10. srpnja 2017

Schurter, Last, Blums i Courtney, imena su pobjednika 4. utrke Svjetskog kupa u olimpijskom cross countryju.

Izjednačene borbenapete utrke u svim kategorijama i četvrta uzastopna pobjeda Schurtera, prva pobjeda Britanke Annie Last. 

Muški

Teški uvjeti na mokrom terenu, ali kako se bližio kraj utrke, tako se staza sve više sušila zahvaljujući suncu. Dosta izjednačena utrka, gdje Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing) na početku utrke nije mogao napraviti veliku prednost, odvijala se u divljem ritmu. Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Anton Sintsov (JBG-2 Professional MTB Team), David Valero Serrano (MMR Factory Racing Team) vozili su zajedno, na udaljenosti od samo nekoliko sekundi. Neko vrijeme je uz njih bio i mladi Mathieu Van Der Poel, koji je pred kraj utrke malo popustio. 

Zato se kao munja iz vedrog neba u borbu za pobjedu umiješao povratnik Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing), koji je bio jedan od najsnažnijih na kraju utrke. Na kraju je napao Schurter, na udaljenosti od nekoliko sekundi su mu slijedili Marotte i Rus Sintsov, kasnije je na uzbrdici napao i Kulhavy i krenuo u lov za Schurterom. Pobjednik Lenzerheideja 2015. Kulhavy lovio je prošlogodišnjeg pobjednika i  na cilju mu se uspio približiti na svega tri sekunde. 14 sekundi za Ninom kroz cilj je proletio poznanik s utrka slovenskog kupa Sintsov i veselio se svojeg daleko najboljeg rezultata na utrkama Svjetskog kupa.

Žene

Kakva utrka! Najbolje je startala Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Team Merida Gunn-Rita). Ozbiljno ju je pratila samo Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle). Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je sa zaostatkom od dvadeset sekundi vozila na desetom mjestu. Kasnije je izgubila nekoliko mjesta, dok je Belomojna preuzela inicijativu i s Gunn-Ritto se mjenjala u vodstvu iz kruga u krug.

Na trećem mjestu vozila je Švicarka Jolanda Neff (Kross racing team), slijedila je Britanka Annie Last (Omx Pro Team). Ženama su usred utrke zbog teških uvjeta na stazi utrku skratili za krug, i tako su odradile šest krugova. U zadnjem krugu je Annie Last napala, imala je više snage od iskusne Gunn-Rite Dahle Flesjaa i tako se probila na prvo mjesto.

Jana Belomojna je pala na skliskom korijenju i sa zaostatkom od sedam sekundi kao treća krenula u zadnji krug.

Nakon dugo godina,  Annie Last ponovno je pronašla formu i izborila si prvu pobjedu u Svjetskom kupu te nakon dvadeset godina Velikoj Britaniji opet donijela pobjedu na utrkama najvišeg razreda. Zadnju pobjedu je Britancima donijela Catherine Alexander. Kraljica Gunn-Rita Dahle Flesjaa osvojila je drugoJana Belomojna treće mesto.


Tanja Žakelj. Foto Klemen Humar

Tanja je na kraju osvojila vrlo dobro 11. mjesto sa zaostatkom od dvije i pol minute te tako izjednačila plasman iz Andore. 

Annie Last: “Nekoliko godina sam bila izvan velikih natjecanja i mislila sam, da je čudo već samo to da uopće mogu voziti bicikl. Bila sam na dobrom položaju, pratila utrku i iskoristila tuđe greške. Kad sam bila u vodstvu, mislila sam samo na to, da dođem bez greške do cilja i uspjelo mi je.“

Dečki U23

Danac Simon Andreassen (Specialized Racing) iako je na startu bio najbrži, to je bilo samo za dva kruga. Kasnije je potpuno popustio i završio na 25. mjestu. U trećem krugu je tempo preuzeo Latvijac Martins Blums, slijedili su mu Talijan Nadir Colledani (Torpado Gabogas) i Njemac Maximilian Brandl. Trojac je bio nerazdvojan do zadnjeg kruga i taktizirao, s obzirom da su imali konkretnu prednost.

Na kraju je slavio Martins Blumsdrugi je bio Maximilian Brandl i treći Nadir Colledani

Djevojke U23

Amerikanka Kate Courtney (Specialized Racing) slavila je svoju drugu ovogodišnju pobjedu u Svjetskom kupu. Kao na svim ovogodišnjim utrkama kod mlađih djevojaka, borba se odvijala između nje, Britanke Evie Richards i Švicarke Sino Frei (JB Brunex-Felt). Ponovno je najbolje startala Britanka, kojoj su na udaljenosti od nekoliko sekundi slijedile ostale dvije.

Pobjednica je pametno vozila tempo Švicarke, koja očito zna najbolje rasporediti snagu za dobrih sat vremena natjecanja. U drugom krugu su bile već zajedno, dva kruga prije kraja je Kate Courtney napala, izborila si 15 sekundi prednosti i održala ih do kraja utrke. Na drugo mjesto plasirala se Sina Frei, koja se u zadnjem krugu odlijepila od treće Evie Richards.

Kate Courtney: “Nakon noćnog pljuska, staza je bila vrlo zahtjevna. Potreban je bio oprez na korijenju i raspoređenje snage. Na vrhu smo poprilično izjednačene, zato moramo biti oprezne na startu. Nisam htjela pretjerivati jer se to u Andorri nije iskazalo kao najbolje. Držala sam se Sine, i kad sam osjetila da mogu pojačati tempo, sam pojačala. Pobjeda je važna jer mi daje vjeru u postojanost forme.”

Ukupni poredak

Na naslovnoj fotografiji Kraljica Gunn Rita Dahle Flesjaa. Foto Aleš Boben

Pročitajte još:
Andora: Pobjednici Nino Schurter i Jana Belomojna

Prati nas