1. svibnja 2017

Na drugoj utrci brdskobiciklističke serije SloEnduro, pobjednici su isti kao i prije tri tjedna u Grožnjanu. Momčadski kolege, austrijska Štajerka i slovenski Korošac, ispred više od 160 natjecatelja.

SloEnduro, slovenska međunarodna serija u disciplini enduro, nakon početka u Grožnjanu, u nedjelju je nastavljena utrkom nad Trstom, Enduro 3 Camini (tri dimnjaka), koja je od početka serije prije četiri godine svaki put otvorila sezonu. Organizatori iz kluba 360 MTB preselili su arenu iz Doline u Bazovicu, a utrku usmjerili na stazice koje se spuštaju u dolinu Glinščice. Na stazama – sve su bile nove, dvije u Italiji i tri u Sloveniji sa zonom za osvježenje u Beki i transferom sve do Kozine – sudionici su imali priliku trenirati samo u subotu i to isključivo s vlastitim pedaliranjem uzbrdo. Teško bi se našao netko, tko je stazu prije utrke odvozio više od jedanput. U nedjelju su vozači na biciklu proveli dobrih šest sati (ukupno 48 km i 1500 v.m.), dok su dan prije na treningu s pokojim prečacem između staza proveli neznatno manje vremena.

 

Natjecanje skoro »na slijepo« najbolje je uspjelo Vidu Peršaku (Team Dorrong). Prošlogodišnji ukupni pobjednik SloEndura i pobjednik 3 Camini u 2014. i 2015. godini, u Bazovicu je stigao sa startnim brojem jedan nakon pobjede u Grožnjanu. Na kraju dana bio je za 13 sekundi brži od Austrijanca Manuela Grubera (URC Bikestore.cc) na drugom i za 17 sekundi brži od još jednog Austrijanca, timskog kolege Gerda Skanta na trećem mjestu.


Peršak i Skant sa starta u Bazovici

U prvoj petorici slijedili su Čeh Přemek Tejchman (Haven, Kellys Factory Team), nekadašnji as 4-krosa, na četvrtom, i Ajdovac Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) na petom mjestu.

 

U ženskoj kategoriji pobjedu iz Grožnjana uspjela je ponoviti Austrijanka Petra Bernhard (Team Dorrong). Nekadašnja natjecateljica u spustu prošle godine u ovo vrijeme još nije nastupala u enduru, tako da na E3C nije bila prisutna, a ovoga je puta prestigla prošlogodišnju ukupno pobjednicu, sunarodnjakinju  Yano Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) na drugom i Talijanku Giulio Albanese (UC Caprivesi) na trećem mjestu.


Petra Bernhard
 

U drugoj etapi, Kendini SuperEtapi, najbrži su bili Bernhard i Gruber. Gruber je dobio i prvu, Peršak treću i četvrtu, a Tejchman petu.

 

»Nakon sponzorskih obaveza na festivalu uz Gardsko jezero, na početku utrke nisam imao energije, ali kasnije mi je išlo bolje. U drugoj etapi, upravo na onoj na kojoj smo jučer snimali video, sam pao. Nisam ju uspio dobro zapamtiti. S vožnjom na drugim etapama sam zadovoljan«, rekao je Vid, koji se osjeća dobro na upravo predstavljenim novim gumama.


Manuel Gruber

Peršak je tako povećao vodstvo u ukupnom poretku serije, Gruber i Skant su izjednačeni na drugom mjestu, u usporedbi s Grožnjanom samo su zamijenili mjesta. U ženskoj kategoriji  Bernhard je također povećala prednost, druga je Albanese, Dobnig, koja je ispustila prvu utrku, uskočila je na treće mjesto.

 

Kategorije

Sebastjan Stres iz Ajdovščine (Kamplc Racing Team) na ukupnom šestom mjestu bio je najbrži u mlađoj veteranskoj kategoriji master 1, slijedila su dva Čeha Ondrej Zelený (Eleven Mercedes Mitas) i František Žilák (Rock Machine Cyklomax Enduro Team). Slovak Peter Drabik (KHC Kaktus Bike) je s 10. mjestom pobjedio među vetranima nad 40 godina (master 2) s tri sekunde i jednom desetinkom prednosti pred drugoplasiranim  Robertom Kordežem (Black Hole Enduro Team), treći je bio Austrijanac Cri Maierhofer (Team Dorrong). Među juniorima vladali su Talijani: pobjedio je Michele Dreossi (Team Granzon) pred Manuelom Felicejem (Jam’s Bike Team Buja) i Robertom Paludettom (AR6 -Nicolai DH Team).

 

U slikovitoj dolini Glinščice bura je lijepo osušila staze, samo na nekim dijelovima je bilo malo blata. Na startno-ciljnom prostoru u sportskom centru Zarja u Bazovici uvjeti nisu bili najugodniji uz buru,dok je u dolini na suncu bila ugodna proljetna atmosfera.

 

Treća utrka serije SloEnduro biti će Enduro Cerkno 27. i 28. svibnja u Bike parku Cerkno. Utrka će ujedno biti i kvalifikacijska za svjetsku enduro seriju.

 

Ukupni poredak Enduro 3 Camini

Izvještaj s fotografijama na sloenduro.com

Fotografije sa staze Nejc Bole, sa starta Jaka Tancik

 

Prati nas