predaje, foto SP Lenzerheide

Što štafeta znači organizatorima i nacionalnim savezima?

Štafetna utrka je važan dio Svjetskih MTB prvenstava. Ne samo zbog medalja već i zbog same vožnje. Štafeta je reprezentativcima naime odlična motivacija za nadolazeće utrke prvenstva, a organizatorima prilika za mjerenje vremena po krugu u pravim uvjetima utrke, nakon čega mogu s većom sigurnošću odrediti brojeve krugova za utrke olimpijskog krosa.

Povrh toga dijele se bodovi za poredak nacija, što utječe i na kvote za Olimpijske igre. Pobjednička ekipa zaraditi će 200 bodova, drugoplasirana 150 i tako dalje. Primjerice 200 bodova dobiva drugoplasirani n urci Svjetskog kupa.

Kako je štafeta sastavljena?

Svaka ekipa sastoji se od dvije biciklistice i tri biciklista. To mogu biti muški i ženska elite, muški i ženska U23 te junior i juniorka. Takva miješana štafeta ne postoji niti u jednom drugom sportu.

Pročitaj i:
Najavljujemo: SP brdskom biciklizmu, Lenzerheide

Prati nas