15. travnja 2018

Na prvoj utrci ovogodišnjeg europskog kupa u spustu pobijedili su Laurie Greenland i Myriam Nicole, Noa Radolović 20. među juniorima, a Robert Kišak 20. među kadetima

Dok su stotine Mariborčana šetale s nordijskim štapovima po obroncima Pohorja, više od 350 natjecateljica i natjecatelja odmjerilo je snage na prvoj utrci Europskog kupa u MTB spustu u novoj sezoni. Ovogodišnji iXS European Downhill Cup otvoren je utrkom na klasičnoj stazi Svjetskog kupa i to zvjezdanom izdanju jer je puno ekipa došlo u Maribor uoči prve utrke Svjetskog kupa na Lošinju.

Pobjeda u seniorskoj konkurenciji na kraju je pripala mladomu Britancu Laurieju Greenlandu (MS Mondraker), svjetskom doprvaku iz 2016. Drugi je bio Francuz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), a treći Australac Brook Macdonald (MS Mondraker). U prvu petoricu uvrstili su se i Brendan Fairclough (VB, Scott Velosolutions) na 4. te Mark Wallace (Kan, Canyon Factory Racing) na 5. mjestu. Šesti je bio Miran Vauh (KK Črn trn, na uvodnoj fotografiji)!

Ivan Bašić plasirao se u malom finalu na 86. mjesto, Berislav Topol bio je 116., a Mislav Bukovski 120.


Laurie Greenland

U ženskoj konkurenciji ponovila se situacija iz subotnjih kvalifikacija: prva je Myriam Nicole (Fra, Commencal Vallnord), druga Tracey Hannah (Avs, Polygon UR), a treća je domaća Monika Hrastnik (KK Črn trn)!


Myriam Nicole

Junior Noa Radolović plasirao se u finalu na 20. mjesto, a kadet Robert Kišak (KKJ WD40 Gravity Team) bio je također dvadeseti, naravno u svojoj konkurenciji.


Monika Hrastnik

Monika:

“Veseli me to što je dobro vrijeme izdržalo i da su navijači bili glasni. Načinila sam nešto manje pogrešaka nego jučer i vozila sam s nešto rezerve. Zadovoljna sam sa svojim vremenom uz osam sekundi zaostatka. U odnosu na kvalifikacije popravila sam svoje vrijeme za sedam sekundi. Nadam se da ću se kroz sezonu još približiti najboljima na svijetu. Glede Lošinja, ne znam što mogu očekivati.”

Miran:

“Vozeći se gondolom prema startu zacrtao sam si vrijeme vožnje od 3:28. ponoviti jučerašnju vožnju (3:40) i još eliminirati pogreške. Na kraju sam postigao vrijeme od 3:33. Na nekim dijelovima  sam više riskirao, na nekima manje. Mogao sam i više riskirati, no onda ne znaš kako će na kraju ispasti. Domaći teren sigurno mi je donio prednost, a novi mi bicikl odgovara, mada je potrebno još malo finog podešavanja. Zbog duge zime manje sam vremena proveo na biciklu no ipa sam fizički spreman i samouvjeren. Ako ustrajno radiš, nešto se mora iz toga izroditi. Sve je u glavi.”

Laurie:

“Dobar vikend je za mnom. Svidjela mi se staza, daje brojne mogućnosti za linije, tehnički je zahtjevna, i to donosi filtriranje. Šteta što je posljednje koji su startali omela kiša, no mislim da to nije donijelo znatnu razliku. Razgovarao sam nedavno s PEatyjem o Mariboru. To mu je vjerojatno najdraža staza u karijeri. Sjećam se i kadrova iz filmova Earthed. Zbog takvih trenutaka danas sam ovdje vozio i super je biti tu.
Za tjedan dana na Lošinju sigurno će biti drugačije, no ne želim suditi knjigu po koricama.”


Tracey, Myriam i Monika

iXS EDC se nastavlja 16. i 17. lipnja u Kranjskoj Gori. U Bike park Pohorje ćemo se vratiti 15. i 16. rujna, na finalu serije Unior Downhill Cup.

Rezultati

Pročitaj i:
Na mariborskom iXS-u, posljednjoj utrci uoči Lošinja, rasturaju Francuzi, finale pogledajte sutra od 12:30

Na uvodni fotografiji je Miran Vauh, sve fotografije: Andras Oravecz www.andrasoravecz.com

Prati nas