14. listopada 2019

Završena je još jedna odlična sezona brdsko-biciklističkih rekreativnih maratona u nas. Veliko finale održano je u subotu na Krku

Kao šlag na torti, na Krku je održan posljednji događaj ovogodišnje serije Husqvarna Adria Bike. Ekipa iz Adria Bike ima puno iskustva u organiziranju događanja na otoku Krku, pa ne čudi što je organizator uspio privući puno domaćih i stranih natjecatelja. Maraton je bio rasprodan.

Manifestacija je započela u petak popodne, kada je mnoštvo  izlagača i natjecatelja koji su podigli startne brojeve napunilo parkiralište ispred hotela Valamar Corinthia. Start je bio, kao i obično, u subotu. 

Tri trase

Kao i kod svih Adria Bike maratonskih vožnji, bilo je moguće na samoj stazi odabrati jednu od tri rute, tako da su svi natjecatelji, bez obzira na iskustvo, mogli iskusiti čari brdskog biciklizma. Najkraća Easy je bila duga 26 kilometara i sa 452 metra uspona, srednja Classic je s 54 kilometra ima 1021 visinski metar, a najduži i najzahtjevniji bio je Epic, koji je iznosio 71 kilometar, a trebalo je svladati 1324 visinska metra.

To je bilo to u 2019.

Iako je sunce na dan utrke bilo zakriveno oblacima, vrijeme je bilo toplo i vrlo povoljno za utrkivanje. Mnoštvo se uputilo uz obalu i omelo šetače, ali oni su to i očekivali, nije pa bilo problema. Već do prvog, 18-postotnog asfaltnog uspona na Sv. Ivan, grupa se lijepo protegnula tako da ni nakon ulaska na kamenu stazu do Mjesečeve visoravni nije bilo većih problema s pretjecanjem. Nastavak po makadamima i singlicama bio je također elegantan, s ekipom trasera koji su radili od ponedjeljka čisteći grane i kupine, tako da su s ogrebotinama u cilj ušli samo vozači koji su išli na “nož” ili su stvarno bili prilično nespretni.


Uobičajeni sumnjivci: U prvom planu su Tancik i Soukup.

Easy

U muškoj kategoriji je s vremenom 1 h 5 minuta i 48 sekundi pobijedio Austrijanac Christoph Plank, koji je drugoplasiranog Ivana Halovića prestigao za nešto manje od četiri minute. Treći je bio Davor Pikulić. U kategoriji master prvi je bio Karlovčan Boris Basta. Drugo i treće mjesto pripala su Slovencu Tomažu Volfu i Poljaku Sebastianu Kaczmarczyku.

Grand master. Kod najstarijih su prva tri mjesta podijelili prvoplasirani Tomislav Gojković, Bogdan Mihelj bio je drugi, a Talijan Oscar de Walderstein treći. Žene: na prve dvije pozicije domaće Maja Bonačić i Zlatica Pernjak, te trećeplasirana Slovenka Maja Zupan.

Classic

U muškoj kategoriji je s vremenom od dva sata, 23 minute i 56 sekundi pobijedio Vodičan Josip Toljan, drugi je bio Slovenac Rok Golob, a treći Janez Dejak. Kategoriju master sebi je podredio Austrijanac Roland Plank, drugo i treće mjesto pripalo je Marinu Pejdi i Mariju Šubru. U kategoriji grand master, pobijedio je Slovenac  Lucijan Premrn ispred zemljaka Janeza Sirnika. Treće mjesto pripalo je Vodičanu Jošku Fržopu. Prva u ženskoj konkurenciji bila je Austrijanka Anna Hofmann, druga je bila Blanka Krajnc, a treća domaća Dubravka Fazlić.


Kristina Lukačević, aktualna nacionalna prvakinja u MTB maratonu bila je treća na najdužoj, epskoj ruti.

