Novosti UCI, Vlad Dascalu
26. prosinca 2021

Svjetska biciklistička unija UCI je za sa sezonu 2022. pripremila izmjene MTB pravilnika, ali i pravila za pumptrack…

Olimpijski kros, kategorija U23

Ukoliko se utrka kategorije „hors” ili C1 kategorije organizira na način da su seniorske i U23 utrke smještene u različite dane, natjecatelji(ce) u kategoriji U23 mogu se natjecati oba dana. Za nastup na Svjetskom prvenstvu do sada je bilo potrebno prikupiti najmanje 80 UCI bodova, ili je natjecatelj morao biti član reprezentacije te nastupiti za reprezentaciju (maksimalni broj od šest biciklist(ic)a). No od 1. siječnja 2022- startati će moći i natjecatelji(ce) s manje od 80 bodova ukoliko su članovi UCI Elite MTB ekipe ili UCI MTB ekipe.

Bodovanje za Svjetski UCI kup

U kategorijama U23 za muškarce i žene sustav bodovanja na utrkama za Svjetski kup biti će sljedeći: 125 bodova za pobjedu, 100 bodova za 2. i 80 bodova za 3. mjesto. Bodovi će se dijeliti sve do 60. mjesta koje će nositi jedan bod!

Bodovi osvojeni u utrkama kratkog krosa u elitnim kategorijama, koji će biti pridodani bodovima u olimpijskoj cross-country utrci, bit će sljedeći: 80 bodova (pobjeda), 65 bodova (drugo mjesto), 50 bodova (treće mjesto) i sve do tri boda (40. mjesto).

U utrkama spusta dolazi do promjena u bodovanju u juniorskim kategorijama. Pobjeda će još uvijek nositi 60 bodova. Drugo mjesto će nositi 50, a treće mjesto vrijedit će 45 bodova. Juniorke će dobivati bodove do 10. mjesta (koje će nositi pet bodova), a juniori će sada moći osvojiti bodove do 25. pozicije koja će nositi jedan bod.

Slika na kojoj se prikazuje na otvorenom, trava, osoba  Opis je automatski generiran
Amaury Pierron, fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Maraton i etapne utrke

Utrke u maratonu te etapne utrke u kategoriji hors ne smiju se istovremeno održati ili se preklapati s OI te Svjetskog prvenstva u olimpijskom krosu. Tu je i pravilo da etapne utrke hors klase ne smiju koincidirati s utrkama Svjetske serije u MTB maratonu ukoliko se održavaju na istom kontinentu.

Spust

Kao i u slučaju s U23 natjecatelji(ca)ma u olimpijskom krosu, u elitnoj muškoj i ženskoj kategoriji u spustu, osim onima koji su prikupili 40 UCI bodova, bit će moguće startati na u utrci Svjetskog kupa ukoliko si član(ica) UCI Elite MTB ekipe ili UCI MTB ekipe.

Kratki kros

Nacionalni prvak uvijek mora na utrci nositi pripadajuću majicu nacionalnog prvaka u kratkom krosu. Isto vrijedi i za svjetske prvake, koji moraju nositi majicu duginih boja u svim utrkama u kratkom krosu.

UCI pumptrack

Novo pravilo propisuje da prije početka mjerenja vremena natjecatelj mora biti udaljen najmanje deset metara od početne točke i jednom nogom na tlu. Udaljenost između startne točke i startno-ciljne crte mora sadržavati odgovarajući broj grba i zavoja. Tako da natjecatelji mogu bez pedaliranja postići maksimalnu brzinu prije ulaska u puni krug.

Slika na kojoj se prikazuje osoba, trava, nebo, na otvorenom  Opis je automatski generiran
Eddy Clerte, foto Dan Griffiths/ Red Bull Content Pool

Nacionalna prvenstva

Nacionalna prvenstva ne smiju se ne mogu održavati istog dana kao i natjecanja na Olimpijskim igrama, Svjetskom kupu i Svjetskom prvenstvu. Riječ je naravno istome formatu utrke (XCO, XCC, DH, Enduro). Utrka nacionalnog prvenstva u olimpijskom ili kratkom krosu ne smije se izvoditi kao dio međunarodne utrke!

Status ozlijeđenog

Ako biciklist zbog ozljede nije mogao sudjelovati na više od tri utrke UCI Svjetskog kupa u sezoni, nacionalni savez ili ekipa može podnijeti zahtjev za priznavanje statusa ozljede. Zahtjev se mora poslati u pisanom obliku najkasnije do 30. listopada u sezoni u kojoj je nastala ozljeda.

Biciklisti(ce) sa statusom ozlijeđenih uključuju se u klasifikaciju za sastavljanje startne liste, pri čemu se broj bodova određuje na sljedeći način: prosječni bodovi u utrci u kojoj je natjecatelj sudjelovao, pomnoženi s brojem utrka sezone Svjetskog kupa u kojima je vozač bio odsutan zbog ozljede.
Ova korist ograničena je na prvu utrku Svjetskog kupa u kojoj vozač(ica) sudjeluje u sljedećoj sezoni. Primjenjuje se na startnu listu za olimpijski krosu skladu s člankom 4.9.015. ili početnu startnu listu za spust u skladu s člancima 4.9.021. i 4.9.023.

Zanimljivo na UCI-ju

U MTB utrkama odavno nije dozvoljeno korištenje cestovnih „dropbar“ upravljača. No od Nove godine nadalje, „srednji” rogovi na kormilu također su zabranjeni. Zapravo su zabranili produžetke upravljača iliti „rogove“.

Izmijenjeni Pravilnik

Na naslovnoj fotografiji je Vlad Dascalu, fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Pročitaj i
UCI: Novosti i nova pravila za 2021.

Prati nas