28. lipnja 2017

Na mokroj i teškoj stazi mladi hrvatski biciklisti pokazali su snažnu volju i trud.

Hrvatska juniorska i kadetska brdskobiciklistička reprezentacija nastupila je na XCO utrci austrijskog kupa u Kirchbergu, u sklopu KitzAlpBike festivala. Ekipu su činili kadetkinje Larisa Bošnjak i Jana Filipović, kadeti Mirko Budimlić i Stjepan Hunjak te juniorka Ania Žufić.

Nažalost, zbog školskih obaveza utrku su propustili Josip Meštrić i Ema Filipović, Marko Vujević koji je u isto vrijeme imao nastup na državnom cestovnom prvenstvu te kadet Luka Okmažić.

Kiša i blato

Staza nije bila zahtjevna i na subotnjem treningu svi su je odvozili bez većih problema. No, u nedjelju, prije starta, počela je kiša koja nije prestala padati tijekom cijele kadetske i juniorske utrke, što je uvelike odredilo nastup svih natjecatelja. U konkurenciji četrnaest kadetkinja, Larisa Bošnjak i Jana Filipović završile su na 10. i 11. mjestu. Za prvom su kasnile oko 2,5 minute po krugu.

Na utrci kadeta nastupilo je ukupno 26 biciklista, a Mirko Budimlić i Stjepan Hunjak zauzeli su 18. i 19. mjesto. Odlično su startali te među prvima došli na prvi uspon (Stjepan odmah iza vodećeg), no s vremenom su počeli gubiti pozicije, da bi na kraju za pobjednikom zaostajali 10 minuta i 46 sekundi.


Ania Žufić na startu utrke.

Novi bodovi

Utrku juniorki također je obilježila kiša i jako teška staza. Ania Žufić je od starta uhvatila svoj ritam i uz konstantna vremena krugova završila kao sedma od 10 uvrštenih. Zaostatak za pobjednicom, trenutno vodećom juniorkom UCI ljestvice (Stigger), bio je 11:41. Tim plasmanom osvojila je osam bodova.

Nakon skorašnjeg državnog XCO prvenstva i na temelju rezultata kroz sezonu, bit će određen sastav reprezentacije za nastup na Europskom prvenstvu mladih u Grazu, kao i EP XCO u Italiji.

Prati nas