11. listopada 2017

Jedan i jedinstveni. Onaj, koji je ostavio pečat u zlatno doba brdskog biciklizma – Johnny T, Farmer John, Tomac Attack, samo su neki od njegovih nadimaka. Johnovo obiteljsko stablo seže sve do Hrvatske.

Ustaje prije zore, na ranču obavi sav posao, zatim se posveti treningu motokrosa sa sinom Elijem. Odvozi koji krug oko posjeda na gravel biciklu, ili sjedne na fulku i “odsprinta” na neku stazu. To je John Tomac danas.


A tko je bio John Tomac nekoć? To je onaj čovijek koji je vozio Yetia u vrijeme dok se još natjecao, to je onaj Johnny T, koji je bio svjetski prvak u cross countryju 1991. godine i iste godine viceprvak u spustu. Imao je i svoj brand bicikala. Bio je poznat po odličnim grafikama na Bellovim kacigama (orao ili perjanica bile su najprepoznatljivije ), bio je povezan i s Oakleyem, i na svakom biciklu kojeg je vozio bili su Odi gripovi. U ranom natjecateljskom razdoblju je “Tomac Attack” trenirao i Aarona Gwina … našlo bi se i još dosta toga.

“Farmer John”,  3. studenog napunit će 50 godina. Rođen je u Michiganu, a njegovo podrijetlo seže sve do Hrvatske. Trenutno ima ranč u Koloradu.

Prati nas