25. kolovoza 2018

Na finalnoj utrci Svjetskog kupa u MTB spustu, održanoj u Francuskoj, Rachel Atherton je izborila pobjedu u ukupnom poretku, a  muškoj konkurenciji svoju je pobjedu formalno potvrdio Amaury Pierron. Monika Hrastnik ukupno peta!

Na finalu Svjetskog kupa u MTB spustu u Francuskoj belgijski je enduraš iznenadio sve, pa i sebe, fantastičnom vožnjom na mokroj stazi. Rachel Atherton je izborila pobjedu u ukupnom poretku, a  muškoj konkurenciji svoju je ukupnu pobjedu formalno potvrdio Amaury Pierron. Monika Hrastnik je s osmim mjestom osvojila ukupno peto mjesto u Svjetskom kupu.

Muškarci: Enduro Belgijanac na vrhu, a ukupni pobjednik u blatu

Neizvjesna utrka na mokroj stazi i, na kraju, prva pobjeda belgijskog vozača u povijesti Svjetskog DH kupa. Sve nam je to priuštio Martin Maes (GT Factory Racing) koji je tjedan ranije pobijedio u utrci svjetske enduro serije u Whistleru, jer enduro je njegova primarna disciplina. Spust on vozi tek povremeno, pa je zato nastupio sa startnim brojem 53.

Maes je s 12. vremenom iz kvalifikacija nastupio još dok je na stazi padala jaka kiša. Kiša je kasnije posustala te je staza najvjerojatnije postala skliskija radi gustog blata te kamenja i korijenja na kojima se blato zadržalo.

Britanac Gee Atherton (Trek Factory Racing DH), najbolji iz kvalifikacija, startao je 17 minuta za Maesom. U cilj je ušao kao drugi, sa sekundom i 39 stotinki zaostatka. To se nije promijenilo sve do kraja, pa je se Gee popeo na postolje prvi put nakon 2015., kada je bio četvrti u Windhamu.

Treće mjesto je izborio povratnik, Novozelanđanin Brook Macdonald (MS Mondraker Team) sa zaostatkom od 3.12 za pobjednikom.

Kao posljednji u finalu je startao Francuz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), koji je već od ranije imao ukupnu pobjedu u džepu, no pao je prije cilja i nije došao do još jedne pobjede. Drugi u ukupnom poretku na kraju je Danny Hart (GBR, Madison Saracen), treći je Troy Brosnan (Avs, Canyon).


Monika Hrastnik na treningu

Žene: U znaku britanske konkurencije

Britanka Rachel Atherton (VB, Trek Factory Racing DH) ostvarila je treću pobjedu u sezoni i tako osigurala svoju šestu ukupnu pobjedu. Svoj prvi Svjetski kup osvojila je prije deset godina.

Njena zemljakinja Tahnee Seagrave (Transition / Muc-Off) bila je najbolja u kvalifikacijama, no za Rachel je u finalu zaostala 63 stotinke i, na kraju 160 bodova.

Treće mjesto u ukupnom poretku je pripalo Australki Tracey Hannah (Polygon UR), ona je u La Bresse bila četvrta, a na četvrto mjesto u ukupnom poretku se trećim mjestom u Francuskoj probila Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord). Peta u kupnom poretku je Slovenka Monika Hrastnik (KK Črn trn).

Monika je u La Bresse bila osma, sa zaostatkm 19,66 sekundi iza pobjednice.

Juniori: Dominacija Thibaut i Vali

U kategoriji juniora ukupne su pobjede potvrdili Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) i  Austrijanka Valentina Hoell.

Rezultati i bodovne ljestvice

Snimka utrke na www.redbull.tv/uci

Foto: Klemen Humar, na uvodnoj fotografiji je Martin Maes

Prati nas