7. svibnja 2017

Na prvoj utrci europskog kupa u spustu iXS European Downhill Cup u Kranjskoj Gori najbolje su prošli slovenski i talijanski natjecatelji.

Na prvoj utrci europskog kupa u spustu  iXS European Downhill Cup u Kranjskoj Gori najbolje su prošli Slovenci i Talijani, koji su bili najbrži u muškoj i ženskoj kategoriji. Eleonora Farina (GB Rifar Mondraker) i Jure Žabjek (Unior Tools Team) konačno su zasjali na vrhu, nakon više drugih i trećih mjesta koja su osvajali prošlih sezona. 

Oboje su bili najbrži već u subotu na kvalifikacijama. Unatoč kiši koja je padala noć prije utrke, staza se do finalne utrke uspijela osušiti tako da su se posljednji natjecatelji na startu zadržali na vrhu, prvenstveno zahvaljujući sjajnom nastupu.


Jure Žabjek

U muškom superfinalu Jure Žabjek je za 2,1 sekundu bio brži od prošlogodišnjeg pobjednika Slawomira Lukasika (NS Bikes) iz Poljske, dok je Matt Walker (Cube Global Squad protected by Bliss) završio treći s 2,21 zaostatka.

“Gornji dio je takav da brzo možeš puno izgubiti, zato sam bio i jučer i danas malo pažljiviji”,  nakon pobjede je rekao Jure. “U donjem dijelu sam pokušao voziti brže i uspio sam pridobiti dosta veliku prednost. Konačno sam došao do pobjede u europskom kupu, zadovoljan sam. Naravno da postoji razlika između europskog prvenstva i kupa, ali želio sam ostvariti i ovu pobjedu.”


Monika Hrastnik

Monika Hrastnik (Blackthorn), slovenska reprezentativka, završila je na pobjedničkom postolju, a samo malo je nedostajalo do samog vrha. Ovaj put je bila dosad najbliže do povjede, zaostala je samo 0,098 za Farinom.  Talijanska vozačica Veronika Widmann (FS Patrol Funn), prošlogodišnja pobednica u Kranjskoj Gori i ukupna pobjednica serije, završila je treća.

Monikin nastup po njenim je riječima bio daleko od idealnog: “Napravila sam dosta grešaka, već u prvom zavoju sam skoro izletila iz staze. Vozila sam živčano. Barem je bilo suho, ali su svejedno nastale velike rupe. Nikad ne razmišljam previše o rezultatu, više o vožnji, bila sam svjesna  da mogu biti na vrhu, ako uspijem dobro odvoziti.”


Monika, Miri i Vid s navijačima

Druge kategorije

Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) je među mlađim juniorima do 17 godina zauzeo 6. mjesto sa zaostatkom 6,22 za pobjednikom, Ircem Chrisom Cummingom.

Među starijim juniorima i veteranima, kao i među juniorkama nije bilo slovenskih predstavnika.

Idemo dalje

Proljeće će za spustaše biti i dalje intenzivno. Za tjedan dana  na istoj stazi održati će se utrka slovenskog kupa Unior Downhill Cup, zatim u Willingenu u Njemčkoj druga utrka europskog kupa, slijedi europsko prvenstvo u Sestoli u talijanskoj regiji Emilia Romagna, zatim u Fort Williamu u Škotskoj druga utrka svjetskog kupa. Nakon toga slijedi treća u Leogangu u Austriji.

Ukupni poredak finala

Pročitajte još:
iXS EDC Kranjska Gora: V kvalifikacijah Jure prvi, Monika druga

Na uvodnoj fotografiji najbrža trojica s Jure Žabjekom na najvišem podiju, sve fotografije Mare Obid

Prati nas