Epic

Najdulju trasu u muškoj kategoriji najbrže je prošao Austrijanac Cristoph Soukup. Za to je mu bilo potrebno 2 sata, 52 minute i 10 sekundi. Slovenac Boštjan Hribovšek osvojio je drugo mjesto sa dobrom minutom zaostatka, a Gregor Dimic bio je treći.

U kategoriji master Slovenac Mitja Tancik osvojio je prvo mjesto, njegov zemljak Lenart Noč je bio drugi, a Vodičan Marko Fržop treći. Među najstarijima u kategoriji grand master slavio je Slovenac Peter Vesel. Bio je brži od Maxa Zdouca, na treće mjesto se uvrstio Trogiranin Zoran Perić. U ženskoj konkurenciji Vita Movrin je pobijedila na najduljoj stazi, Natalija Anderluh osvojila je drugo mjesto, a treća je bila Kristina Lukačević, prvakinja Hrvatske u MTB maratonu.


E-bicikli su česta pojava čak i na maratonskim događanjima, a tome nije mogla odoljeti niti Andrea Kiršić.

e-MTB

Ebike Easy. Viktor Lenac, Ivan Nedeljković i Igor Suljuzović bili su prva trojica u muškoj kategoriji. U ženskoj konkurenciji jedina se plasirala Dejana Zupanc.

Husqvarna Adria Bike 2019

Serija Husqvarna Adria Bike, u kojoj je ukupno nastupilo čak 1600 natjecatelja, zaključena je za 2019. godinu. Ukupni pobjednici serije su: Andrea Kiršić u ženskoj konkurenciji, Christoph Soukup u muškoj konkurenciji, Lenart Noč u kategoriji veterana (master) i Peter Vesel u grand master kategoriji.


Najbolji u ovogodišnjoj seriji.

Rezultati

Podcrtano

Serija Adria Bike Maraton Serija našla je svoje mjesto u kalendarima domaćih i stranih natjecatelja, te je čvrsto usidren kao serija elitnih maratona u regiji. Svi ostali će morati ugledati se na nju žele li zadržati svoje mjesto u kalendarima rekreativnih natjecatelja.

Jasno je da će elitni natjecatelji nastupati u većini utrka u regiji, a rekreativni sportaši prirodno će više pažnje posvetiti obiteljskom ozračju utrka i rutama koje su prilagođene njima, a ne obrnuto. I ovdje je ekipa Adria Bike pronašla je pravi omjer natjecanja i zabave koji privlači sve brdske bicikliste, bez obzira na njihovo iskustvo ili vještinu. Jednostavno vjeruju organizatoru i prepuštaju mu se, a on ih nikada ne razočara. Zbog toga je gužva u Baškoj u nedjelju potrajala i nakon utrke jer su svi željeli iskoristiti posljednji lijepi biciklistički vikend.

Baška: Biciklizam po mjeri otoka

Iako je Baška na neki način sinonim za brdski biciklizam na otoku, većina utrka na otoku odvija se u blizini Krka i mjestima Malinska, Dobrinj i Vrbnik, gdje su lokalni entuzijasti – jedan od njih je Nikola Radovčić, koji upravlja biciklističkim centrom u hotelu Valamar Koralj u Krku – posljednjih 15 godina i postavili mrežu od 700 kilometara (da, pročitali ste to dobro), srednje i vrlo zahtjevne biciklističke rute.

Dakle, svaki tip biciklista može pronaći nešto za sebe. I Bike centar, koji je ozbiljno aktivan samo jednu sezonu, već postaje čvorište vozačima kako bi pronašli staze i izlete s vodičima po otoku.

Planovi idu dalje, jer hotel također ima joga i fitnes centar, a upravitelj na prvo mjesto postavlja ideju obiteljskog sportskog i opuštajućeg vikenda. Više o tome znati ćemo kada budu sastavljeni programi i izrađene cjelovite mape ruta po otoku, što se očekuje do početka sljedeće sezone.

Foto organizator

Prati nas