3. travnja 2017

U Premanturi je Tanja Žakelj slavila još jednu pobjedu. U muškoj kategoriji pobjedu je odnio Poljak Marek Konwa.

Nakon sprinterske subote slijedila je malo opuštenija nedjelja s maratonskom utrkom na kojoj su neki željeli poravnati račune od proteklog dana.

Rocky Trails maraton

Klasični prvoaprilski vikend u Premanturi završio je maratonom. Ovisno o kategoriji, potrebno je bilo odvoziti jedan, dva ili tri kruga po 20 kilometara. Sve u nacionalnom parku Gornji i Donji Kamenjak

Staza se s godinama nije promijenilaPostala je samo još grublja te iiako s oko 300 visinskih metara na krug ne obećava epske uspone, zahtjeva pravog maratonca. Grub teren s kratkim tehničkim usponima i brzim spustevima po istarskom kamenju iziskuje od biciklista tehničko znanje i puls u oblacima, s obzirom da se na nekim dijelovima staze skoro pa leti.

Usponi i lijepi pogledi, ako imate vremena baciti oko

Tanja i Marek

U takvim se uvjetima Tanja Žakelj dobro snašla. Malu prednost joj je donijelo i poznavanje terena. Imala je svoj dan te se suvereno natjecala s muškarcima iz jačih kategorija. Nakon tri kruga i 60 kilometara pobjedila je Čehinju Barboru Prudkovo (Team Superior), koja ju je jedina koliko toliko pratila, i Karlu Stepanovu (N1 Team).

Tanja: “Prije 25 godina su tako duge utrke bile u cross-country-u, ne u maratonu.. I čak da su i danas utrke u XC-u tako duge, i dalje bi vozila XC…”

U muškoj kategoriji su na utrci u prvom planu bili Marek Konwa (Volkswagen Samochody Uzytkowe), Tiago Ferreira (Dmt Racing Team) i Matous Ulman (Ceska Sporitelna Accolade). Iako je Ferreira pokušao napraviti razliku odmah na početku, pri tome je napravio grešku i krenuo u krivom smjeru, tako da su ga druga dvojica sustigla i dalje su nastavili skupa. Po nebrojenim izmjenama za vrijeme utrke, na kraju je došlo do sprinta u kojem je Marek Konwa bio jači. Tiago Ferreira je zaostao za sekundu, a Matous Ulman pet sekundi.

{loadposition inside}

Odlično se plasirala Gorana Težak (Adrenalina MTB Team) s petim mjestom u ženskoj kategoriji. Među muškima je bilo isto kao i u subotu, najbrži Hrvat Đani Simčić (Adrenalina MTB Team) na 28. mjestu, slijedili su Pavao Roset (BGK Tuškanac) na 31. i Ivica Mesarić (BBK Orlov krug) na 33. mjestu.


Subotnji start juniora do 9 godina

Adrenalina

Nastupilo je i dosta kategorija više ili manje “nabrijanih“ amatera i rekreativaca. Neki su se na stazi dobro snašli, drugi su imali svoje probleme, treći su završili s praznom zračnicom. Bez obzira na sve, nakon utrke su svi bili jednoglasni- Klub Adrenalina iz Medulina, organizator Rocky Trails vikenda, ponovno se dokazao!

U organizaciji i na stazi sve je bilo profesionalno odrađeno, onako kako to mora biti, pogotovo kad se radi o utrci višeg ranga, kao što je utrka na Kamenjaku. Pri tome je i nakon 25 godina sačuvala mladenačko raspoloženje i opušten karakter, koji privlači i nudi druženje i zabavu a ne samo natjecanje.

Upravo zbog toga, broj od skoro 900 natjecatelja u oba dana nije iznenađujuć. Svi se s veseljem vraćamo u Premanturu, gdje vam bez obzira na to što su natjecateljski ciljevi u prvom planu, tremu prije prve ozbiljne utrke u sezoni razbije upravo ta opuštenost i raznolikost.

Sljedeće godine prvi vikend u travnju! Sudjelovanje obavezno! 

adrenalina.hr 

Ukupni poredak
Ukupni poredak po krugovima

Pročitajte još
U Premanturi na vrhu Tanja i Matous!

Sve fotografije su od subotnjega XC-a, foto Matej Damijanić. Više fotografija u galerijama na Matejevoj facebook stranici.

Prati nas